Doesburg verlengt het contract met thuiszorgaanbieders met een jaar. De gemeente wil zo rust creëren onder medewerkers en afnemers van thuiszorg. Voorwaarde is volgens wethouder Peter Bollen wel dat de zorgaanbieders voor 2014 geen collectief ontslag mogen aanvragen voor hun medewerkers.
Gemeente Doesburg laat weten dat het nu duidelijkheid wil geven aan zowel de zorgaanbieders en de werknemers alsook aan de mensen die thuiszorg nodig hebben. Gemeente Doesburg regelt de hulp bij het huishouden voor mensen die daar recht op hebben. Dat is in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) geregeld.
Er zijn zes aanbieders van thuiszorg in Doesburg, zij hebben allen een contract voor een jaar tot aan het eind van 2013. ‘Dit doen we wel onder de voorwaarden dat de zorgaanbieders voor 2014 geen collectief ontslag aanvragen voor hun medewerkers en dat zij hun bedrijfsvoering voor 2014 zo inrichten dat deze zoveel mogelijk aansluit bij de belangen van de cliënten én de thuiszorgmedewerkers’, aldus wethouder Bollen.
Bollen: ‘We kunnen de overeenkomst twee keer verlengen voor de periode van een jaar. Nu verlengen we dus voor de eerste keer. Daarmee is er voor 2014 duidelijkheid voor alle betrokken partijen en dat vinden we belangrijk.’ De zes aanbieders zijn Stichting Thuiszorg Midden Gelderland, Buurtdiensten, Groot Gelre, Attent, Buurtdiensten, A&S-groep en Vérian.
‘Na 2014 verandert de situatie vanwege de bezuinigingen op het budget. In 2014 gaan wij met deze zes thuiszorgaanbieders samen vorm en richting geven aan de hulp bij het huishouden per 2015. Daarbij moeten we rekening houden met de forse bezuiniging van het rijk van 40 procent op het aan gemeenten beschikbaar gestelde budget voor hulp bij het huishouden. Dat wordt dus nog een flinke opgave, daar zijn we ons van bewust en juist daarom willen we daarin samen kijken naar de mogelijkheden’, aldus Bollen.
Dinsdagavond was in Nieuwsuur te zien hoe de gemeente Deventer werklozen inzet om het werk van de thuiszorg over te nemen. Volgens de plaatselijke wethouder mevrouw de Jager (Deventer Belang) kan het wassen van ouderen en het verstrekken van medicijnen ook gebeuren door werklozen. Abvakabo FNV vindt het schandalig hoe de gemeente Deventer op deze manier de thuiszorg uitkleedt.
Gehoord dat dit uitkleden onder begeleiding van Combio zou gebeuren, hopelijk gaat dit straks niet ook hier zo.
Zou zeggen Peter Bollen: hou je strak tegen deze soort ongewenste ontwikkelingen. Suc6
Goed zo gemeente Doesburg. Er is vraag naar dit werk, dan moeten de mensen ook voor een eerlijk loon hun werk kunnen doen. En geen oneerlijke concurrentie toelaten, van wie of wat dan ook. En als er werkelozen op zo’n manier aan het werk worden gezet, dan ook voor een eerlijke loon en niet zogenaamd werken voor je uitkering, want dit is gewoon oneerlijke concurrentie jegens de werknemers, en uitbuiting van desbetreffende uitkeringsgerechtigde, als er werk blijkt te zijn, dan moet er gewoon voor betaald worden, zo simpel is dat!! Een hoop andere overheden gaan al veel werkgelegenheid slopen omdat alles zo goedkoop mogelijk moet, dan kunnen ze dit soort werk lekker goedkoop door uitkeringsgerechtigden laten doen ten koste van alles. Een werkeloze help je meer door hem of haar aan een betaalde baan te helpen en niet met behoud van uitkering langdurig werk te laten doen omdat dit voor een overheid lekker goedkoop is. Dat idee van de gemeente Deventer is gewoon een zeer ziek idee.