De Buurtacademie en de bibliotheek Doesburg zijn een samenwerking aangegaan voor het organiseren van nieuwe activiteiten rond het terugdringen van laaggeletterdheid in Doesburg. Daarnaast worden allerlei andere initiatieven van inwoners op het gebied van taal gestimuleerd. Het plan is om alle taalactiviteiten in Doesburg onder te brengen in een Taalwerkplaats Doesburg.
Met behulp van een gemeentelijke subsidie gaat een nieuwe impuls gegeven worden aan het terugdringen van laaggeletterdheid onder inwoners van Doesburg, zo laat de Buurtacademie weten in een persbericht. De aandacht richt zich op autochtone en allochtone inwoners met taalachterstanden. En dan niet alleen mensen die vanwege toeleiding naar betaald werk beter Nederlands moeten beheersen, maar ook inwoners die analfabeet zijn of veel moeite hebben met de taal.
De nieuwe aanpak moet laagdrempelig zijn, zodat zoveel mogelijk mensen mee gaan doen. Dat betekent dat er niet alleen in de bibliotheek activiteiten georganiseerd worden, maar ook op plaatsen waar de mensen al vertrouwd mee zijn, zoals De Linie 4 en de moskee.
Bij de uitvoering van het project zal nauw samengewerkt worden met de basisscholen, het consultatiebureau, peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en andere organisaties die actief zijn op taalgebied. Zij kunnen ook een rol spelen bij het werven van deelnemers aan de verschillende activiteiten.
Een belangrijke insteek bij veel van de activiteiten is de inzet van vrijwilligers om 1 op 1 begeleiding aan mensen te bieden. Dit zogenaamde ‘maatjeswerk’ blijkt volgens de Buurtacademie in de praktijk veel meer resultaat op te leveren dan groepsgewijze cursussen, ook omdat het gedaan wordt door mede-inwoners waar een vertrouwensband mee wordt opgebouwd. Een voorbeeld daarvan zijn de taalcoaches van Vluchtelingenwerk.
Enkele van de al geplande en bedachte activiteiten zijn het uitbreiding van bibliotheekmaterialen voor laaggeletterden en delen daarvan bereikbaar maken op De Linie en in de moskee, wekelijkse inloop-/koffieochtenden (in de bibliotheek en op De Linie), voorlezen bij gezinnen thuis en begeleid bibliotheekbezoek met hulp van ‘boekenbuddy’s’.
‘Bij het nadenken over de gesubsidieerde activiteiten ontstond het idee om alle bestaande en nieuwe taalactiviteiten in Doesburg, van laaggeletterden tot hoger opgeleiden, bij elkaar te brengen in een Taalwerkplaats Doesburg. Zo kan de begin september te starten cursus van het Graafschap college ‘Taal in de Praktijk’ voor Turkse vrouwen al een vanzelfsprekend onderdeel daarvan vormen. Op die manier kan er een levendige leer- en broedplaats ontstaan waarbij activiteiten afgestemd worden en mensen elkaar inspireren en ontmoeten’, aldus Frans Hijman, coördinator van de Buurtacademie Doesburg.
Het bedenken en uitvoeren van nieuwe ‘leuke’ taalactiviteiten gaat gebeuren door inwoners van Doesburg. De Buurtacademie biedt daarbij ondersteuning en stelt ruimten en middelen van het gebouw De Linie beschikbaar. Er zijn al een paar inwoners die met diverse ideeën, bijvoorbeeld voor het maken van levensboeken, aan de slag willen gaan.
De organisatie en uitvoering van alle taalactiviteiten gebeurt vanuit een binnenkort in te stellen projectgroep met de Buurtacademie als coördinator. Hijman: ‘Begin september starten de eerste activiteiten, maar voordat het zover is moet er nog van alles geregeld worden, waaronder de werving van veel vrijwilligers. Mensen die ideeën hebben voor de Taalwerkplaats en/of als vrijwilliger voor bijvoorbeeld het maatjeswerk aan de slag willen, kunnen contact opnemen met mij via 0313 – 490 893 of 06 – 215 93 638. Of mij mailen naar buurtacademie@doesburg.nl’.
Zie KLARE TAAL / van Dale.
Te koop onder no. ISBN 90-6648-994-4.
Zes duizend uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegden die onze Nederlandse taal kleur geven.
Door ondergetekende teruggebracht in een lijst tot 1.500 stuks.
Per e-mail doorgegeven aan buurtacademie@doesburg.nl
Advies: Elke dag voor het slapen gaan 10 stuks goed lezen en “absorberen”.
Er hebben zich al zeven mensen gemeld die belangstelling hebben om als vrijwilliger met activiteiten rond laaggeletterdheid mee te gaan doen. Met iedereen wordt een kennismakingsgesprek gevoerd en besproken welke inzet mogelijk is.
We kunnen nog veel meer vrijwilligers gebruiken!