Spectaculair beeld: ijsbreker door Oude IJssel in Doesburg

Een zeldzaam beeld, zo’n ijsbreker door de Oude IJssel bij Doesburg. Slecht twee keer eerder in de afgelopen vijftien jaar kwam het voor. Maandagochtend 13 februari brak ‘Daan’ het ijs op de Oude IJssel om zo het scheepvaartverkeer weer op gang te brengen. Het leverde prachtige, zeldzame beelden op.


Om iets over half tien in de ochtend vertrok ijsbreker ‘Daan’ vanuit Doesburg richting Doetinchem. De dag ervoor meldde hij zich bij de sluis en meerde aan in de Oude IJssel tegen binnenvaartschip Nescio.


In vlotte vaart en ogenschijnlijk zonder problemen ramde hij de ijsschotsen kapot. Een mooi geluid die brekende ijsplaten, zeker in combinatie met het geluid van de ganzen in het weiland achter de dijk. Winters op z’n best.


Zelden komt het voor dat een ijsbreker de vaarweg begaanbaar moet maken. In 2009 en in 1997 moest er ook een ijsbreker aan te pas komen om het vaarverkeer weer op gang te brengen.


Ondanks de naderende dooi zou het misschien nog wel een week duren voordat het ijsverkeer weer op normaal niveau is. Door een ijsbreker in te zetten, versnelt dit proces.

2 reacties

  1. Sander

    het was inderdaad een mooi gezicht. Het geluid alleen al van de naderende ijsbreken en het brekend ijs was de moeite waard.

    hier staan een paar van mijn foto’s http://fotos.kharuna.nl/

  2. Elly Lankwerden

    Prachtige beelden Sander.

    Gr.Elly.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑