SP Doesburg wil bezuinigen op gemeentelijke organisatie

SP Doesburg wil bezuinigen op de gemeentelijke organisatie om zo sociale afbraak te voorkomen. Dat laat het weten in een persschrijven, naar aanleiding van de door de gemeenteraad van Doesburg goedgekeurde begroting 2014-2017. ‘De SP heeft de Doesburgse gemeenteraad voorgesteld om fors te gaan bezuinigen op de ambtelijke organisatie. Dat is de enige manier om te voorkomen dat het in Doesburg tot een volledige sociale kaalslag komt’, zegt fractievoorzitter Petra Senhorst van SP Doesburg.

 

De begroting is volgens SP voor 2014 formeel nog sluitend ‘maar daarna lopen de jaarlijkse tekorten in de begroting snel op, tot maar liefst een miljoen euro in 2017’, aldus Senhorst.

 

Senhorst: ‘Dit is ongekend en vraagt om forse maatregelen. De andere partijen besloten om alle keuzes over de verkiezingen heen te tillen. Zonder enige vorm van kritiek werd deze begroting aangenomen. De SP is het daar niet mee eens en vindt dat we op dit moment al iets moeten doen. Wij pleiten ervoor om de begroting nu degelijk aan te pakken, met ambitie en visie’

 

De SP is van mening dat Doesburg het zich niet kan veroorloven om nu eerst de verkiezingen af te wachten. Reorganisaties vergen volgens de SP tijd, dus is het volgens Senhorst beter om daar direct mee te beginnen.

 

‘Wat we in ieder geval niet moeten doen is bezuinigen op de opgebouwde voorzieningen zoals buurtacademie, jongeren- en ouderenwerk. Dit hebben we straks nodig om de bezuinigingen op te kunnen vangen’, aldus Senhorst.

 

Het college neemt volgens Senhorst het risico dat de provincie deze begroting zal lezen als een sollicitatiebrief naar herindeling.  Senhorst: ‘In de tijd dat de SP nog in het college zat, hebben we ervaren hoe de Provincie het toezicht uitvoert. Het is belangrijk dat je als Doesburg uitstraalt dat je het als zelfstandige gemeente kunt, ook in moeilijke tijden’.

 

 

6 reacties

 1. Kees van Immerzeel

  De SP heeft een kans laten liggen om de, -kennelijk door haar zo gewenste-, bezuinigingen zelf uit te voeren. De SP is immers uit eigen beweging en wat mij betreft geheel onnodig uit het College gestapt. De gemeentelijke organisatie krijgt veel nieuwe taken op haar bordje. Het is dan moeilijk voorstelbaar dat in die situatie bezuinigd kan worden op deze organisatie. Dat weet de SP heel goed. Beetje makkelijk om dit vanaf de zijlijn te roepen. Zonder enige vorm van kritiek de begroting aangenomen door de andere partijen? Ik dacht het niet, spoel de band maar terug. De SP vult voor de Provincie in hoe deze de begroting moet interpreteren. Ik ga ervan uit de Provincie bij machte is hier zelf een mening over te vormen.

 2. robert duis

  @Petra Senhorst.

  1) Duidelijk standpunt als het er om gaat……… waar NIET op bezuinigd mag/moet worden.

  2) Gezien de “aanhef” van dit artikel: ” SP Doesburg wil bezuinigen ………. etc.,
  mag de aandachtige lezer dan toch ook wel verwachten:

  WAAR de SP DOESBURG ……..WEL op denkt te kunnen bezuinigen!”

 3. wim robbertsen

  De keuzes waar de SP op doelt lijken mij mede afhankelijk van de taakstelling die vanuit het Rijk onze kant op komt. En die is vaak nog niet bekend. Dus om dan bij voorbaat al te gaan reorganiseren op de organisatie die de komende taken moet gaan uitvoeren lijkt me wat kortzichtig. Daarnaast zijn er wel degelijk kritische vragen gesteld en is de begroting niet klakkeloos aangenomen.

 4. Yvonne Irving

  Snijden in de ambtelijke organisatie is een enkele reis herindeling! We hebben allemaal (politieke partijen Doesburg) uitgesproken dat we ons uiterste best zullen doen zelfstandig te blijven. We hebben taakstellende bezuinigingen afgesproken deze staan in de programma begroting, hier is bijna 3 jaar over gepraat met alle partijen. De groepen die de SP wil onzien staan hier niet bij. De huidige coalitie heeft afgesproken het programma van de vorige coalitie voort te zetten. Deze begroting is een voortzetting van het SP programma. Nu dus afkeuren van je eigen programma is heel vreemd.
  Doesburg is zeer verstandig geweest om tot nu nog geen overhaaste bezuinigingen in te voeren. Pas in de loop van 2014 en 2015 wordt duidelijk hoeveel er bezuinigd moet worden.

 5. Frans van der Krul

  Ik ben een burger,
  Kan ik als burger/inwoner mee praten over de bezuinigingen van de gemeente Doesburg?

  Vraag bv aan de burger wat de gemeente slimmer, beter of goedkoper zou kunnen uitvoeren, laat Doesburgers digitaal ideeën aanleveren over een slagvaardige slanke gemeente.
  Of:
  Stuur alle bewoners een brief met een lijst om aan te geven waar deze het liefst van zou willen dat de gemeente daarop bezuinigd.

  Zo kunnen de burgers participeren in het gemeentelijk beleid.

 6. Wil Verlaan

  Als je de raadsvergadering terugkijkt hoor je heel iets anders dan de SP nu suggereert. Grappig wat verkiezingen in het vooruitzicht met het gehoor van volksvertegenwoordigers kunnen doen. Er zijn heel veel kritische vragen gesteld en er is om nader onderzoek gevraagd. De discussie is nog volop aan de gang. D66 heeft aangedrongen op het tijdig maken van keuzes en benadrukt dat we dit niet over de verkiezingen heen moeten tillen. Ik kan me niet voorstellen dat alle 4 SP-raadsleden die hele discussie is ontgaan. Maar blijkbaar heb ik zelf ook wat gemist. De SP zegt in haar persbericht dat zij voorstellen heeft gedaan om fors op het gemeentelijk apparaat te bezuinigen. Ik heb geen amendement of motie van de SP gezien. Of waren die er ook niet………..
  Ik deel overigens de mening van de SP dat je heel zorgvuldig om moet gaan met voorzieningen die straks hard nodig zijn, zoals arbeidstoeleiding van mensen zonder werk, dagbesteding van ouderen en activiteiten voor jeugd en jongeren. Om goed te kunnen beoordelen waarop je wel en niet kunt bezuinigen heb ik vorige week stage gelopen bij Lindenhout/Jekk (prima jongerenwerk: niet op bezuinigen!). En komende tijd doe ik dat ook bij andere instellingen. Zo kun je beslagen ten ijs komen in de discussie en voorkom je dat je electoraal staat te roepen aan de zijlijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑