Sociaal Team Doesburg aan de slag

Sinds kort is in Doesburg het Sociaal Team actief. Het team bestaat uit hulpverleners uit verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Wanneer een inwoner een hulp-, zorg- of ondersteuningsvraag heeft, kan hij of zij in eerste instantie terecht bij het centrale informatie- en adviespunt in De Linie 4 of bij de consulent van de gemeente. Blijkt dat er sprake is van een complexe situatie (multi-problematiek) dan legt de consulent deze vraag voor aan het Sociaal Team.

 

Het Sociaal Team bekijkt samen met de inwoner of de gevraagde hulp, zorg of ondersteuning zelf of samen met de omgeving kan worden georganiseerd. Lukt dat niet, dan kijkt men naar andere oplossingen. Het Sociaal Team Doesburg werkt oplossingsgericht, met korte lijnen en zoveel mogelijk met één contactpersoon per cliënt of gezin. Het is voorlopig nog een tijdelijk project, de opgedane ervaringen worden geëvalueerd en betrokken bij een definitieve opzet volgend jaar.

 

 

In dit Sociaal Team zijn, naast de consulenten inkomen, werk en Wmo van de gemeente, ook de organisaties MEE (cliëntondersteuning), STMG (maatschappelijk werk), Attent wwz (wijkverpleegkundige), Caleidoz (welzijnsmedewerker) en Zozijn (ondersteuning/begeleiding) vertegenwoordigd. Dit team van generalisten werkt nauw met elkaar samen waardoor de verschillende organisaties goed met elkaar samenwerken.

 

 

Het Sociaal Team streeft ernaar dat de gezondheid en het gezonde gedrag van de inwoners wordt versterkt. De werkwijze en ook de doelstelling van het team is: één gezin, één plan, één regisseur. Voorkomen moet worden dat meerdere hulpverleners langs elkaar heen werken binnen een gezin. De vraag van de inwoner staat centraal en niet het aanbod van de zorgaanbieder. Het Sociaal Team betrekt daarbij de eigen kracht en het gebruik van het eigen sociale netwerk van een inwoner. Door de inzet van deze informele zorg kan een effectievere en efficiëntere inzet van ondersteuning gerealiseerd worden en kan een beroep op zwaardere zorg of ondersteuning uit Wmo/AWBZ of Zorgverzekeringswet worden voorkomen of uitgesteld.

2 reacties

 1. Frans van der krul

  Een goede zaak dat het team bestaat uit hulpverleners uit verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en dat het uitgangspunt is 1 plan en 1 regisseur: het Sociaal Team Doesburg!
  Maar heb nog wel een paar vraagjes waar dit artikel geen antwoord geeft .
  Op welke wijze ziet dit team als mogelijkheid om huisartsen bij het beleid te betrekken?
  Huisartsen hebben hun vertrouwenspositie en vanuit hun geheimhoudingsplicht kunnen deze zich aan overleg gesprekken onttrekken.
  Wie draagt de eindverantwoordelijkheid of te wel,wie komt er voor het “hekje” te staan bij de rechtbank?
  Wie zijn de eventuele andere verantwoordelijke?
  Div teams maken gebruik van interne of externe vertrouwenspersoon, gaat dit team ook een vertrouwenspersoon aanstellen.
  We zijn zo met z’n allen op de goede weg!

 2. annie bovens

  Welke “andere oplossingen” zijn er mogelijk?
  Vrijwilligers?
  Hoe is het dan gesteld met de privacy en verantwoordelijkheid?
  En hoe vrijwillig is dat dan aangezien veel gemeenten van plan zijn hier bijstandsgerechtigden voor in te zetten….
  Is er een tegemoetkoming via Bijzondere Bijstand mogelijk voor mensen die hulp of hulpmiddelen nodig hebben?
  kortom: nog veel praktische vragen en weinig antwoorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑