Scouting en museum poetsen ‘struikelstenen’ schoon

Afgelopen zaterdag hebben een aantal leden van Scouting Doesburg in samenwerking met Streekmuseum De Roode Tooren, 10 Stolpersteine (struikelstenen) opgepoetst. De steentjes (messing plaatjes) waren in de loop der jaren erg vuil geworden en bijna niet meer zichtbaar. In deze tijd van alle herdenkingen in het kader van 70 jaar bevrijding is het zeker van belang om ook stil te staan bij onze weggevoerde en omgekomen Joodse inwoners.

 

Ter herinnering aan dit feit werden in mei 2009 in de stoep/straat voor hun woonhuis van destijds tien zogenaamde ‘Stolpersteine’ aangebracht. Op de ‘stenen’ is een messingplaatje met daarop gegraveerd de naam, geboortedatum, deportatie-/overlijdensjaar en plaats. Het project Stolpersteine, van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, heeft in heel Europa een enorme weerklank gevonden. Inmiddels zijn in achttien landen ruim 50.000 van deze gedenkstenen geplaatst.

 

Hannie Sternfeld, die de oorlog overleefde, koos voor haar omgekomen vader Maurits Sternfeld, voor een plexiglas plaatje. Dit plaatje is aangebracht op de achtergevel van het woonhuis van toen. Zij had moeite met de gedachte dat er ook in deze tijd weer over de omgekomenen zou worden gelopen.

 

In het museum werd het verhaal uitgebreid toegelicht en na afloop nagepraat. De jonge padvindsters waren erg onder de indruk. Het is de bedoeling dat Scouting en Streekmuseum De Roode Tooren elk jaar dit initiatief herhalen.

photo-443

2 reacties

  1. Sylvia Willems

    Ach wat lief! Mijn kind! Trots!

  2. Richard Buma

    Leuk en goed dat de scouting dit soort dingen doet. Ik vond überhaupt dat de scouting een positieve bijdrage levert aan (evenementen in) Doesburg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑