Zoals verwacht vertrekt wethouder Willem Bouman niet naar Den Haag om lid te worden van de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de gisteren door de Kiesraad bekend gemaakte voorkeursstemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Bouman, die op plaats 44 op de kandidatenlijst van de SP stond, is er niet rouwig om.


Bouman kreeg volgens het proces verbaal van de Kiesraad 502 voorkeursstemmen. Daarvan werden er 405 uitgebracht in het kiesdistrict waaronder Doesburg valt. Daarmee kreeg Bouman te weinig stemmen om een van de vijftien SP-zetels te bezetten.


De Doesburger laat weten niet teleurgesteld te zijn. ‘Ik vind het fantastisch om in Doesburg te blijven werken. Doesburg staat wat mij betreft boven Den Haag’, aldus Bouman in een eerste reactie aan DoesburgDirect.nl.


De ruk naar rechts tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, die ook plaatsvond in het doorgaans linkse Doesburg, noemt Bouman niet goed. Bouman: ‘De crisis is door rechts veroorzaakt en het is bizar dat juist rechts nu gewonnen heeft. Straks zullen de mensen ervaren waar dit stemmen op rechts toe leidt. We staan klaar om het verzet te leiden tegen alle ellende die over ons heen gestort gaat worden’.


Bouman vervolgt: ‘De vijftien SP-zetels is een goede basis voor het vervolg. Bij de raadsverkiezingen lag een wat minder resultaat in de lijn der verwachtingen na de enomre piek van 2006. Maar we bleven veruit de grootste partij in Doesburg’.


Op de vraag of Bouwman over vier jaar weer op de kandidatenlijst van de SP komt te staan antwoordt hij met ‘zou zo maar kunnen’.


Zie ook
Willem Bouman op landelijke kandidatenlijst SP