Het speciale vredesmonument gemaakt door jongeren in Doesburg is goed ontvangen. Initiatiefnemer Andre Bikker van De Schilderschool in Doesburg stelt dat het Comite 4-5 Mei de jonge generatie kinderen en tieners prima heeft aangesproken en hoopt zo het belangrijke thema van vrijheid en wederkerigheid ook aan de nieuwe generatie door te geven.

 

Burgemeester Leusink sprak heldere taal over een vredelievende samenleving, waarin we elkaar ruimte moeten geven en niet overschreeuwen. Hij refereerde aan de vogels van glas van Jan Wolkers. Deze avond kregen ze een echo in de papieren origami vogels die, hangend in de bamboe poort naar de Vrede, op de markt stonden.

 

Dit eigentijdse vredesmonument is gemaakt door kinderen van de basisscholen en tieners van 0313. Het project Vogels van de vrijheid kwam op deze 4 mei herdenking samen.  Alle basisscholen van Doesburg bouwden voor de meivakantie een eigen vrijheidsmonument van bamboe en post elastiek. De vogels van papier zweefden tussen het frame van bamboe.

 

De kinderen maakten tijdens dit project op school een vrijheidslampion en liepen met deze vrijheidslampion mee met de stille omloop. Kinderen van basisschool De Ark stonden model voor een deel van het exodus schilderij wat na de herdenking te zien was in de MartiniKerk. In het koor van deze kerk hangt tot 1 juni de vlucht: een spiraal van 40 meter met 200 van wit papier gevouwen duiven, gemaakt door Doesburgse scholieren. De Doesburgse Harmonie en het koor Ctrl droegen bij aan een muzikale en indrukwekkende herdenking.

 

Na de herdenking was iedereen welkom in de kerk voor een kopje koffie en het bezichtigen van de totale expositie van de Vogels van de Vrijheid. ‘Het comité 4 – 5 mei heeft op deze wijze de nieuwe generatie kinderen en tieners aangesproken en hoopt zo het belangrijke thema van vrijheid en wederkerigheid ook aan de nieuwe generatie door te geven’, aldus Bikker.