SP Doesburg: vaker kwijtschelden gemeentebelasting

Gemeenten hebben onlangs van het Rijk de wettelijke ruimte gekregen om vaker de lokale belastingen zoals OZB en afvalstoffenheffing kwijt te schelden. De SP-fractie wil dat Doesburg van die mogelijkheid gebruik maakt.


Veel mensen met een minimuminkomen lopen kwijtschelding van lokale lasten mis, omdat ze een heel klein beetje geld gespaard hebben, zo laat fractievoorzitter Petra Senhorst van SP Doesburg weten.


Tot nu toe was landelijk bepaald dat die kwijtschelding alleen gegeven mocht worden als er helemaal geen reserves waren. Dat wordt nu veranderd: gemeenten mogen kwijtschelding geven zolang het spaargeld niet uitkomt boven het bedrag dat mensen mogen hebben zonder hun recht bijstand te verliezen.


SP-raadslid Petra Senhorst vindt dat de gemeente Doesburg van de nieuwe regels moet uitgaan, ook voor de aanslagen over 2011. ‘We kregen over de veel te strikte regeling diverse klachten binnen bij onze SP-Hulpdienst. Mensen die qua inkomen zonder meer in aanmerking zouden komen voor kwijtschelding, kregen een afwijzing omdat ze net iets meer dan 2.000 euro op hun bankrekening hadden staan.’


Senhorst vervolgt: ‘Dit is van de gekke, want zo dwing je spaarzame mensen om voortaan maar niets meer aan de kant te leggen of om hun spaarcentjes in een oude sok te gaan bewaren. Deze praktijk moet nu stoppen. Van het Rijk hoeft de gemeente helemaal niet meer zo belachelijk streng te zijn’.


De SP wil dat ook kleine zelfstandigen gemakkelijker in aanmerking komen voor kwijtschelding. Senhorst: ‘Naast mensen met een klein beetje spaargeld kan de gemeente ook kleine zelfstandigen beter van dienst zijn. Zo’n 40.000 kleine ondernemers kunnen volgens de Belastingdienst nu kwijtschelding krijgen. Eerder kon dat niet omdat kwijtschelding gezien werd als het bieden van een concurrentievoordeel. Maar het gaat niet om zakelijke lasten, maar om privé-lasten. En dan moet het inkomen tellen, en niet de vraag of men een eigen bedrijf heeft’.


De SP-fractie wil dat de gemeente meteen overschakelt op de nieuwe regels en een campagne start om mensen erop te wijzen dat ze nu meer recht hebben op kwijtschelding.

14 reacties

 1. Bram

  Typisch weer een SP-actie om te scoren voor haar achterban. Aangezien gemeentelijke belastingen (voor wat afvalstoffenheffing) kostendekkend moet zijn betekent dit dus dat de SP meer mensen kwijtschelding wil gaan verlenen. Het tekort dat hierdoor ontstaat voor de gemeente (ze krijgen immers minder belastinggeld binnen) moet dan weer opgehoest worden door hardwerkende belastingbetalers die minimaal net zo spaarzaam zijn en waarschijnlijk net buiten de kwijtscheldingsnormen vallen. Kortom, hardwerkende Jan met de Pet, moet dan weer de rekening betalen door in ieder geval weer een verhoging van de gemeentelijke belastingen. Nog even wat anders mevrouw Senhorst, was het niet zo dat voor nieuw beleid bestaand beleid opgeofferd moet worden? Kortom, waar wil de SP dit voorstel van gaan betalen?

 2. Hans

  Alweer een prima plan van de SP.
  Ik ben het volledig met Bram eens. Een stad als Doesburg heeft veel problemen om ieder jaar weer een sluitende begroting te krijgen. Mede door het (procentueel) grote aantal bijstandstrekkers moet de gemeente andere projecten die meer potentie hebben als de bijstand laten schieten. Jammer.
  Als de SP weer eens iets verzind om de lasten bij de hard werkende mensen neer te leggen en de bijstands trekkers te ontzien van sociale lasten gaat bij mij ’t lampje uit.
  In plaats dat ze deze mensen verplicht aan het werk zetten gaat de sp deze mensen nog harder aanmoedigen om vooral maar niet te werken. Jammer.

 3. anne

  €2000,- op de bank en dan zit je in de bijstand ???
  dat lukt mij nog niet als werkende.
  Van de zotte dit SP voorstel.

 4. remco

  Eens met bovenstaande reacties.
  De mensen die net boven de grens vallen moeten het gat vullen dat hierdoor ontstaat.
  Laat ze eens kijken waarom veel van de bijstandtrekkers in die situatie zitten. Ik zie als ik rond kijk genoeg mensen die geen baan hebben maar wel minimaal één auto voor de deur en dergelijke.
  Ik blijf nog steeds bij de stelling dat als je het wil en kan dat je dan echt wel aan het werk komt. Veel uitkering en bijstandtrekkers hebben het gewoon te goed…

 5. Yvonne Irving PvdA Doesburg

  Deze regeling is bedoeld voor een andere groep mensen. De “uitkering trekkers” krijgen al kwijtschelding of kunnen dit aanvragen.
  Deze nieuwe regel is voor mensen die hard werken en net niet genoeg verdienen of een klein beetje hebben gespaard maar wel op bijstandsnivo leven! Ja die zijn er ook! En heel veel.Het worden er zelfs steeds meer! Kleine zelfstandigen bijvoorbeeld.Of mensen die net vanuit een uitkering naar een baan zijn gegaan, vaak ook geen vetpot! Zij kunnen met deze regel ook de kwijtschelding van bepaalde gemeente belastingen krijgen.

 6. Frans

  Hoi alle reactanten,
  Wie wil er ruilen met een bijstandstrekker?

 7. Frans

  Goeide vraag Frans, denk niemand, althans niet de genen die zo veel commentaar hebben.

 8. anne

  Frans dat is leuk gezegd maar andersom zijn er ook veel te veel die niet willen ruilen met werkenden

 9. remco

  Kwijtschelden voor mensen die echt geen andere uitweg hebben is prima, maar dan moet er wel een hele strenge selectie zijn.
  Stel, iemand zit in de bijstand maar heeft wel overbodige zaken (dure tv abonnementen e.d.) dan moet zo’n persoon eerst verplicht worden om dat soort extra’s op te zeggen waarna er een nieuwe evaluatie komt.

  TV en internet behoren wat mij betreft tot de eerste levensbehoeften waarbij internet belangrijker is dan TV maar je hoeft geen Eredivisie Live abonnement te hebben en je hoeft ook niet het allersnelste internet abonnement te hebben.

  Misschien generaliseer ik teveel, maar als ik bij een huurhuis waarvan je van een afstand al kan zien dat aller er vervallen uitziet en de mensen er niet bij lopen en vervolgens staat er in de tuin een doos van een 46″ flatscreen dan ga ik me toch afvragen of het niet wat minder kan. Je kan ook naar een veel kleinere TV kijken…

  Ik kom altijd weer terug op de stelling: Als je wil en kan werken dan is er werk.

 10. Frans

  Hoi Anne,
  Ik wil graag ruilen met werkende, na ca 35 jaar werken en 58 jaar jong lukt het niet om zelfs maar het minimum loon te verdienen.

 11. anne

  Frans jij misschien wel maar een hoop anderen niet.

 12. Frans

  Anne,
  Uit welk onderzoek blijkt dit?

 13. anne

  eigen onderzoek

 14. jeroen

  Hoor in raadsvergadering dat er nog geen besluit over is genomen in den haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑