Stadspartij, PvdA, VVD en CDA akkoord over coalitie Doesburg

Doesburg heeft een nieuwe coalitie. Stadspartij Doesburg, PvdA, VVD en CDA zijn het in hoofdlijnen eens en hebben een akkoord gesloten. Ook zijn de partijen het eens geworden over de portefeuilleverdeling. Dinsdag hebben de partijen het coalitieakkoord ‘Stroomopwaarts’ gepresenteerd. De wethouders Jansen (Stadspartij), Bollen (PvdA) en Mulder (VVD) gaan door.

 

De partijen laten weten dat er een intensief traject van onderhandelingen is afgelegd onder leiding van een externe formateur. Ook stellen de partijen dat er de komende vier jaar grote uitdagingen zijn en dat er met vereende krachten aan de slag wordt gegaan. Bezuinigingen en lastenverzwaringen lijken onontkoombaar, stellen de partijen.

 

De coalitiepartijen benoemen in hun akkoord twee grote uitdagingen. Als eerst de decentralisatie in het sociale domein. Door de decentralisatie neemt het aantal taken en verantwoordelijkheden van de gemeente toe. Verder vormen bezuinigingen een uitdaging. ‘We worden verantwoordelijk voor een aantal nieuwe taken, maar daarvoor een rijksbudget krijgen dat fors lager is dan de gelden die er nu in de te decentraliseren taken omgaan’, aldus het akkoord.

 

De coalitie spreekt van ingrijpende veranderingen en stelt dat het alles in het werk zal stellen om fouten te voorkomen. De coalitiepartijen vragen hierbij rust en ruimte. Uit het akkoord: ‘Rust in die zin dat het college van B&W niet bij elke hapering meteen ter verantwoording wordt geroepen. Ruimte in de zin van mogelijkheden om zaken uit te proberen en te toetsen aan de praktijk zonder dat alles tevoren in beton is gegoten’.

 

Download het coalitieakkoord ‘Stroomopwaarts’

 

 

5 reacties

 1. a. g. schrader

  Eindelijk is het dan zover! Natuurlijk wat teleurgestelde reactie bij de partijen die niet in het college zijn gekomen. Stroomopwaarts betekent hopelijk niet dat we (alleen) opstomen naar Arnhem voor onze samenwerkingsverbanden.
  Als ik een van de raadsleden hoor opperen dat de grote projecten toch al gereed waren en het college al veel eerder had kunnen starten moet er mij van het hart dat ik blij ben dat die partij niet mee doet in het college. Want immers op sociaal vlak krijgt de gemeente heel veel voor haar kiezen. Dit kan wel eens het grootste project worden waar een gemeente voor kan komen te staan. Ik wens het college van harte succes toe met het gesloten akkoord.

 2. Richard Kok

  Het nieuwe coalitieakkoord spreekt lef en ambitie uit. Het is een document met heldere punten en duidelijke richtingen, waarbij alles en iedereen een tandje bij moeten zetten. Te hopen is dat de cijfermatige onderbouwingen de plannen overeind houden. Want er moet immers bezuinigd en gedecentraliseerd worden, uitdagingen die niet voor de poes zijn. De comfortzone is verdwenen en elk individu kan en moet meedoen. Gij zult participeren, zullen we maar zeggen. En dat is geen verkeerd vertrekpunt.

 3. Wil Verlaan

  Een felicitatie is hier geheel op zijn plaats. Er ligt een programma met ambitie en tegelijkertijd realiseerbaar. Ik ben blij dat we nu samen aan de slag kunnen om zowel het coalitieprogramma te realiseren als constructief te werken aan voorstellen van de oppositie. Doesburg besturen doe je met z’n allen, Doesburgers, maatschappelijke organisaties en de mensen die bereid zijn verantwoordelijkheid te dragen. Hopelijk worden de komende vier jaar gekenmerkt door saamhorigheid, respect en solidariteit. Natuurlijk zijn discussies op het scherpst van de snede nuttig omdat ze je alert houden. En ook zullen we scherpe pen van de Doesburgers op alle fora nodig hebben om ons te waarschuwen voor de arrogantie van de macht. Maar als het aan mij ligt gaan we nu vooruit. Veel succes PvdA, CDA, Stadspartij en VVD!

 4. Frans Schilderman

  En de SP,hoor de heer van Sommeren met geen woord hier over,(waarom niet?)Liever niet samen met de 2e de grote partij van Doesburg,met maar 16 stemmen minder dan de Stadspartij!

  Wens deze coalitie heeel veel succes.

 5. robert duis

  @Politiek- en Geografisch Landschap.

  Interessante ontwikkeling:

  Een der SP-bolwerken Doesburg nu met een COALITIE zonder de SP.
  Amsterdam – mijn geboorte-stad – nu met de SP in de COALITIE – zover ik weet, nog nooit vertoond.

  Ach ..(Agnes)……begrijpen doe ik dat eigenlijk van geen “KANT!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑