Musea, galerieën,werkplaatsen en winkels openen weer hun deuren in Doesburg. Liefhebbers van kunst en cultuur komen eindelijk weer aan hun trekken tijdens de Culture Zondag in Doesburg op zondag 4 juli. Uiteraard worden de nog geldende coronaregels in acht genomen.
Zo komt het imponerende werk van de plaatselijke kunstenaar Donnie Gerhardus goed tot zijn recht op de prachtige hoge muren van het monumentale grand café Het Arsenaal. Hij noemt zich met een knipoog allroundschilder. Dat blijkt wel uit de variatie die de expositie kenmerkt.
Om te beginnen hangt er “Het Kanon”, een reusachtig bloemenschilderij uit de jaren negentig. Het is vele kilo’s zwaar door de gebruikte techniek: olieverf met siliconenkit. Prominent aanwezig is ook het “staatsieportret”van de Kaus, een markante Doesburger die veel verhalen losmaakt. Op Koninginnedag 1998 hing er bij het bezoek van de majesteit een groot spandoek met de tekst “Doesburg zonder de Kaus is als Beatrix zonder Claus”.
Galerie Grietje presenteert tot en met augustus werk rond het thema “Ritme -Rust-Regelmaat”. Naast ruimtelijke en tweedimensionale creaties van Helmi de Vaan en glascollages van Ellen Schut is er kunstbloemsierkunst van Jannie Beltman te zien.
In de tuin bij Keramiek Atelier Phoenix is het feest. Hofdames, vogelschalen, slakken, mollen en paddenstoelen staan klaar om aan uw tuin, balkon of terras een vrolijke en fleurige toets toe te voegen.
In de maanden juli en augustus is er onder de titel IJsselbiënnale, een kunstroute te volgen langs plaatsen aan de IJssel. Het thema van deze expositie is “Tij, Tijd en Tiidelijkheid”. Op de culturele zondag is te zien hoe het Kunstlab in de Ooipoortstraat hierop inhaakt.
Historische Boekdrukkerij De Arend is gevestigd op twee minuten slenteren van het VVV-kantoor. Daar krijgen bezoekers uitleg over de geschiedenis van het drukken dat uitsluitend plaatsvindt met oud boekdrukkersmateriaal. Kinderen mogen samen met eigenaar Arie Niks hun naam in loden letters op een onderzettertje bedrukken.
Wat de Duitse bezetting voor Doesburg en zijn inwoners heeft betekend, wordt duidelijk in de bijzondere expositie die Streekmuseum De Roode Tooren aan deze periode heeft gewijd. Dat gebeurt aan de hand van een aantal thema’s, zoals mobilisatie, bezetting, verzet en verraad en uiteraard de bevrijding op 16 april 1945.
Het Lalique Museum brengt een permanente ode aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie is vanaf 4 juli de tentoonstelling “De Stijl, Theo van Doesburg en tijdgenoten” te zien. Het doel is Nederlandse kunstenaars uit die tijd met elkaar te vergelijken en de invloed op buitenlandse kunst te tonen. Reservering wordt aanbevolen.
Deze en alle andere adressen zijn te vinden in de folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg die gratis te verkrijgen is bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 4 juli gesloten zijn. Voor meer informatie zie www.culturelezondagdoesburg.nl.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, Delikasa, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, MKB Tele.com, Etos Doesburg en Restaurant China.