Stadspartij Doesburg denkt aan leegstandsheffing winkelpanden

De Stadspartij Doesburg denkt aan het invoeren van een leegstandsheffing voor winkelpanden in het kernwinkelgebied in Doesburg. De coalitiepartij denkt dat dit een goed middel is tegen de in hun ogen te hoge huurprijzen van winkelpanden in het centrum van de stad.

 

De Stadspartij heeft volgens prominent partijlid David van Sommeren al een aantal jaren aangegeven dat de huurprijzen voor sommige panden in het kerwinkelgebied te hoog zijn. ‘Wij hebben met huurders in de binnenstad gesproken en die hebben ons hiervan op de hoogte gebracht’, aldus van Sommeren.

 

Van Sommeren erkent dat het lastig is om te zeggen met hoeveel de huren te hoog liggen in vergelijking met andere gemeenten. Hij laat weten dat dit ook niet de taak van de politiek is en dat marktwerking zijn gang moet gaan.

 

‘Maar als panden langer dan een jaar leeg staan, dan is dat geen goede zaak en zal de gemeente hier actief beleid in moeten voeren. Gebeurt dit niet, dan zal het kernwinkelgebied alleen maar verpauperen’, aldus Van Sommeren.

 

Het voorstel van de Stadspartij Doesburg betreffende leegstandsheffing betekent eigenlijk kortweg, dat als een pand langer leegstaat dan een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, er een heffing gevraagd wordt. Dit heeft volgens Van Sommeren een dubbele werking: de eigenaren van panden zullen actief op zoek gaan naar ondernemers voor hun panden en zij zullen de huren acceptabel houden, omdat de ondernemers anders op zoek gaan naar alternatieven.

 

‘Op deze manier blijft de marktwerking qua huur bestaan, want als er een aantrekkelijke binnenstad is waar veel mensen op af komen, dan is er ook veel omzet te halen. Als er veel omzet te halen valt, dan zullen ondernemers graag in Doesburg willen komen en wordt leegstand van winkels voorkomen’, aldus Van Sommeren.

 

 

12 reacties

 1. Guido Hengeveld

  In de binnenstad staan zo’n twintig winkels leeg. Allemaal ondernemers die het niet meer zagen zitten en te weinig omzet hadden. En wie komen daar nog bij?
  De winkels die het nog redden doen dat ternauwernood. Veel mensen gaan liever in Doetinchem of Dieren shoppen omdat daar een groter aanbod is. Wat kan Doesburg daar nog aan doen?
  Inderdaad, de Stadspartij heeft een goed punt om eigenaren van panden op te porren op deze manier.
  Er is ook een ander plan. Om leegstaande winkels vol te stouwen met kunst. Met KUNST? Ja met kunst. Maar wat verstaat men dan onder kunst? Posters? En is het dan de bedoeling om die kunst te verkopen om nog wat om te zetten ? Ik vind het een dom idee. ECHTE ondernemers moeten desnoods alleen het eerste jaar door de Gemeente gestimuleerd worden om een zaak in de binnenstad te beginnen en uit te bouwen. Hulp en ideeën van de gemeente Doesburg moeten ondernemers naar Doesburg lokken. Een win-win situatie: Doesburg wordt weer aantrekkelijk en ondernemers dragen bij aan het welzijn van de stad (belastingen). Kom op, gemeente Doesburg, toon initiatief en VISIE. Hoe ziet Doesburg er over tien jaar uit volgens u? Of zwelgt u liever in zelfmedelijden omdat er zoveel winkelpanden leeg staan en komen?

 2. Wil van Dooren

  ben het eens met guido, het is weer eens leuk verzonnen bij de koffie automaat, maar het ligt niet helemaal aan de verhuurders maar ook aan het publiek dat niet meer net als vroeger op vrijdag en zaterdag ging winkelen, want toen was het druk in de binnen stad, als je nu op vrijdag door de stad loopt savond dan mag je blij zijn als je iemand tegen komt laat staan dat de winkels ook tot 21.00 uur open zijn(wat niet vreemd is omdat er toch geen publiek is).
  en dan heb ik er nog een idee over namelijk parkeren gratis of de binnen stad verkeer vrij maken en niet alleen op zaterdag maar de hele week/jaar.

 3. Bert stulp

  Een leegstansheffing zou een prima instrument kunnen zijn om de leegstand te bestrijden echter is dit juridisch wel haalbaar? Een gemeente kan niet zomaar een heffing opleggen aan een eigenaar, hiervoor moet wel een wettelijke basis voor zijn. Het zou goed zijn als de stadspartij dit eerst uitgezocht zou hebben alvorens met dit idee naar buiten te komen. Nu lijkt het een beetje op makkelijk scoren

 4. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Er wel een juridische basis (Wet kraken en leegstand sinds oktober 2010) maar zitten en nog al wat haken en ogen aan de invoering van een dergelijke verordening. Volgens mij is de bedoeling van de wetgever een heel andere invalshoek dan de invalshoek van de Stadspartij. Het schijnt qua beslag op het ambteljk apparaat nogal fors en ingrijpend te zijn, ook voor het handhaven van een dergelijke verordening. Daarnaast kun je volgens mij op een tamelijk eenvoudige manier onder de werking van een dergelijke leegstandsheffing uitkomen waardoor de werking van een dergelijke heffing teniet gedaan wordt. Wat schieten we er dan in Doesburg mee op? Er is nogal wat studie voor nodig om een dergelijk plan in te voeren. Wat dat betreft is het hersenspinsel ( “denken aan een leegstandsheffing”) van de Stadspartij ietwat prematuur en zal door de Stadspartij toch wat meer studie gedaan moeten worden. In Belgie schijnt een dergelijke leegstandsheffing overigens al te bestaan. Daarnaast zijn er gemeenten in Nederland die bewust niet hebben gekozen voor een dergelijke heffing. Wat zouden de overwegingen zijn van die gemeenten? We wachten het initiatiefvoorstel van de Stadspartij dan ook rustig af.
  Daarnaast kun je ook nog een discussie voeren of we niet “aan de verkeerde kant” een oplossing voor het leegstandsprobleem aan het zoeken zijn. Zolang het voor de eigenaren van bedrijfspanden mogelijk is om verliezen fiscaal af te trekken, is er voor die eigenaren ook geen drang om de huurprijzen naar beneden bij te stellen waardoor er dus ook geen nieuwe huurders in de leegstaande panden komen. Wellicht is zelfs de leegstandsheffing van de Stadspartij fiscaal aftrekbaar!
  Het CDA is op voorhand geen uitgesproken tegenstander waar we zijn ook nog niet overtuigd van de noodzaak van een leegstandsheffing.

 5. Frans van der Krul

  Leegstand? Ik mis nu toch de ACTION!
  Heeft deze laatst niet laten weten dat men zich heeft teruggetrokken?
  Dus geen zicht meer op de komst in de binnenstad, jammer door de trage besluitvorming.

 6. Wilfred Hoed

  Het is een KUNST om iedereen af te kraken.

 7. Wil van Dooren

  het is een KUNST om niet realistisch te zijn.

 8. Guido Hengeveld

  De binnenstad van Doesburg gaat heel wat mensen aan het hart. Gelukkig maar, we moeten zuinig zijn op het mooie en historische winkelgebied.
  De voorstanders van het vullen van etalages met kunst hebben een punt met het wat aantrekkelijker maken van de winkelstraten. Maar is dat niet een beetje elkaar voor de gek houden? Volgens mij pleeg je daarmee gewoon optisch bedrog. Als ik een slecht gebit heb met rotte tanden dan zet ik niet voor iedere tand of kies een stukje wit papier om mijn gebit mooi te laten lijken en de buitenwereld de indruk te geven dat het een mooi gebit is. Dat kan ik misschien een tijdje vol houden, maar het gebit is en blijft rot en er zal toch een keertje een goede tandarts bij moeten komen om rigoureus in te grijpen. Zo ook in het winkel-kerngebied. Mijn mening is dat de gemeente Doesburg ook een taak heeft om ondernemers te stimuleren en desnoods het eerste jaar te compenseren wanneer ze iets willen beginnen. Kunst in de etalages lijkt mooi, maar je houd de buitenwereld voor de gek. Er komt geen geld in het gemeentelijke belasting-laatje en de pandeigenaren blijven met lege handen staan. Iedereen ontevreden. Alleen echte ondernemers kunnen volgens mij de binnenstad weer laten bruisen.

 9. Arvid Ehlert

  Ongelofelijk wat een negativiteit. Wilfred, ik vind dat je ze nog teveel eer geeft door hun afkraken als kunst te bestempelen, maar met wat je bedoelt heb je helemaal gelijk.
  Hier dingen blijven roepen heeft geen zin. As jullie het allemaal zo goed weten, begin dan zelf een zaak en laat zien hoe het moet, of onderneem op z’n minst iets om de problemen het hoofd te bieden. Wordt wat meer idealist ipv negatief ‘realist’. Het is juist jullie manier van denken die het onmogelijk maakt om uit de crisis te komen. Dus geef de mensen die er hard aan werken om er iets van te maken eens wat steun svp.

  Verder ben ik het met Wil van Doren eens dat een ander parkeer -en verkeerbeleid sterk kan bijdragen aan verbetering. Ik heb al eens geopperd het verkeer in een S door Doesburg te leiden, zodat je op z’n minst de Kerkstraat autovrij krijgt. (Koepoort-Gasthuis-Meipoort-Ooijpoortstraat of andersom.)

 10. Guido Hengeveld

  Gelukkig leven we nog steeds in een democratie en mag iedereen zijn mening verkondigen.
  Mijn stelling luidt: Doesburg is een prachtige historische stad. En er moet geld verdiend worden, zeker ook in de binnenstad. De gemeente heeft de taak om het levendig te houden om zodoende ook daar het geld te verdienen dat zo hard nodig is in deze barre tijden.
  Mijn mening is dat er goed moet worden nagedacht over hoe de gemeente Doesburg de toekomst van de binnenstad ziet. Is er al een masterplan in de maak? Hoe ziet de Doesburgse binnenstad er over tien jaar uit? Allemaal etalages met kunst en geen belasting- en toeristeninkomsten meer? Er staan veel winkelpanden leeg. Prima als de eigenaren tevreden zijn met nul inkomsten. Moeten ze zelf weten. Maar voor de bewoners en bezoekers van de binnenstad is het een doorn in het oog. Een gemeentelijk initiatief om de binnenstad weer nieuw leven in te blazen is zeer welkom. En kleine winkeltjes die je elders nauwelijks vindt zouden een toeristische attractie vormen. Ideeën genoeg zou ik zeggen. En het tegenovergestelde van negativiteit. En nog even dit, Arvid: je weet niet waar je het over hebt als je praat over het hebben van een eigen zaak als je mij persoonlijk daarmee bedoelt.
  Alleen echte ondernemers kunnen de binnenstad van Doesburg doen bruisen!

 11. Wil van Dooren

  ik dacht dat alleen een voornaam hier niet mocht?????

 12. Guido Hengeveld

  Doet ie dit automatisch soms, omdat ik al eerder heb gepost?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑