In het centrum van Doesburg zijn op 30 april tv-schermen aanwezig om de kroonwisseling te kunnen volgen. Dat laat Doesburg en Oranje weten tijdens het bekendmaken van het voorlopige programma rondom de laatste Koninginnedag. In Doesburg zullen de feestelijkheden al op 21 april beginnen met Oranje Proms 2013, een samenzang met diverse koren en het muziekkorps. In de week daaropvolgend zullen de feesten voor de ouderen plaatsvinden.

 

Vanwege de troonswisseling is het programma op een aantal punten aangepast. Daarom zijn op zaterdag 27 april de eerste activiteiten in de binnenstad zoals straattekenen en een familie fietsfestijn en zullen een aantal verenigingen niet deelnemen aan het programma.

 

Na overleg met de betreffende organisatoren van deze programmaonderdelen is besloten dat de versierde fietsenwedstrijd, de presentatie van de imkervereniging en ook het traditionele vogelschieten daardoor dit jaar niet zullen plaatsvinden.

 

Op Koninginnedag zijn er talloze activiteiten in de binnenstad: ‘s morgens begint de dag met de gebruikelijke ballonnenwedstrijd en kinderspelen op de Markt. Daarna zullen de straten zich vullen met muziek en zijn er demonstraties houtcarving. Er is een koffieconcert en als vanouds zal het treintje Bello zich een weg banen door de gezellige drukte.

 

Naast de diverse programmaonderdelen is de inhuldiging overal in de stad te volgen; op de terrassen, in de horecabedrijven, maar ook op diverse andere locaties staan TV’s met de beelden vanuit Amsterdam, zodat u niets van de feestelijkheden aldaar hoeft te missen.

 

Vroeg in de avond start de traditionele Ubbink Singelloop, een prestatieloop over 2.700 meter rondom de binnenstad. Na afloop van de Singelloop zal DJ Henry, net als ’s middags, op de Markt zijn muzikale kunsten vertonen. Wanneer de zon langzaam achter de horizon verdwijnt en het schemer zijn intrede doet, zal de verlichting rondom de Markt uit gaan. In een spotlight zal burgemeester Luesink zijn inleidende speech houden, waarna het licht langzaam zal doven.

 

Vervolgens zal er op de maat van muziek een spectaculaire lasershow plaatsvinden. Deze schitterende show zal het thema Doesburg en uiteraard ook de troonswisseling met zich meedragen.

 

Deze circa 20 minuten durende show wordt door Doesburg en Oranje, in samenwerking met de gemeente Doesburg, aangeboden aan de Doesburgse bevolking ter gelegenheid van deze bijzondere Koninginnedag.