Turfhaven krijgt 9 luxe lodges, restaurant een kookstudio

De leegstaande oude tramloods bij de passantenhaven in Doesburg krijgt 9 luxe lodges, een restaurant en een kookstudio. Dat heeft Lars Courage van Courage Architecten zojuist bekendgemaakt aan DoesburgDirect.nl.

Met de komst van de zogeheten Hansa Lodges komt een volledig nieuw plan voor de leegstaande loods. ‘We hebben het roer omgegooid en kiezen voor recreatie en horeca’, aldus Lars Courage.

In de loods worden negen luxe lodges met industriele look geplaatst die boven in de hal ‘hangen’. Vanuit de lodges is zowel zicht op de haven als op de stad. De lodges worden sinds vandaag te koop aangeboden op Funda en zijn te verkrijgen vanaf 349.500 euro.

Geen permanente bewoning
Het gaat niet om permanente bewoning, voegt Lars Courage er aan toe. De lodges krijgen een containerlook en onder de hangende woonverblijven komt een wandelpromenade die ingericht wordt met groen en andere voorzieningen.

Aan de voorzijde van de loods komt op de begane grond een restaurant met daarboven een kookstudio. Vanuit de kookstudio is 360 graden zicht op de omgeving. De grootste kandidaat voor de kookstudio is volgens Courage Rene van Doornum, de huidige eigenaar van Gasthuis du Soleil.

‘Plan wordt gedragen’
‘Dit project is niet alleen uniek voor de directe omgeving maar voor heel Nederland. Wij als ontwikkelaars worden als eerst eigenaar van de lodges en bieden deze nu aan op de markt. Het plan is met de gemeente besproken en die zijn heel enthousiast. Het plan wordt door de gemeente gedragen’, aldus Courage.

De kraan en de vultrechter naast de loods worden gerestaureerd en er komt een verlichtingsplan voor het gebied. Wanneer de eerste bezoekers in de Hansa Lodges kunnen verblijven is nog niet bekend.

Met het jongste plan van Courage Architecten lijkt een eind te komen aan de leegstand en verpaupering van de loods. De laatste jaren heeft de omgeving van de loods al een opknapbeurt gekregen met nieuwe parkeerplaatsen en het plaatsen van een groot, langwerpig bord waarin de tekst van het Doesburgse lied is geschreven. Verder vinden momenteel werkzaamheden plaats om de passantenhaven op te knappen en anders in te richten.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.

46 reacties

 1. Frans van der Krul

  Ik hoop dat dit nu eindelijk wel eens van de grond komt, heb al meer plannen zien komen en gaan, zo te lezen geen winkels eronder ivm het winkelkerngebied.
  Vraag me wel af of het zicht op de IJzergieterij zo’n mooi gezicht is voor de recreanten die een lodges willen kopen.

 2. Gert-Jan Tas

  Die Courage kan je lef en durf niet ontzeggen.
  Lijkt me een mooie invulling van deze plek en ik ben met name benieuwd naar de invulling van de ideeen voor de kraan en de vultrechter.

  @Frans van der Krul
  De gieterij is toch “cultureel erfgoed”, ook een toeristische attractie dus.
  Dat “wij” nog herinneringen hebben aan een oude, vieze, stinkende, bloedhete en stofspuwende fabriek moeten we meer voor eens en altijd uit onze herinneringen verbannen. Toch!?
  Wellicht kan er (door het VVV?) een “Industriële wandeling” georganiseerd gaan worden …..

 3. Theo Houkes

  Nou nou lekker moet je een kleine 350.000 euro s Lappen mag je er ook nog niet permanent wonen en mag een kookgelegenheid en restaurant wel buiten het winkelkerngebied leuk oor die eigenaar van het hotel kan dat ook zo weer weg ben ik nou gek of hoe zit dat dit is toch elkaar de nek om draaien.

 4. Richard Kok

  Er is ongetwijfeld een groep die 350.000 euro wil betalen voor een moderne en luxe recreatiewoning. Dat is doelgroepdenken. Zo bestaat de huizenmarkt ook uit verschillende groepen van kleinschalige koopwoningen tot riante villa’s. Voor elke portemonnee wat wils. Zo ook hier bij Hanse Lodges. Geef het een kans!

 5. Theo Houkes

  Frans dat bord met het doesburg volkslied is net zo veroest als de gieterij dus dat past wel in de omgeving

 6. A.van Tuyl

  Fantastisch plan.Wens de toekomstige eigenaren heel veel woonplezier toe. Straks niet gaan zeuren over de gieterij.

 7. Peter van den Broeke

  Wat een mooi plan. Hiermee til je Doesburg op een hoger niveau, iets wat wel eens mag gebeuren. Als je ziet hoeveel toeristen hier vandaag rondgelopen hebben, dan wordt je daar blij van. Doesburg is echt nog wel in trek bij de toerist.
  Een plan als dit maakt dat Doesburg nog interessanter wordt en dit trekt ook weer (nieuwe) ondernemers aan.

 8. Mevr. H.F. Steenbergen

  Geen goed plan. Uitzicht weg van onze oude haven en dan weer gericht op het toerisme. Ik zie het liefst dan de loods wordt opgeknapt en er een museum in komt die het verhaal van Doesburg verteld door de eeuwen heen. De toeristen blijken belangrijken te zijn dan het erfgoed van Doesburg.

 9. Frans van der Krul

  Mensen, ik lees hier bij de de positieve dat men oa hoopt kapitaal krachtige burgers naar Doesburg te lokken, is men vergeten dat dit ook de argumenten waren voor de IJsselkader promenade? En hoeveel kapitaalkrachtigen zijn er van buiten gekomen? een enkeling en heeft dus niet bijgedragen aan het versterken van de Doesburgse economie.

 10. Rene van Doornum

  Dankjewel Peter vd Broeke, A. va Tuyl, Richard Kok, Gert-Jan Tas, voor jullie positieve reacties. Het gaat een ‘ place- to- be worden voor iedereen en geen oude muffe saaie hangplek….Let maar eens op!!!

 11. Peter van den Broeke

  Rene van Doornum
  Jou kennende wordt het een geweldige “place-to-be” Ik kijk er naar uit.
  Jammer van de negatieve reacties op dit plan. Je kunt het helaas ook niet iedereen naar de zin maken.
  Heel blij dat er zulke leuke plannen gemaakt worden en uitgevoerd.

 12. Het Arsenaal 1309- Esther Das-Dijkman

  Bij elk groot nieuw plan, zullen er helaas negatieve mensen zijn. Gelukkig zijn er ook altijd mensen die positief ingesteld zijn en niet bang zijn om iets te ondernemen. Succes met de voorbereidingen en de uitvoer en we hopen dat er iets heel moois komt te staan. Mede door dit soort initiatieven wordt Doesburg steeds aantrekkelijker!

 13. Theo Houkes

  Jonge jonge niet te veel slijmen laat eerst maar wat zien wanneer begint de bouw als de penthouzen verkocht zijn of eerder of moeten de plannen nog weer gewijzigd worden

 14. Peter van den Broeke

  Zo is het Esther Das-Dijkman. Helemaal mee eens. Met dit soort plannen wordt de aantrekkingskracht van Doesburg alleen maar groter. Niet alleen voor het toerisme maar zeker ook voor ondernemers.

 15. Richard Kok

  Eens met Esther!
  En ik heb enkele maanden geleden al wat illustraties gezien van de nieuwe kookstudio van Rene en het ziet er ronduit spectaculair uit. Succes allen met dit veelbelovende project!

 16. Peter van den Broeke

  Ja Richard, ik heb de tekeningen ook mogen zien bij Rene. Geweldig wat er staat te gebeuren.

 17. Theo Houkes

  Wat zijn we het weer eens hè lekker toch dat dromen meestal bedrog zijn

 18. Frans van der Krul

  Theo,
  Dit project is in ontwerp voor de gegoede burgerij de bourgeoisie klasse, dus bovenklasse in het kapitalistisch systeem dus de rijke zakenlieden zoals grote fabriekseigenaren en bankdirecteuren enz en dus niet voor de onderklasse.Aan sociale woning bouw voor de labbekakkers wordt hier dus niet gedacht
  Dit komt bijvoorbeeld naar voren in een liedje van Jacques Brel,( Les Bourgeois, c’est comme les cochons )( De burgerij is als varkens)

 19. Gert-Jan Tas

  @Frans van der Krul

  Even wat (m.i. ware) “open deuren”:
  – Mensen zijn gelijk, hun functie(s) in de samenleving zijn ongelijk.
  – Zonder verliezer geen winnaar
  – Zonder onderklasse geen bovenklasse

  Daarmee zijn allen aan elkaar verbonden.
  Dit soort projecten wordt gebouwd voor de hogere c.q. bovenklasse en bezorgd daarmee voor de lagere c.q. onderklasse werk en daarmee inkomen en daarmee relatieve welstand.

  Ik zie verder geen relatie tussen dit soort projecten en sociale woningbouw. Beide behoefte moeten vervuld worden. Als ik Theo Houkes moet volgen zijn dit soort projecten “bouwen voor leegstand”; hoe gek ook, ze zijn/worden toch gebouwd. Goed voor de economie/werkgelegenheid.
  Het niet bouwen van voldoende sociale woningen is zowel een schande voor diegenen die er van afhankelijk zijn, maar om dezelfde redenen als bij het havenproject goed voor de werkgelegenheid/welstand e.d.

 20. Peter van den Broeke

  Mag ik de (helaas negatieve) heren Houkes en van der Krul erop wijzen dat het hier gaat om welgeteld negen (ja ja NEGEN!!) appartementen??!!
  Het gaat hier niet over een hele wijk met nieuw te bouwen woningen want dan zou het een ander verhaal worden. Ik ben erg blij dat er eindelijk iets gebeurt met deze oude loods. Prachtige plek om zoiets te realiseren. En ja, het zorgt voor werkgelegenheid.

 21. Marjolijn Kosterman

  Heren,

  goed dat er werkgelegenheid komt bij het bouwen van deze appartementen.
  Het is alleen te hopen dat men dan de mensen uit Doesburg een kans geeft om dit werk te kunnen doen, en niet dat men van buiten Doesburg mensen aantrekt.
  En het ook niet laat invullen door mensen die het als een werkervaringsproject moeten gaan doen.
  Want op “gratis” werken zitten we in Doesburg niet te wachten, dat gebeurt helaas al teveel.
  Dit is een kans om mensen uit de bijstand te halen en betaald het werk te laten doen.

 22. Gert-Jan Tas

  @Marjolijn Kosterman

  http://tasgroep.com/duimpje.jpg

 23. Peter van den Broeke

  Daar ben ik het mee eens, Marjolein Kosterman!!

 24. Theo Houkes

  Marjolijn Kosterman Ga is effe tellen hoeveel Doesburgers aan het verzorgingshuis ST Elisabeth werken dan weet je hoeveel er op de smurf haven aan het werk komen
  En Peter van den Broeke wij komen misschien dan wel negatief over maar zoveel geld weggooien voor zo n pruts plan is zonde als we dat geld besteed hadden aan de voedselbank hadden we als eerste gemeente die NIet MEER GEHAD en dan had ik gezegt hoera voor de gemeente

 25. Nico van Zalen

  @Theo
  Het grootste deel van het geld komt van de Provincie en van private investeerders. Zou sowieso niet ten goede komen aan de voedselbank. Dat is ook een heel ander onderwerp. Ik lees wel vaker dat Van Krul en jij er van alles bijhalen om maar te willen scoren. Laten we bij het onderwerp blijven. Dit gaat over een plan met 9 luxe recreatiewoningen en een restaurant met kookstudio. Ik vind dat dit een kans van slagen moet krijgen.

 26. Frans van der Krul

  Nico van Zalen,
  Ik ontken hier ook niet het recht van investeerders, maar reageer op dit project alleen maar wordt gebouwd voor kapitaal krachtige burgers en niet een functie heeft voor geheel Doesburg.

 27. Peter van den Broeke

  Theo Houkes, ik ben blij dat je je negatieve houding inziet in dezen. We reageren ook niet om elkaar aan te vallen maar om een positieve bijdrage te leveren in de discussie.
  Frans van der Krul, dit project kan dus wel een sociaal tintje krijgen. Als hier op de kade iets moois neergezet kan worden dan kan dit een geweldige sociale ontmoetingsplaats worden.

 28. Frans van der Krul

  Peter van den Broeke,
  Ik hoop dat het een sociaal tintje gaat krijgen, kan dit helaas niet vinden in de plannen, 1500 huishoudens in Doesburg leven van een uitkering op wat voor wijze dan ook en zie hier niets voor die doelgroep.

 29. Theo Houkes

  Ik hoop echt dat we weer in de a 12 status komen zodat we dit soort onzin niet meer krijgen die 1.8 miljoen voor de haven is gewoon weggegooid geld.
  En dat jullie niet aan de armste doesburgers denken zal wel komen omdat jullie zelf meer als genoeg hebben waarom zou je dan met minder genoegen nemen
  Ik zeg je dit word een fiasco en hoop dat de verantwoordelijke wethouder(s) eruit vliegen

 30. Theo Noukes

  En Niro van Zalen geld van de provincie nee van ons de belasting betaler effe wakker blijven

 31. theo

  Sorry foutje nico anders krijgen we dat weer

 32. Nico van Zalen

  @Theo
  Wij wakkere mensen werken en betalen belasting. Dat doen we met plezier zodat uitkeringen betaald kunnen worden. Het opknappen van de GTW-loods wordt betaald met subsidie van de Provincie. Dat is algemeen bekend, behalve bij u. Of u wilt het niet weten, want u lijkt het gelijk op te eisen in plaats van te krijgen. Dat is het kenmerk van grote verliezers. Recht uw rug, ga aan de slag zodat u weer voor vol wordt aangezien. Of lees een boek in plaats van een fles. Hersencellen moeten werken, niet afstompen. Of neem een cursus ‘Hoe word ik een beter mens’. Of, en dat is misschien nog wel beter, verdwijnt van deze website. Het zal u sieren.

 33. Richard Kok

  Aan allen,
  Juist in deze tijd lijkt het me zinvol om vol respect met elkaar om te gaan en niet op de man te spelen of vervelende reacties uit te lokken. In de nieuwe koers van DoesburgDirect.nl gaat het om informeren, inspireren en activeren. Bekijk deze video over het waarom -> https://www.youtube.com/watch?v=kCex4lc4UyQ
  Dank voor je begrip!
  Richard – founder DoesburgDirect.nl

 34. Theo Houkes

  Van Zalen dat plezier zal ik je niet doen ja ik heb een uitkering maar ben deels Door de gemeente werkloos geworden Verma Pack als jou dat wat zegt maar jij bent van het laagste soort om daar mensen op aan te vallen.
  En als je 64 bent probeer dan maar een baan te vinden ik mag niet schelde want dan word ik verwijdert dat gunikjou niet maar voor mij kun je ….

 35. Peter van den Broeke

  Theo Houkes, inderdaad met 64 jaar is het lastig een baan te vinden maar waak er voor om verbitterd te worden (blijven). Denk aan de zomer die komen gaat en daarbij straks een prachtige Durfhaven waar we misschien wel samen op en dag een biertje (of iets van dien aard) zullen drinken. Ik beloof u, ik zal u trakteren hierop!!
  Laten we even afwachten hoe het wordt, dit hele plan. Vooralsnog ziet het er prima uit!

 36. theo

  Peter mijn reactie heeft niks met verbitterheid te maken maar na 45 jaar werken laat ik me niet wegzetten omdat ik een uitkering heb ik denk dat ik hier recht op heb.
  Ik kijk uit naar de zomer heb hobby s genoeg vermaak me wel ook zonder baan ik ben alleen bang dat het hotel het niet red met alweer een restaurant.
  Ik laat me niet beledigen Door wie dan ook

 37. Frans van der Krul

  Theo,
  volgens mij is het niet een nieuw restaurant maar een herlokatie van het bestaande in de binnen stad.

 38. Theo Houkes

  oke frans maar het is toch een concurent van het hotel verderop

 39. a. g. schrader

  Ik heb even afgewacht wat de gemeenten (wie de heer Courage hier ook maar mee bedoelt) publiekelijk zou verkondigen. Niets van dit alles dus hou ik het voorlopig maar op een 1 april grap. Zou zo maar kunnen het e.mail adres van de heer Courage begint immers met Geen advies.nl.

 40. theo

  Als dat zo is lag ik me gek

 41. Theo Houkes

  5 April en toen werd het stil heel erg stil

 42. Henri Rook

  …nee hoor het blijft niet stil alleen reacties als voorgaand leiden nergens toe. Je frustraties uiten door het mogelijk onterecht in de uitkering gekomen te zijn, het schoppen tegen projecten, verwensen dat wethouders door dit plan moeten opstappen etc. zegt veel over de schrijver en weinig over het plan zelf, dit plan gaat gewoon door. Het niveau van de reacties is dermate dat deze een reële bijdrage verstoren en doen doodbloeden.

  Doesburg is de poort naar de Achterhoek waar veel mensen en bedrijven verdwijnen. Wanneer er investeerders/vastgoed-beleggers zijn is het goed deze gelijk in Doesburg een kans te geven, hier hebben we alleen maar potentieel voordeel van. Zelfs te bedenken dat hiermee vanuit het hart van Doesburg er een grotere loop komt door de Ooipoortstraat, laten we eerlijk zijn; dat kunnen we best gebruiken.

  Investeerders en projectontwikkelaars opereren echt op een ander niveau dan de argumenten hier geplaatst. Natuurlijk is er een goed onderbouwd ondernemersplan om de haalbaarheid te garanderen, het is geen ‘speeltje’ en moet een commercieel succes worden. Een euro erin en er twee euro uithalen is de drive van de investeerders. Er is zeker gekeken naar de 7P’s om te zien of dit project haalbaar betaalbaar en winstgevend is.
  Dat de doelgroep niet de gemiddelde Doesburger is dat is wel duidelijk. De gemiddelde woningprijs en inkomen liggen buiten het bereik van dit project. Het bijzondere aan dit project is wel dat er wel gezocht is naar de aansluiting voor de inwoners en de stad, passanten en toeristen. Zo het restaurant voor ieder toegankelijk en de kookstudio voor de directe omgeving. Een ambitieus plan dus! Concurrentie voor andere horeca en logie-adressen; natuurlijk maar voor het collega-bedrijf een uitdaging en een reden om scherp te blijven. Product, locatie, ambiance, personeel, bediening, kwaliteit etc.
  Het idee om er een museum van te maken met de historie van Doesburg is een goede maar is niet ter sprake geweest voor deze locatie. Ook hierin is de vraag wanneer er o.a. voldoende draagvlak is en financiële middelen zijn er vast een locatie gevonden kan worden, een museum kan naast dit project gerealiseerd worden en hoeft niet in plaats van.
  Vooruitstrevende economie is vooruitzien en inspelen op de markt van morgen. Een museum is terug kijken naar gisteren. Hiermee geef ik geen waarde-oordeel, het is beide terugzien naar wat was en realiseren om morgen verder te gaan.
  ‘De technieken van gisteren, in de markt van vandaag, leiden tot een faillissement voor morgen’ is een slogan.
  Irrationele gedachten en frustraties staan een duurzamer Doesburg in de weg en is het een zaak om dit soort projecten op alle wijzen te ondersteunen.

  U en ik zullen mogelijk niet snel zo’n loge kopen maar wanneer we die doelgroep hier naar toe kunnen halen doen we het alleen maar goed. Zie ook het zeer omstreden project van de golfbaan in Hoog-Keppel, velen hadden hier veel moeite mee, de impact is groot voor deze plaats maar heeft het wel op de kaart gezet en trekt veel welgesteld publiek. De plaats zelf heeft het nog niet goed weten op te pakken en is mij niet duidelijk waarom er door de komst van dit mega-project er nog geen verdere horeca of winkelbedrijven zijn voortgekomen. Een goed voorbeeld voor Doesburg om uit de Turfhaven wel het voordeel te halen, het heeft meerwaarde en kan zeker naast de historie van de stad bestaan.

  Ik zeg: Welkom in Doesburg!

  …en kopers/huurders/bezoekers trek er op uit in de achterhoek en investeer ook daar! 🙂

 43. Richard Kok

  De spijker op z’n kop. Dank Henri voor je genuanceerde en doordachte reactie. Volledig bij het onderwerp gebleven en de diepte opgezocht. Mijn complimenten!

 44. Henri Rook

  Beste Richard, dank voor je complimenten!

  Mijn complimenten deel ik graag uit aan de reacties van o.a. ‘Het Arsenaal’ en Rene van Doornum waarvan de link direct naar ‘Gasthuis du Soleil’ gaat. Positieve schrijvers wat direct de concurrenten zouden zijn. Zij leven echt met de marketing gedachte ‘wanneer het daar regent dan druppelt het hier en andersom’, dat is commercieel denken, geen ‘bedreigingen’ maar ‘kansen’, zij weten wat SWAT betekent en zijn daarmee échte collegiale ondernemers!

  Ook een goed idee van Gert-Jan Tas om een industriële wandeling op te nemen in het programma van de VVV. Hierdoor ontstond de visie dat wanneer deze wandeling via de Ooipoortstraat gaat er ook daar, zeker aan het einde, extra bewegingen komen en benut kunnen worden.

  Alle verantwoordelijken in het realiseren van het plan ‘Turfkade’, heel veel succes in de realisatie! Zo u kunt lezen staan uw mede-ondernemers voor u klaar en kunt u bij hen terecht! Aansluiting bij de vereniging voor de ondernemers wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld om de contacten te intensiveren. Zij heten u graag welkom!

  Met een zakelijk vriendelijke groet,
  Henri

 45. theo

  Een lang verhaal maar het blijft een sprookje en nogmaals ik ben niet gefrustreerd

 46. Theo Houkes

  Kijk mr Henry Rook toen hier in Doesburg nieuwe riolering aan gelegd werd en dat te duur uitviel moest er ook een slachtoffer vallen in de gemeenteraad dus als dit mislukt moeten er ook koppen rollen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑