In Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg vindt tot en met 9 juni de tentoonstelling ‘Dijkjans 1889-1966, impressies langs de IJssel’ plaats. Het gaat hierbij om bijna dertig olieverfschilderijen en aquarellen uit de periode 1948-1960 met beelden uit het IJsselgebied tussen Doesburg en Zutphen.

 

Herman Dijkjans werd op 13 mei 1889 in de Polsbroek, een volkswijk van Zutphen, geboren en is in ”Huis Anja” aan de Deventerweg op 26 november 1966, eveneens in Zutphen overleden. Hij was zoon van een bakker en voorbestemd om zijn vader in de bakkerij in de Polsbroek op te volgen.

 

Ondanks de toekomstverwachtingen van vader wilde Dijkjans toch liever kunstschilder worden. Omdat hij van het tekenen rustig werd, stimuleerde moeder zijn tekenwerk en zorgde telkens voor potloden en papier. Maar vader bleef aandringen hem in de zaak op te volgen. Hij liep weg en ging met een reizend circus mee.

 

Al snel werd hij gevonden en kreeg Dijkjans alsnog toestemming om schilder te worden. Tenminste rijtuig- en decoratieschilder. Hij heeft dan ook een lange tijd als decoratieschilder gewerkt.

 

Het werk van hem is bij een groot aantal mensen in de regio bekend. Hij heeft op latere leeftijd vooral gewerkt in en bij Steenderen en Bronkhorst, aan de IJssel en in de omgeving van Vorden en Markelo. Werk van hem bevindt zich in het Stedelijk Museum te Zutphen, zoals tekeningen, aquarellen en schilderijen, en in de Zutphense Kunst Collectie (in Theater en congrescentrum De Hanzehof), daarnaast bij particulieren in de regio.

 

Streekmuseum De Roode Tooren is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Het museum is gratis toegankelijk en is te vinden op Roggestraat 9-11-13 te Doesburg.

Herman Dijkmans