Wasmiddel gemaakt van zeepnoot bij Wereldwinkel in Doesburg

De Wereldwinkel in Doesburg heeft een nieuw, bijzonder product in het assortiment opgenomen. Het gaat om een wasmiddel gemaakt van de schil van een zeepnoot en heet dan ook Seepje.

Wat de mensen in Nepal al heel erg lang weten en doen kunnen wij nu in Nederland ook: met de schil van de Sapindusvrucht (zeepnoot) de was doen. Een super natuurlijk wasmiddel waardoor wij nog duurzamer ons vuile wasgoed veilig schoon kunnen krijgen, nog zacht ook.

Dat het ook nog eens een fair trade product is komt goed uit. Dan ben je dubbelgoed bezig. Het product draagt de naam Seepje en is nu te verkrijgen in Wereldwinkels.

De was doen gaat al vele jaren op dezelfde manier, met wasmiddel. Het kastje staat vol met verschillende producten, in poedervorm of vloeibaar; voor bonte, witte, fijne was en zelfs voor zwarte kledingstukken.

Zeepnotenboom
Omdat wassen met wasmiddelen ervoor zorgt dat er chemicaliën in het afvalwater komen, scoort wassen niet zo gunstig op de schaal voor duurzaamheid. Dat kan echt veel beter. De natuur herbergt, zoals zo vaak, de oplossing en die is nu ook hier in Nederland gewoon beschikbaar.

In de omgeving van het Himalaya gebergte groeit, in overvloed, de Zeepnotenboom,  Sapindus (Sapo = zeep; Indus = Indië). De steenvruchten van deze boom worden ‘zeepnoten’ of ‘wasnoten’ genoemd. Het gedroogde vruchtvlees, de schillen, bevatten de stof Saponine. Deze stof heeft een reinigende en antibacteriële werking.

Nepal
In Nepal wast men er naast de gewone kleding ook waardevolle stoffen zoals zijde en stoffen met veel borduurwerk mee. Het is een heel veilig wasmiddel zonder schadelijke effecten op het milieu. De Saponine (zeepachtige stof) komt vrij zodra de gedroogde schillen in aanraking komen met water. Zoals in de wasmachine!

Een jong Nederlands bedrijf brengt de ‘wasnoten’ nu ook in Nederland op de markt onder de naam Seepje®.

Seepje is een 100% natuurlijk middel voor de was. Geschikt voor je witte, gekleurde of zwarte was, voor alle soorten stoffen van denim tot zijde en wol. De gedroogde schillen worden in Nepal op basis van fair trade principes geoogst en in Nederland verpakt in een bedrijf waar mensen met een beperking zinvolle arbeid verrichten.

Wasgoed
Je vult je wasmachine met 4 hele of 8 halve schillen in een katoenen zakje (1 zakje in iedere verpakking). Het zakje trek je dicht en doet dat bij het wasgoed. Je draait gewoon het programma dat je wenst, verder niets speciaals. Wasverzachter is niet nodig, de wasnoten maken dat je wasgoed van nature zacht aanvoelt. Je kunt de schillen wel drie keer gebruiken, dus niet weggooien na een wasbeurt. Ja, de natuur is zuinig van zichzelf.

Seepje is verkrijgbaar bij Wereldwinkel Doesburg, gevestigd in de Ooipoortstraat. Vanaf 4 april is een gratis probeerverpakking te verkrijgen, zolang de voorraad strekt. Een standaardverpakking Seepje, goed voor 30 wasbeurten, kost 7,95 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.

2 reacties

  1. Mevr. H.F. Steenbergen

    Dit is al oud nieuws. Het bedrijf bestaat al een poosje en is door twee studenten opgezet. Zie website http://www.seepje.nl/ .

  2. Richard Kok

    Hoi Ciska,
    Dat klopt. Maar dat is ook niet het nieuws. Het nieuws is dat de Wereldwinkel dit product sinds kort voert in haar assortiment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑