Twee musici, Ferdinand Binnendijk en Saskia Spinder treden in een bijzondere combinatie, mandoline en gitaar op bij Podium Acanthus in Doesburg. Het concert vindt plaats op zondagmiddag 2 november. De concerten beginnen om 13.30 uur en om 15.00 uur. Elk concert duurt ongeveer een half uur. Dit duo heeft inmiddels een rijke ervaring met optreden in binnen- en buitenland. Zij reisden onder ander naar Spanje, Italië en Cuba.

 

De mandoline is al een oud instrument waarvoor vooral in de Barok prachtige muziek is gecomponeerd. Tegenwoordig is het instrument weer in opkomst. Speciaal voor dit duo, dat samen met de bekende countertenor Sytse Buwalda het Asteria ensemble vormt, is hedendaagse muziek geschreven.

 

Op zondagmiddag klinken vier werken. De Serenade van de Italiaan Carulli is het eerste werk dat klinkt. Deze muziekpedagoog en gitarist trad op in heel Europa, maakte furore in de salons in Parijs. Heeft zeer veel voor gitaar geschreven. Daarna volgt de vijfde Fantasie van Telemann. Deze Duits componist was vermoedelijk de meest productieve componist ooit.

 

Minder bekend is de in Palermo geboren Italiaanse componist Farrauto. Het stuk dat klinkt is geïnspireerd op o.a. Braziliaanse Samba. Tot slot komt klinkt de Capriccio Spagnuolo van Munier. Deze Italiaans mandolinespeler in hart en nieren heeft veel gedaan om de mandoline als volwaardig muziekinstrument in klassieke muziek erkend te krijgen.

 

Ferdinand Binnendijk rondde in 2014 zijn bacheloropleiding mandoline af aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle. Momenteel volgt hij de masteropleiding bij Alex Timmerman. Tijdens zijn studie behaalde Ferdinand verschillende muziekprijzen waaronder de eerste prijs van het Prinses Christina Concours. Als solist trad hij o.a. op met het Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en het Amsterdams Symphonieorkest.

 

Naast zijn solocarrière legt Ferdinand zich toe op kamermuziek. Intensieve samenwerking met Sytse Buwalda (countertenor) en Saskia Spinder (gitaar) heeft geleid tot vorming van het Asteria Ensemble. Met hun programma “Sketches of Life” hebben ze op het Leo Brouwer Festival in Cuba opgetreden. Ook is hun eerste CD “Canciones Amatorias” verschenen. Ferdinand heeft op veel belangrijke podia gespeeld, zoals het Concertgebouw, Paradiso, Stadsfestival Zwolle en Musis Sacrum.

 

Saskia Spinder studeerde klassiek gitaar bij Louis Gal en later bij Jorge Oraison aan het Twents Conservatorium, Enschede. Zij volgde diverse masterclasses bij beroemde gitaristen.Momenteel wordt Saskia gecoached door Alex Timmerman, docent aan het conservatorium ArtEZ en dirigent van Het Consort, mandoline kamerorkest, waarmee zij vorig jaar een concertreis naar Sicilië maakte. In 1985 won Saskia Spinder het IJsbreker Gitaar Concours, georganiseerd door de Stichting Gaudeamus in Amsterdam. Zij heeft inmiddels diverse prijzen ontvangen en concertreizen gemaakt. Saskia richtte samen met Sytse Buwalda en Ferdinand Binnendijk het Asteria Ensemble op. (counter tenor, gitaar en mandoline). Dit ensemble richt zich op nieuwe muziek en presenteert al enkele composities, die speciaal voor hen gecomponeerd zijn.

 

In oktober 2013 kwam de debuut CD ‘Canciones Amatorias’ van het Asteria Ensemble uit.

 

Programma

* Ferdinando Carulli             – Serenade op. 1

(1770-1841)

* Georg Philipp Telemann             – Fantasia V

(1681-1767)
* Giuseppe Farrauto             – Sentimento & Samba Brazileira

(1915)

* Carlo Munier             – Capriccio Spagnuolo op. 276

(1859-1911)

 

Tijdens de concerten geen inloop. Inlichtingen bij: Podium Acanthus, Koepoortstraat 20, 6981 AS Doesburg. Telefoonnummer 0313-484176. E-mail: podium@acanthus.demon.nl