Op 9 juni zijn weer de jaarlijkse Hanzefeesten in Doesburg. In aanloop naar het grote evenement blogt de bekende schrijfster Tineke Beishuizen op DoesburgDirect.nl over de voorbereidingen voor het feest.
Eén dag in het jaar, tijdens het grote Hanzefeest, vindt er iets wonderlijks plaats in Doesburg. In het decor van prachtige eeuwenoude huizen en straten die in de middeleeuwen hun vorm vonden, lopen honderden mannen, vrouwen en kinderen rond in kleding die gebaseerd is op de middeleeuwse mode. Wie even doordenkt vraagt zich af waar die kleding vandaan komt, en vooral, waar die kleding na afloop van het feest blijft.
Wilma van der Velden weet daar van alle betrokkenen het meeste van, omdat ze vanaf het eerste Hanzefeest, nu vier jaar geleden, leiding heeft gegeven aan ‘de afdeling kleding’. Voor het eerste Hanzefeest moest voor de ongeveer zestig mensen die mee deden alles geleend worden, vertelt ze. Nu, vier jaar later, hangen er meer dan vijfhonderd kledingstukken, tweehonderd riemen en tientallen hoeden, mutsjes en kragen in een honderdtien vierkante meter tellende ruimte onder zorgcentrum IJsselzicht.
Gemaakt door de twaalf naaisters die tussen hun eigen bezigheden door broeken, rokken, blouses, schorten, onderrokken, beenkappen en tassen maken zonder er iets aan te verdienen. Want de Hanzefeesten steunen op vrijwilligerswerk en op welkome giften in de vorm van afgedankte fluwelen gordijnen en spreien, mooie kledingstukken van overleden oma’s en sieraden.
Lieve dametjes in IJsselzicht breien en haken omslagdoeken en riemen. Er zijn pronkstukken, zoals de jas die burgemeester Luesink gaat dragen en waar alleen al op één mouw met de hand meer dan honderd kraaltjes genaaid moeten worden. Voor het toneelstuk ‘Hemel of hel’ dat in de Gasthuiskerk opgevoerd gaat worden, moeten habijten gemaakt worden voor de nonnen Beatrijs en Johanna, lakens voor de bedden, en hemden voor de patiënten die erin liggen.
Hendrikus Gudde, zuiplap en messentrekker komt met gescheurde en bebloede kleding de ziekenzaal in, en zijn kleren zijn de enige die na de voorstelling weggegooid moeten worden. Maar de anderen worden zorgvuldig bewaard bij de jaarlijks groeiende collectie kleding, want het grote Hanzefeest is een traditie die niet meer weg te denken is.