De concertavond van dinsdag 17 november bij Podium Acanthus te Doesburg wordt een bijzondere avond. Het zang-piano duo Guja Sandholt-Heleen Vegter laat twee liederencycli horen uit de Laat-Romantiek. Deze twee werken klinken niet vaak in de concertzalen, maar zijn prachtig om te beluisteren.

 

Acht liederen waarin het liefdesverhaal van een arm herdersmeisje wordt bezongen. Zij verlangt er naar om haar geliefde te zien. Hij komt en ze zijn gelukkig samen. Maar de volgende dag komt hij niet meer opdagen ondanks zijn beloftes. Hij laat het zeer droevige en bedrogen herdersmeisje eenzaam achter.

 

De Noor Edvard Grieg componeerde deze liederencyclus nadat hij van de dichter Arne Garborg de bundel ‘Haugtussa’ gelezen had. Hij was daar zo van onder de indruk dat hij een liederencyclus ging componeren op deze gedichten. Pas drie jaar later besloot hij met acht gedichten er een geheel van te maken en het uit te geven. Het werk werd een groot succes en in vele talen vertaald.

 

Na de pauze klinken de Wesendonck-Lieder. Dit is een liederencyclus van Richard Wagner, geschreven op vijf gedichten van Mathilde Wesendonck. Mathilde Wesendonck was de vrouw van Wagners mecenas, de koopman Otto Wesendonck. Wagner had met Mathilde een stormachtige liefdesaffaire.

 

Zij schreef de vijf gedichten gedurende de twaalf jaar dat Wagner met zijn vrouw Minna in Zwitserland verbleef. Ze woonden in de buurt van Zürich waar de Wesendoncks hun residentie hadden. Wagner schreef aan zijn vriend Liszt, dat hij voor zijn geliefde een gedenkteken wilde oprichten, omdat hij nog nooit zo gelukkig was geweest.

 

Twee van de liederen uit deze cyclus heeft Wagner later als inspiratiebron verwerkt in zijn Opera ‘Tristan und Isolde’

 

De IJslandse mezzo-sopraan Guja Sandholt woont in Amsterdam en werkt als soliste en ensemblezangeres in Nederland en in het buitenland. Zij heeft een uitgebreide ervaring op het podium van recital tot opera en oratorium, van Bach tot Stravinsky.

 

Voor haar komst naar Nederland studeerde Guja af aan de Guildhall School of Music and Drama in London en het Mozarteum in Salzburg. Sinds een paar jaar wordt zij gecoacht door Jón Þorsteinsson en door Charlotte Margiono. In 2011 en 2012 werkte zij als assistent voor de bekende componist Arvo Pärt.

 

De pianiste Heleen Vegter behaalde aan het conservatorium te Arnhem haar masterdiploma met als specialisatie liedbegeleiding. Zij volgde hoofdvaklessen bij Frank van de Laar, Marjès Benoist, Frank Peters en Kelvin Grout.  Het accent als uitvoerend musicus ligt voor Heleen nadrukkelijk op het samenwerken met klassieke zangers. Zij ervaart de combinatie van woord en muziek als meerwaarde van de uitvoeringen.

 

Op projectbasis werkt zij samen met verschillende zangers in mini-opera’s. Heleen treedt ook regelmatig op met bekende zangers in liederenrecitals. Met Guja Sandholt speelde zij een Wagner-Liszt programma tijdens de Operadagen Rotterdam. Verder werkt zij als vaste repetitor voor de concoursen van Kasteel Doorwerth en van de Zangschool Arnhem. Op dit moment wordt Heleen gecoacht door Charlotte Margiono en Abigail Richards.

 

Programma 17 november 2015:

Mezzo sopraan Guja Sandholt met pianiste Heleen Vegter.

* Edvard Grieg                   – Haugtussa, opus 67

* Richard Wagner             – Wesendonck-Lieder

 

De toegang bedraagt 15 euro per persoon, inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert. Reserveren kan via podium@acanthus.demon.nl

 

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Hotel Doesburg.