Zondag 3 februari is het weer Culturele Zondag in Doesburg. Galeries, ateliers en podia zijn geopend en vrij toegankelijk tussen 12.00 en 17.00 uur. Er is een veelzijdig aanbod aan kunst, ambacht, cultuur en muziek in de oude binnenstad en aan de IJsselkade van Doesburg.


U bent zondag 3 februari van harte welkom bij de Lotus van Caïro in de Koepoortstraat, Lenie Weers vertrekt  in februari naar Egypte om weer op zoek te gaan naar nieuwe, mooi kleden en kussens. Daarom wordt de winkelvoorraad verkocht met 30 procent korting.


In het atelier van Anne van der Meiden zult u veel portretten aantreffen van dieren en mensen, met name kinderen. Het werken aan een portret is een intensief karwei, het schilderij is pas af als het een eigen ziel heeft gekregen. Zelf een portret schilderen is ook mogelijk. Vanaf februari gaat Anne cursussen portretschilderen verzorgen, dit is al mogelijk vanaf 2 personen. Informatie kunt u bij haar inwinnen. Gedurende tien weken met kleine groepen (minimaal 2, maximaal 4 deelnemers) . Nadere informatie is te verkrijgen in haar atelier aan het Putpad. Bellen kan ook, het telefoonnummer is:
0313 438371.


Bij podium Acanthus klinkt twee maal een zang recital bij Podium Acanthus te Doesburg. De jonge musici Mélanie Brilman (mezzo sopraan) en Caroline Kliewer (piano) hebben prachtige liederen uitgekozen voor hun programma. Er worden liederen van Duparc, Schubert, Barber, Bridge en Britten ten gehore gebracht. De vijf componisten waarvan liederen ten gehore worden gebracht, hadden allemaal een grote affiniteit met zang. Samuel Barber schreef een keer: als ik een tekst voor een lied als uitgangpunt neem laat ik me bij het componeren meeslepen door de woorden en de inhoud.


De wiegeliederen van Benjamin Britten zijn gedacht vanuit de emoties van de moeder die trots, boos of droevig is. Een programma waarbij je je als luisteraar heerlijk kunt laten meenemen met de muziek.


Mezzo sopraan Mélanie Brilman studeert aan het Artez conservatorium te Enschede bij Claudia Patacca. Zij treedt inmiddels regelmatig op met lied-programma’s en als soliste bij Oratoria en Opera’s. De duitse pianiste Caroline Kliewer studeert bij de bekende pianopedagogen Marien van Nieukerken en Michail Markov, ook aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Caroline nam deel aan diverse masterclasses. Naast haar studie geeft zij les op een muziekschool in Duitsland.


Tijdens de Culturele Zondag op 3 februari in Doesburg is in de Historische Boekdrukkerij De Arend (Nahuyssingel 28) het allerkleinst drukpersje in vol bedrijf. Arie Niks vertelt dat hij enkele opdrachten heeft voor visitekaartjes en die gaat hij dan met behulp van zijn losse loden lettertjes drukken. ‘Het komt bijna niet meer voor dat mensen nog visitekaartjes willen hebben, die op de boekdrukmanier zijn gemaakt. Via Internet hebben de moderne zakenlui hun weg gevonden om bijna gratis aan hun kaartjes te komen. Toch is het heel leuk, dat mensen met een erg creatief beroep nu nog wel een beroep doen op mijn oude wijze van drukken.’


Liesbeth Fonkert – Galerie de Swarte Ram, heeft een overzichtexpositie van diverse oudere en recente werken. In een prettige ambiance krijgt u een goed beeld van haar werk.


Folders met de route en informatie over alle deelnemers zijn verkrijgbaar bij de VVV of bij één van de deelnemers. Ook kunt u informatie vinden op www.culturelezondagdoesburg.nl

De Culturele Zondag Doesburg wordt al meer dan 20 jaar elke eerste zondag van de maand gehouden. De inmiddels 31 leden zijn veelal kunstenaars of kunstliefhebbers. Zij zijn te herkennen aan banier met logo.


Foto: Joost de Wolf/JdW Fotografie