Weer actie van SP Doesburg tegen afschaffen schoolzwemmen

De SP Doesburg blijft zich verzetten tegen het besluit van het College van B & W om het schoolzwemmen af te schaffen. Daarom voert de oppositiepartij een protestactie op zaterdag 9 mei vanaf 10.00 uur in het centrum van Doesburg.

 

‘Wethouder Bollen stelt zelf al tijdens de afgelopen gemeenteraadsvergadering: “Wanneer kinderen door armoede in hun ontwikkeling worden beperkt, hebben wij daar later als maatschappij last van”. Niet met hun vriendjes mee kunnen omdat ze niet kunnen zwemmen is voor kinderen pas armoede’, aldus Patrick Ott namens de SP Doesburg.

 

De SP wil de ogen openen van de coalitiepartijen voor het gevaar wat het niet kunnen zwemmen in een waterrijke stad als Doesburg oplevert. Dat zal gaan gebeuren door waarschuwingsborden te plaatsen op plekken waar kinderen zouden kunnen verdrinken.

 

Ott: ‘Alle politieke partijen worden opgeroepen om op zaterdag 9 mei vanaf 10.00 uur in het centrum van Doesburg kleur te bekennen en hun handtekening te zetten op een postkaart voor het behoud van het schoolzwemmen in Doesburg. En we roepen inwoners op uw handtekening te zetten op een postkaart voor het behoud van schoolzwemmen’.

 

Het is niet de eerste keer dat SP ageert tegen het collegebesluit het schoolzwemmen af te schaffen. Eerdere protesten haalden niets uit.

10 reacties

 1. robert duis

  @Politiek & Schoolzwemmen.

  Hoezo Helikopter View?

  Hoezo Nederland in de Wereld “meepraten” met de grote jongens in The USA – in Japan en in China?

  Hoezo onze regerings-vertegenwoordigers in New York – Tokio en Peking laten uitleggen dat in NEDERLAND
  (The Netherlands) – dus in een land onder de zee-spiegel – geen SCHOOL-ZWEMLES meer wordt gegeven!?

  Zijn wij wellicht van de P-OTT gerukt?

  Well Done Mr. Patrick OTT!
  Chapeau voor Uw ACTIE!

 2. Lisa van den Broeke

  Zwemles is een verantwoordelijkeid van de ouders. Laat Doesburg een potje maken voor ouders die dit niet kunnen bekostigen zodat zij daar gebruik van kunnen maken, op die manier komt het geld terecht bij hen die dit nodig hebben! Daarnaast is schoolzwemmen een (behoorlijke) extra belasting voor de leerkracht die nu al bezwijkt onder de werkdruk en bureauceatie. De tijd die de leerkracht steekt in het klaarzetten van de kinderen, heenreis, omkleden, zwemmen, omkleden, terugreis en klaarzitten in de klas kan ook gestoken worden in de ontwikkeling van de kinderen en het uberhaupt afronden van het lesprogramma! Pak het probleem aan bij de kern en maak voor ouders die dit nodig hebben de gang vrij naar een bijdrage in het zwemlesgeld zodat ook hun kinderen leren zwemmen!

 3. robert duis

  @Lisa van den Broeke.

  a) Wat is het criterium v.w.b. ouders die zwemles wel- en niet kunnen bekostigen?

  b) Schoolzwemmen is geen “extra” belasting, maar is een belasting net als taal en rekenen dat zouden kunnen zijn.

  c) Schoolzwemmen “verplicht” kan heel goed georganiseerd worden in samenwerking met de ouders:
  vader of moeder gaan met het kind vroeg in de morgen naar het zwembad; helpt bij alle noodzakelijke plichtplegingen;
  wacht op het einde van de zwemlessen en brengt vervolgens het kind naar de school.
  De leerkracht heeft een extra uur voor bureaucratische werkzaamheden.

  d) Heel veel ouder-paren zijn niet in staat om het kind uit eigen verantwoordelijkheid te laten leren zwemmen;
  niet zelden doordat zij ZELF niet hebben leren zwemmen!
  Denk hierbij ook aan heel veel mensen niet in Nederland geboren.

 4. Theo Houkes

  lisa: jij zegt dat de leerkracht zwaar belast worden als het schoolzwemen weer word ingevoert je hebt een punt als je zegt dat de ouders het kind of kinderen naar het zwembad moeten brengen voor schoolzwemmen en dan naar school brengen maar als ik zo links en rechts eens zie hoeveel vacanties er in een jaar zijn mag je als leerkracht toch niet klagen oke het zijn geen lievertjes maar ik vind dit toch wel wat overdreven.
  En zelf vind ik ook dat schoolzwemmen terug moet op school en voor iedereen: ieder kind van een jaar of vijf moet kunnen zwemmen
  EN WEES ZUINIG OP ONS ZWEMBAD WANT WE HEBBEN ER MAAR EEN

 5. Yvonne Irving raadslid PvdA

  Schoolzwemmen kost de gemeente ieder jaar 27000 euro waarvan het grootste deel naar reiskosten gaat. Kinderen vallen onder verantwoordelijkheid van de school tijdens de lessen en de scholen kiezen voor veilig bus vervoer. Waarom stoppen met schoolzwemmen? Ieder kind moet toch kunnen zwemmen in Nederland?

  – In Doesburg heeft >90% van de kinderen een zwemdiploma aan het eind van groep 4! De ouders hebben dit betaald.
  – Schoolzwemmen wordt gegeven in groep 6 of 7 en er worden geen diploma’s gehaald!
  – In 2013 hadden 2 kinderen uit Doesburg geen zwemdiploma aan het eind van groep 4.

  We hebben in Doesburg alle kinderen goed in beeld , voor deze kleine groep kinderen kunnen we dus heel goed iets anders verzinnen dan het overbodige ( het is zijn doel voorbij geschoten)en dure schoolzwemmen.

  In Nederland verdrinken helaas nog steeds kinderen. De meeste kinderen zijn dan nog geen 4 jaar oud. Zij hebben nog geen zwemles of schoolzwemmen. De gemeente kan veel voor deze groep betekenen.
  – ouders bewust maken van de gevaren rond het huis.
  – water in de gemeente kind veilig maken.

  http://doesburg.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1207615/type=pdf/Memo_commissie_diplomazwemmen.pdf

 6. Lisa van den Broeke

  @Robert Duis

  A) Gemeente Doesburg is verantwoordelijk voor de criteria hieromtrent, zij hebben inzicht in wat de burger nodig heeft!

  B) De leerkracht krijgt in het huidige systeem zijn lesprogramma nauwlijks rond wegens tijdgebrek en er is zeker weinig tijd voor vakken als crea, waar komt de tijd vandaan?

  C) Dit is geen schoolzwemmen maar zwemles onder schooltijd, heel verschillend. Daarnaast ga je hier uit van het feit dat de zwemles aan het begin van de dag plaatsvind terwijl er meerdere groepen zijn die waarschijnlijk op een of twee dagen ingedeeld worden! Daarbij werken de meeste papa’s en mama’s van 9 tot 5..

  D) En schoolzwemmen lost dit op?

  @ Theo Houkes
  Dat is vakantie in theorie, in de praktijk ligt dit heel anders maar dat is een andere discussie!

  @Yvonne Irving
  Je slaat de spijker op z’n kop!

 7. Patrick ott

  De SP is van mening dat er `geen nieuwe bomen opgetuigd` moeten worden en men niet `de hand op hoeft te houden` zodat kinderen zich kunnen redden in het water. Kinderen in waterland Nederland dienen traditie getrouw samen met hun schoolmaatjes watervrij gemaakt te worden door schoolzwemmen.

   

  Op 9 mei hield de SP wederom een handtekeningen actie in het centrum. Met groot succes want binnen twee uur waren de kaarten op. Mensen kwamen op de actie af met de vraag of ze mochten tekenen. Politieke partijen waren ook gevraagd om kleur te bekennen maar deze gaven weinig respons. Alleen de heer van Immerzeel, van Groen Links, kwam langs een gebaar dat wij zeer kunnen waarderen.

   

  De SP heeft in Doesburg heeft op waterrijke plekken borden om mensen op het potentieel gevaar te wijzen. Een veelgehoord argument van de politieke tegenstanders van schoolzwemmen is dat schoolzwemmen een schijnveiligheid geeft en niet meer is als een natte gymles. De SP wil benadrukken dat het hier niet persé om het papiertje gaat maar om de redzaamheid van kinderen in het water. Dat zij niet in paniek zullen raken als ze per ongeluk van de rand van de vijver glijden.

   

  Wij roepen het College op om nu eindelijk eens naar hun burgers te gaan luisteren. Geef de Doesburgse kinderen het schoolzwemmen terug, ouders willen hun kinderen met een gerust hart in de buurt van het water kunnen laten spelen. Dat is het geluid wat de burgers aan hun bestuurders laten horen en naar hen dient geluisterd te worden.

 8. Kees van Immerzeel

  Yvonne: je zegt dat in 2013 2 kinderen uit Doesburg geen zwemdiploma hadden aan het eind van groep 4. Dat moet zijn: MINIMAAL 2 kinderen. Want uit een intern memorandum van de gemeente Doesburg met als titel “Van schoolzwemmen naar diplomazwemmen” staat bij de Ark Stad / Beinum: “Helaas geen cijfers bekend”. Wel is bekend dat het hier gaat om 17 kinderen. Daarvan hadden er 14 aan het begin van het schooljaar nog geen diploma. Je zegt: “We hebben in Doesburg alle kinderen goed in beeld”: nou nee dus.

 9. Ton Bulte

  Hoe dan ook: een kind dat uit het waterrijk Doesburg komt moet aan het eind van de basisschool in elk geval 1 zwemdiploma hebben.

 10. Theo Houkes

  Yvonne Irving wat is nou 27.000 euro voor vervoer voor deze gemeente ze kieperen 1.3 miljoen in de ijssel voor de jachthaven ( smurfhaven ) kunnen die paar centen toch wel naar het schoolzwemmen geld zat toch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑