Vrouwkje Tuinman op literair podium Gasthuiskerk

Dichter, schrijver, journalist en columnist Vrouwkje Tuinman is op zondag 20 oktober om 15.00 uur te gast op het literaire podium van Gasthuiskerk Doesburg. Tuinman debuteerde met de dichtbundel Vitrine en is zes bundels en vier romans later veelgevraagd op festivals en literaire avonden.

Haar werk is vertaald in het Duits en Engels. In 2020 verschijnt haar interviewboek ‘Wie is u? Kunst- en vliegwerk van Wim T. Schippers,’ dat ze schreef met Ingmar Heytze. In Gasthuiskerk Doesburg vertelt Tuinman over haar werk, en leest zij daar uit voor.

Vrouwkje Tuinman woont en werkt in Utrecht, waar zij Algemene Letteren en Muziekwetenschap studeerde. Vanaf 2004 verschenen van haar vier romans en 6 dichtbundels. Haar nieuwste dichtbundel Lijfrente kwam uit in september 2019.

Daarnaast schrijft Tuinman columns voor diverse dag- en weekbladen. In maart 2019 was zij te zien in het VPRO programma Boeken. In 2017/2018 maakte Tuinman samen met Ingmar Heytze en Hans Dorresteijn de theaterproductie Neurosen en andere hobby’s, waarmee ze door het land reisde.

Tuinman combineert komische aspecten van het leven met de harde realiteit. Of het nu gaat over grote of kleine dingen. Vrouwkje Tuinman was jarenlang de partner van Frans Starik, die in maart 2018 is overleden. Hij was de dichter bij de anonieme begrafenissen.

Tuinman won met haar werk onder andere de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs. In 2005 ontving ze het C. C. S. Crone Stipendium van de stad Utrecht. Receptie werd genomineerd voor de Libra Schrijversprijs en Buurvrouw (2008) voor de BNG Nieuwe Literatuur Prijs. Eind 2010 kreeg Tuinman de Halewijnprijs uitgereikt voor haar hele oeuvre.

De tweetalige fotoboek-dichtbundel Intensive Care, uitgebracht met fotografe Andrea Stultiens, ontving in 2012 de Niek Woudenbergprijs. De Rouwclub werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs-longlist.

Een ticket kost 17 euro per stuk en is te bestellen op www.gasthuiskerkdoesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

 • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
 • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
 • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
 • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
 • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
 • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit. 

2 reacties

 1. Jan Vijn

  Het optreden van Vrouwkje Tuinman is geannuleerd wegens gebrek aan belangstelling.

 2. Robert Duis

  Geachte Heer Jan Vijn,

  Een nogal kille verwoording van een annulering van een optreden van een dichter – schrijver – journalist en columnist.
  In zo’n geval lijkt een mededeling: “Helaas gaat het optreden van
  Vrouwkje Tuinman niet door” ….. iets sympathieker en even doeltreffend.
  Onwillekeurig vraagt de lezer bij de mededeling: “Gebrek aan belangstelling” zich af: “Waardoor zou dat dan komen?”
  Anders geformuleerd: “Wie was verantwoordelijk voor de prijs van het ticket: € 17.00 per persoon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑