In het kader van 75 jaar Vrijheid is op zondag 3 november de derde stadsvertelling in de Gasthuiskerk in Doesburg. Deze editie, met als titel ‘De vogels van de vrijheid’, wordt verzorgd door Lo Cohen, Helmi de Vaan en Bas van Dillen, duurt van 12.30 tot 13.30 uur en bestaat uit korte vertellingen, muziek en gedichten.

Lo Cohen schetst in zijn bijdrage kort zijn achtergrond en de reden voor zijn gedrevenheid bij het thema ‘herdenken’. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn: Waarom herdenken? Wie herdenken? Wanneer herdenken? Hoe herdenken?

De vertelling gaat over hoop en verwachting, maar doet ook een appèl: maak je eigen toekomst. Cohen: ‘Als herdenken alleen maar terugkijken is, dan is het voor mij persoonlijk een zinloze bezigheid’. Er is ook aandacht voor het oorlogsdagboek ‘Een gekooid dier’ van Corine Fonteijn.

Marijn van Dantzig was in de oorlogsjaren ondergedoken en begon in de laatste jaren van de oorlog met het schrijven van het gedicht ‘De ondergrondse balans’. Helmi de Vaan draagt fragmenten uit dit gedicht voor. Bas van Dillen verzorgt een aantal improvisaties op saxofoon.

De Stadsvertelling is een gezamenlijke activiteit van HetHuisDoesburg en DichterbijdeIJssel. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Na afloop is er in de foyer van de Gasthuiskerk gelegenheid tot napraten.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.