Skeletten gevonden bij Commanderij in Doesburg

Bij de Commanderij in Doesburg zijn tijdens bouwwerkzaamheden zijn afgelopen donderdag menselijke skeletten aangetroffen. Archeologen zijn direct een nader onderzoek gestart met als doel zoveel mogelijk informatie te verwerven. De Commanderij wordt verbouwd voor de vestiging van het Lalique-museum later dit jaar.

 

Er lagen meerdere individuen op een rij in een net gegraven smalle funderingssleuf voor een nieuwe muur. Zo’n veertig jaar geleden zijn op een andere plaats op het voorterrein van de Commanderij ook skeletten gevonden. Het lijkt nu vast te staan dat er een compleet kerkhof in de ondergrond van het terrein tussen het hoofdhuis en de Kerkstraat zit. Hier stond tot 1573 ook een kapel van de ordebroeders van het Duitse Huis.

 

Vervolg onderzoek

Afgelopen vrijdag werd het veldwerk afgerond. Alleen de skeletten die door de bouw van een nieuwe muur zouden worden verstoord zijn meegenomen. De rest blijft in de ondergrond bewaard. Er zijn drie (delen van) skeletten opgegraven en nog enkele skeletten van baby’s of kinderen. Het meest complete skelet blijkt van een stokoude man te zijn die een compleet vergroeide wervelkolom en ribbenkast had. De kinderskeletjes liggen boven de volwassenen en lijken daarmee later begraven te zijn, maar dat is niet zeker. Het is mogelijk dat de volwassenen uit de Duitse Ordetijd dateren toen er nog een kapel stond (14e-16e eeuw) en dat de kinderen uit de weeshuistijd dateren.

 

Na de sluiting van de commanderij van de Duitse Orde in 1657 werd het complex een weeshuis. Om dit te weten worden waarschijnlijk monsters opgestuurd voor Koolstof-14-dateringen. Ook worden de skeletten onderzocht op leeftijd, geslacht en pathologieën.

 

Voor zover bekend wordt dit kerkhof nergens in de geschreven bronnen genoemd. Ook hiernaar wordt nader onderzoek gedaan. In elk geval is het een belangwekkende vondst die bijdraagt aan de kennis van het middeleeuwse Doesburg en de Commanderij.

 

Skelet commanderij

1 reactie

 1. robert duis

  @Mede – Burgers in de Oude Binnenstad van Doesburg.

  Skeletten vinden in Doesburg schijnt het laatste jaar de gewoonste zaak van de wereld.
  Lees deze website er maar op na.

  Betekent wellicht dat heel veel bewoners in de binnenstad van Doesburg
  boven skeletten “slapen” zonder dat te weten.

  Begraven deed men kennelijk in de tuin. Waar anders?
  Een luguber idee en dus maar snel “verdringen” dat beeld.

  Misschien beter het advies van Sigmund Freud volgen:
  “Doordenk grondig je angstige gedachten opdat je er niet over zult dromen.
  Door dit op te schrijven, ben ik daar al aardig mee begonnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑