SP Doesburg vindt het akkoord van de coalitiepartijen Stadspartij, PvdA, VVD en CDA vaag.  Volgens de oppositiepartij dreigt er een sociale kaalslag. SP-fractievoorzitter Patrick Ott vraagt zich af hoe we het in Doesburg sociaal houden.

 

Ott is verbaasd dat het akkoord volgens hem zo vaag is na drie maanden onderhandelen. ‘Woorden als kwaliteitsslag en zorg op maat zijn natuurlijk prachtig. Maar de vrees blijft dat het kaalslag en ‘onder de maat’ wordt. De coalitie wil de landelijke bezuiniging op de zorg volledig doorvoeren. De huishoudelijke zorg van de thuiszorg is niet in veilige handen bij deze coalitie’, aldus Ott in een eerste reactie.

 

Het uitgangspunt zou volgens de SP niet moeten zijn hoeveel moet er bezuinigd worden op de zorg, maar hoe de zorg geboden wordt die nodig is. Ott: ‘Natuurlijk moet het financiële plaatje kloppen, dus als dan blijkt dat er meer geld nodig is moet er op andere zaken worden bezuinigd. Keuzes die de coalitie duidelijk niet maakt’.

 

Ott noemt het opmerkelijk dat de nieuwe coalitie vraagt om ruimte en rust. ‘Ruimte voor goede maatschappelijke en politieke discussie, ja graag. Maar als er niet sociale maatregelen worden genomen, zoals de bezuinigingen op het schoolzwemmen of versobering van de zorg zal dat terecht leiden tot maatschappelijke onrust’, aldus Ott.