De Lente in Doesburg officieel geopend op 21 maart

Zaterdag 21 maart, de eerste lentedag van 2015, vindt de feestelijke opening van Vormgevingswerkplaats De Lente in Doesburg plaats. Om 11.00 uur luidt wethouder Peter Bollen de start van het project aan de Meipoortstraat 44 officieel in. Tussen 10.30 en 17.00 uur is er gelegenheid kennis te maken met de initiatiefnemers en het atelier en de winkel te bekijken voor alle Doesburgers.

 

De Lente is een particulier project dat is opgericht door Maarten Vlaming en Marleen de Liefde. Vanuit hun positieve ervaringen met kleinschalige zorgprojecten en liefde voor vormgeving combineren zij zorg en commercie in een kleinschalige setting.

 

In hun zoektocht naar een geschikte vestigingsplaats viel de keuze op Doesburg. ‘Het charmante en gemoedelijke karakter van de binnenstad zijn redenen geweest om in Doesburg te vestigen. De gemeente Doesburg stond al in een eerste kennismaking zeer positief tegenover het initiatief’, aldus de initiatiefnemers.

 

Bij De Lente werken mensen voor wie een reguliere baan niet vanzelfsprekend is. Er wordt een veilige setting geboden waarbinnen mensen nieuwe vaardigheden kunnen aanleren en zich in hun eigen tempo verder kunnen ontwikkelen.

 

‘Dit zijn bijvoorbeeld mensen die blijvend arbeidsongeschikt zijn, mensen met een verstandelijk beperking of mensen die tijdelijke ondersteuning nodig hebben bij het terugkeren naar de arbeidsmarkt. De gemene deler is dat zij geïnteresseerd zijn in ambachtelijke vormgeving in hout of keramiek. Of graag ervaring willen opdoen binnen een kleinschalig bedrijf met een volledig productieproces’, aldus Maarten Vlaming.

 

Vanaf november zijn initiatiefnemers Maarten en Marleen bezig om de voormalige slagerij aan de Meipoortstraat om te vormen tot een sfeervolle en professionele werkplek. Maarten Vlaming licht toe: ‘De werkzaamheden aan het pand zijn nog niet helemaal afgerond, maar er is volop bedrijvigheid. De cliënten en vrijwilligers die binnen De Lente werkzaam zijn, helpen mee met klussen en het maken van producten.Uit duurzaamheidsoverweging, maar ook om de aanloopkosten zo laag mogelijk te houden,  wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede en tweedehands materialen’.

 

De Lente heeft een keramiek- en houtbewerkingsruimte waar op kleine schaal, ambachtelijke producten worden gemaakt. Marleen De Liefde: ‘We maken bijvoorbeeld  speelgoed en spellen van hout, decoratieve artikelen en gebruiksgoed van keramiek, maar ook relatiegeschenken en jubileumcadeau ’s op maat. We ontwikkelen en maken onze producten in nauw overleg met zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers. We verkopen in onze winkel, die ook deels door cliënten gerund wordt, producten uit onze eigen werkplaats en daarnaast producten van andere ambachtelijke, sociale en duurzame projecten’.

 

De Lente biedt ook cursussen en workshops voor bedrijven en particulieren. Iedere woensdagavond is er een open keramiek-atelier. Daarnaast biedt De Lente workshops op locatie aan, bijvoorbeeld in de Japanse Raku stooktechniek.

1 reactie

  1. henk beijen

    Maarten en Marleen, geweldig initiatief mede gezien in de nieuwe arbeisparticipatie. Chapeau!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑