Het eerste avondconcert van het nieuwe concertseizoen bij Podium Acanthuis wordt gegeven door het jonge en sprankelende Rodion Trio met de bijzondere samenstelling van instrumenten: klarinet, saxofoon en piano. Dat gebeurt op vrijdagavond 23 oktober.

 

Programma: ‘Misdaad en Straf’ door het Rodion Trio bestaande uit Diederik Ornée – klarinet, Annelies Vrieswijk – saxofoon en Mark Toxopeus – piano. De naam Rodion is gebaseerd op de hoofdpersoon van Fjodor Dostojevski’s roman ‘Misdaad en straf’. Het is een knipoog naar een soort muzikale misdaad.

 

Allerlei composities voor zeer uiteenlopende oorspronkelijke bezettingen zijn door hen gearrangeerd voor de unieke en onverwachte bezetting van klarinet, saxofoon en piano. Op het eerste gezicht lijkt deze bezetting zeer beperkt, omdat hiervoor nauwelijks composities zijn geschreven. Maar juist door dat gebrek aan repertoire is het Rodion Trio genoodzaakt om eigen arrangementen te maken, waardoor er een wereld aan muzikale mogelijkheden open gaat. Van de nood een deugd maken dus.

 

Bovendien programmeert het Rodion Trio vaak stukken rond een thema en combineert daarbij composities die door hun verschil in oorspronkelijke bezetting  meestal niet samen in één programma te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een symfonische ouverture, een pianosolowerk, een aria voor zang en orkest of een aria uit een opera.

 

Ook de jury van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2013 kon de verrassende programma’s van het Rodion Trio waarderen en deelde aan het trio de hoofdprijs uit.

 

Programma 23 oktober 2015:

Rodion Trio:

Diederik Ornée – klarinet, Annelies Vrieswijk – saxofoon, Mark Toxopeus – piano.

 

* Carlo Gesualdo                        – uit: Madrigalen boek 6: Beltà poi che t’assenti en Moro lasso

* Johann Sebastian Bach             – uit de cantate: Herr, gehe nicht ins Gericht mit deinem Knecht

* Georges Bizet                              – delen uit de opera Carmen

* Franz Liszt                                   – Mephisto Waltz

* Emil von Reznicek                     – Raskolnikoff Overtüre

 

Toegang: 15 euro per persoon (CJP en jeugd t/m 15 jaar 7,50 euro) inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert.