‘Treinstation Dieren moet weer Dieren-Doesburg heten’

Doesburg wil dat het treinstation in Dieren weer Dieren-Doesburg gaat heten. Binnenkort zal hiervoor een formeel verzoek richting NS en ProRail worden gedaan om net als voor 1971 Doesburg weer als stationsnaam te laten benoemen. Dat laat burgemeester Kees Luesink weten.

 

‘We zullen binnenkort een formeel verzoek richten aan NS en ProRail voor het hernoemen van Station Dieren Doesburg. Tot 1971 heette dat station zo. Vanaf die tijd is het station Dieren geworden. Nu er goede busverbindingen zijn, willen we weer benadrukken dat Doesburg met openbaar vervoer uitstekend te bereiken is. Dit is een ingewikkelde procedure waarvoor we in het najaar een verzoek zullen doen’, aldus Luesink.

 

Een ander verzoek om Doesburg op de borden langs de A12 te krijgen, is afgewezen. Luesink hierover: ‘Ik heb in een overleg met de Hoofd Ingenieur Directeur (HID) van Rijkswaterstaat Oost Nederland aangekaart dat wij het op prijs zouden stellen als de richting Doesburg verwezen zou worden op de verwijzingsborden op de A12. Nu komt een verwijzing naar Doesburg pas in beeld bij de afslag aan het einde van de N345 bij de splitsing Dieren/Doesburg’, stelt Luesink.

 

Het verzoek van Doesburg is afgewezen op grond van de geldende regels voor verwijzingen. Er mag enkel verwezen worden naar verkeersknopen en die zijn expliciet vermeld. Zutphen is bijvoorbeeld wel zo’n verkeersknoop en staat al op Velperbroek op de borden en Doesburg dus niet.

 

Luesink over dit besluit: ‘Wij vinden het jammer omdat Doesburg met zijn stedelijke, historische en toeristische aantrekkelijkheid niet vroeg genoeg gemeld kan worden voor de autorijdende bezoeker van de stad’.

 

4 reacties

 1. Robert Duis

  Station DOETINCHEM-DOESBURG zou (eigenlijk) veel logischer zijn.

  Waarom?

  1) De IJSSEL is tussen Dieren en Doesburg een feitelijke – en gevoelsmatige scheidslijn; deze ontbreekt in het geval van …… Doetinchem en Doesburg.

  2) Als STAD is Doetinchem voor de “onbekende” reiziger/toerist/zakenman een logischer oriënterings-punt ……..dan de kleine plaats Dieren.

  3) In reistijd per auto is de STAD Doetinchem slechts 8 minuten verder verwijderd van Doesburg……. dan de kleine plaats Dieren dat is.

  4) De gemiddelde Doesburger is meer op de STAD Doetinchem gericht …….dan op de kleine plaats Dieren.

  5) Als het gaat om de STAD Doesburg meer op de kaart te willen zetten, dan is het naamkaartje hangen aan de STAD Doetinchem
  vooral marketing technisch veel intelligenter dan ……. aan de veel kleinere plaats Dieren.

  Overigens vind ik dat beide ideeën niet echt zinvol zijn. Doesburg hoort noch bij Dieren, noch bij Doetinchem.

  In dit verband acht ik “DOESBURG a/d IJSSEL” een veel krachtiger gedachte (als het gaat om de STAD Doesburg op de kaart te zetten),
  dan de naam van het station Dieren te wijzigen en/of de naam Doesburg vroegtijdig op borden te krijgen.

 2. Gert-Jan Tas

  @ Robert Duis:
  Lijkt me een slechte reclame om Doetinchem-Doesburg te gebruiken. De Doetinchem-lijn staat meet stil dan dat ie rijdt!! Daarnaast is de lijn Arnhem-Zutphen een drukke lijn die in veel “gewone” NS-lijnen voorkomt en hoeft met dus (veel) minder over te stappen.

  En voor Burgemeester Kees Luesink:
  Als “we” geen officiële verwijzing op de verkeerswegwijzingsborden mogen krijgen, dat is wellicht zo’n bruin “onderbord” dat voor toeristische trekpleisters wordt gebruikt een optie.

 3. Robert Duis

  @Geachte Heer Gert-Jan Tas,

  Dacht ….. dat ik schreef: ” Beide ideeën zijn niet zinvol!”

  Noch een “Station Dieren-Doesburg”, noch vroege verwijsborden op de A12,
  zijn zaken waar de Doesburger zich over moet opwinden; daarentegen wel de gedachte:

  DOESBURG promoten (bekend maken) met behulp van de mooie IJSSEL.

  Verwijs in dit verband naar een eerder artikel, waarin ik stel(de):
  “90% van de inwoners van de Randstad Holland weten niet eens waar DOESBURG ligt”.

  Met U dus helemaal eens: “Station Doetinchem-Doesburg” is inderdaad complete onzin.

  “DOESBURG a/d IJSSEL” daarentegen zeker niet!

 4. Wil van Dooren

  tja het is wel een heel belangrijke verzoek… pfff volgens mij zijn er wel belangrijkere dingen te doen en te verwerken in Doesburg, maar nee we gaan dit soort , in mijn ogen, dingen doen als burgemeester of gemeente…ga nu eens kijken wat er moet gebeuren in Doesburg zelf, en doe daar nu eens wat aan ipv: dit soort dingen waar je als stad niet en geen vooruitgang mee beleeft….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑