SP wil goedkope woningen voor Doesburgse jongeren

De SP Doesburg wil dat de gemeente Doesburg op korte termijn afspraken gaat maken met verhuurder Woonservice IJsselland over de bouw van goedkope woningen voor Doesburgse jongeren. De raad nam woensdagavond een SP-motie aan die daartoe oproept.


SP-raadslid en fractievoorzitter Petra Senhorst zegt dat het voor jongeren in Doesburg nog steeds lastig is om een goedkope huurwoning te vinden. ‘Ze willen hier blijven, op een gegeven moment een gezin stichten, maar als het te lang duurt, dan wijken ze noodgedwongen uit naar elders. Het is belangrijk dat we jonge mensen in de stad houden en daar ook gericht aan gaan werken. Ons inwonerstal moet op peil blijven om de voorzieningen te behouden die we samen hebben opgebouwd in Doesburg’, aldus Senhorst.


Vanaf 2013 zullen de huurwoningen in de Stadsregio voor 15 procent via loting verdeeld worden, maar dat zal volgens Senhorst voor starters onvoldoende helpen. ‘Het woonruimteverdeelsysteem wordt wat gewijzigd, maar de kansen voor starters zullen daardoor niet ineens enorm veel stijgen. Bovendien moeten bij meer toewijzing aan jongeren anderen weer langer wachten op een woning’, aldus Senhorst.


Senhorst vervolgt: ‘En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Daarom is de beste oplossing nu om ook woningen toe te voegen aan de voorraad, en die gericht aan jongere Doesburgers toe te wijzen. Dat mag namelijk’.


De SP heeft het college gevraagd om op korte termijn contact op te nemen met Woonservice IJsselland, verreweg de grootste woningcorporatie. Wethouder volkshuisvesting Willem Bouman heeft aangegeven dit te zullen doen.


‘De corporatie heeft al aangegeven graag nieuwe woningen te willen bouwen en het zal ongetwijfeld helpen dat de gemeenteraad heeft meegegeven dat bij de doelgroep de bovengrens niet per se bij 27 jaar hoeft te liggen’, aldus Bouman.

5 reacties

 1. Kees van Immerzeel

  1 ding is zeker: de komende jaren krijgen we te maken met vergrijzing. Daar komt de krimp in de regio nog bovenop. Op basis van CBS cijfers mag worden verwacht dat in 2040 in Doesburg honderden woningen over zijn, zelfs als we nu niks bijbouwen. De SP en een meerderheid van de raad wekken de suggestie dat we hier het beste op kunnen reageren door in de aanval te gaan: bouwen voor jongeren! Deze zouden nu namelijk in Doesburg niet snel een woning vinden. Dat laatste wordt bestreden door dhr. Esselink, directeur van Woonservice IJsselland. In een artikel in de Gelderlander zegt hij onder andere: ‘We hebben 120 woningen in productie in Beinum-West. Daar zitten er genoeg bij voor starters. Bovendien is er geen wachtlijst’. In de huidige omstandigheden huizen bijbouwen voor jongeren is roeien tegen de stroom in. Dat hou je niet lang vol. We moeten na gaan denken hoe we verstandiger kunnen omgaan met de komende vergrijzing en de krimp. Daarvoor is een andere houding nodig. Lees bijvoorbeeld (http://www.vanmeernaarbeter.nl/sites/vanmeernaarbeter.nl/files/Bevolkingsdaling_vraagt_andere_wijze_van_denken.pdf).

 2. W.v.D

  hmmm ik denk dat het beide is de jongeren moeten kunnen wonen en de ouderen, waar ook al veel ouderen flats zijn gebouwd de laatste jaren(ooi, esdoornlaan, kraakselaan, tranendal enz.)dus al met al is het geen verkeerd idee alleen moet het niet zo worden als ooit op de prinsbernhardplein en beatrixstraat waar de doorstoming vaak niet langer was dan 1 jaar of minder waardoor de duplex vernield werden en laten we niet vergeten dat ouderen er vroeger ook woonden.

 3. Frans van der Krul

  Kees van Immerzeel,

  Heden morgen gekeken op Entree nu.nl.
  Te huur in Doesburg 0!!!

  In een artikel in de Gelderlander zegt de dhr. Esselink, onder andere: ‘We hebben 120 woningen in productie in Beinum-West. Daar zitten er genoeg bij voor starters. Bovendien is er geen wachtlijst’.
  Alleen zegt hij er niet bij dat deze huizen bijna allemaal aan de maximale huurtoeslag grens liggen, en gezien de huidige ontwikkelingen van de werkgelegenheid en de wijzigingen op huurtoeslagbeleid van de overheid geeft dit weinig vertrouwen.

 4. Hanny

  Hoeveel van deze woningen zijn huurwoningen?

 5. Hanny

  @ Frans: en vorige maand was het er maar 1.

  Toch worden er meer woningen weer verhuurd maar die zie je niet op entree.
  Hoe kan dat?
  Ik zie woningen leeg staan en dan blijken er mensen van buiten Doesburg in te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑