Veel zon, hoge temperaturen en zeer weinig neerslag zorgt voor een behoorlijke voorjaarsdroogte. Door watergebrek groeien gewassen niet of nauwelijks en de waterstand in de IJssel is opmerkelijk laag te noemen voor de tijd van het jaar. Het Waterschap Rijn en IJssel adviseert om de tuin ’s avonds te sproeien en raadt overvloedige beregening af.


Het Waterschap Rijn en IJssel laat weten dat mensen die hun tuintje willen sproeien wordt aangeraden dit vooral tegen de avond te doen. Dat is effectiever, waardoor er minder water nodig is. Ook wordt overvloedig beregenen afgeraden. Door minder te beregenen groeien de wortels van planten en grassen dieper in de grond en worden de planten sterker.


De IJssel heeft te maken met een zeer lage waterstand. Ging het in januari nog richting recordhoogte, nu staat de IJssel bij Doesburg onder de 4,50 meter boven NAP. In januari tikte de IJssel nog de tien meter aan.


Voor boeren wordt het er niet eenvoudiger op. De gewassen groeien nauwelijks of niet, en kunnen ook nog eens verbranden voor de felle zon. Voor boeren rest de inzet van het waterkanon, al is het maar de vraag of dit enig resultaat heeft wanneer regen uitblijft en de zon fel blijft schijnen.


Vandaag schiet het kwik in Doesburg boven de 25 graden uit. Morgen daarentegen is het met een graad of 15 een stuk minder. Ook worden er buien verwacht. Hoeveel regen er valt, is moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk dat de aangekondigde buien van morgen niet echt veel resultaat zullen hebben. Om de strijd aan te binden met de voorjaarsdroogte is een langere periode van neerslag nodig.