Op zondag 1 september is het weer Culturele Zondag in Doesburg. In de oude binnenstad van Doesburg bevinden  zich op loopafstand verschillende galeries en ateliers van kunstenaars en ambachtslieden, museum De Roode Tooren, de Martinikerk en meer bijzondere locaties.

 

De berichten die vandaag de dag uit het Nabije en Verre Oosten komen zouden ons haast doen vergeten dat uit die landen ook veel bijzonder mooie aspecten van hun culturen naar ons gekomen zijn. In de Doesburgse Martinikerk wordt daar op de culturele zondag van 1 september door vier in Doesburg actieve galeriehoudsters en -houders een themadag en expositie aan gewijd: ‘De schoonheid uit de Oriënt.’

 

Deze dag bestaat uit een expositie van Oriëntaalse voorwerpen en kunst om te bekijken en Oriëntaalse vertellingen om naar te luisteren. De expositie is toegankelijk van vanaf 14.00 uur; de vertellingen beginnen om 15.45 uur en de toegang is gratis. De overige activiteiten van de Culturele Zondag beginnen vanaf 12.00 uur.

 

Verschillende culturen komen in deze expositie aan bod:

Egypte – De Lotus van Cairo – kleden meestal voor op bed of tafel; zij werden vroeger gebruikt om tenten aan te kleden (zie www.delotusvancairo.nl) ;

Syrië en Turkije – Derwishhuus –  vloerkleden en tapijten (zie www.derwishhuus.nl)

China – Vazen van porselein en glas (zie www.lian-artandgifts.nl)

Indonesië / Bali – Fijnpenseelkunst, schilderijtjes en sarons, batik (zie www.veerpoort-doesburg.nl)

 

De vertellingen vormen een boeiende en afwisselende Oriëntaalse reis van West naar Oost.

De vertellers zijn:

Lenie Weers van ‘De Lotus van Cairo’ – over Egypte;

Eric Greveling van ‘Derwishhuus’ – over het Nabije Oosten;

Marjanne Wijnen van ‘Lián Art and Gifts’ – over China;

Pieter Sloot van ‘De Veerpoort’ –  over Indonesië

 

Het verbindende element is het feit dat zij alle vier zelf tijdens hun reizen in de genoemde landen in aanraking zijn gekomen met de cultuur, de kunst en de kunstnijverheid aldaar. Ze reizen nu allen regelmatig naar die streken om er mooie kleden, vazen, schilderijen en andere kunstnijverheid te zoeken en te kopen. De wijze waarop de galeriehouders het contact met deze culturen ervaren speelt een belangrijke rol in hoe zij de genoemde voorwerpen als het ware een ander gezicht geven. Ondanks dat de landen duizenden kilometers uit elkaar liggen verbindt een warme en mysterieuze sfeer al die diverse uitingen tot één eenheid.

 

Alle deelnemers van de culturele route zijn gratis te bezoeken. Hun deuren zijn open van 12.00 – 17.00 uur. Een plattegrond is af te halen bij de VVV en bij de deelnemers. Zie ook www.culturelezondagdoesburg.nl voor een gedetailleerd overzicht van alle deelnemers.

culturele zondag 600