We zijn veel thuis en dat betekent extra tijd om boeken te lezen, films of series te kijken en muziek te luisteren. Wat lezen, kijken en luisteren we zoal? Bekende en minder bekende Doesburgers geven hun lees-, luister- en kijktips prijs.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Dat kan! Mail jouw tekst naar richard@rrmediaenadvies.nl.

Paul Hamer
Door het coronaverhaal ben ik niet meer in ons zwembad Den Helder te vinden. Ik mis echter het geduld om een boek te gaan lezen. Wel kijk ik nu vaak naar de tv-series van BBC.  Waar ik deze week ook bijzonder van heb genoten is de mevrouw met de gebarentaal bij de persconferentie van Mark Rutte. Geweldig. Als je hoort van wat er gezegd wordt en je kijkt naar haar gebaren, dan zijn enkele dingen, althans voor mij, te begrijpen. Nu ook tijd genoeg om de tuin om te knappen. We zijn sinds enkele maanden verhuisd. Alhoewel ik dus nu het zwemmen even moet vergeten, kom ik toch dagelijks aan veel beweging toe bij Heel Metaal in Doetinchem. De vraag daar naar schermen bij de kassa’s en de zuiltjes bij de ingang van bedrijven en winkels is enorm. Bij de productie daarvan help ik ook mee en hoef daardoor niet naar de sportschool. Over een aantal dagen ga ik volledig met pensioen en wil dit ook op een gezonde en sportieve basis doen. Een goed gezondheid is het grootste geluk.

Rosalie de Graaf
Ondanks de coronacrisis, gaan mijn werk en projecten gelukkig gewoon door. In mijn vrije uurtjes kijk ik Netflix en lees ik boeken. Momenteel ben ik verzonken in ”Op zoek naar de hemel” van Hans Peter Roel, een prachtig boek over reizen, dood, spiritualiteit en het geheim van een gelukkig leven. Een echte aanrader! Ook de Netflix-hit ”Tiger King” heeft een grote indruk op mij gemaakt, een documentaire over tijgerfokker/politicus Joe Exotic. De kijkcijfers zijn indrukwekkend…

Peter Houtkooper
Ik lees eigenlijk alleen in mijn vakanties. Ik heb nog steeds “De Kist” liggen die ik moet lezen en nog wat oorlogsboeken. Vind het heerlijk om boeken te lezen die over de 2e wereldoorlog gaan. De boeken die ik op dit moment het meeste zie, zijn de boeken van mijn opleiding HBO Credit Management. Gewoon tv kijken doe ik nauwelijks. Naast de coronajournaals kijk ik eigenlijk alleen Netflix. De series die mij de afgelopen periode hebben vermaakt zijn La Casa de Papel, Vis a Vis en Ozark. Wat mij betreft alledrie een aanrader. Qua muziek luister ik voornamelijk naar Radio 10 (Gerard Ekdom) en naar Spotify. Mag graag op Spotify luisteren naar allerlei afspeellijsten van diverse (hard) rock muziek.

Eddy Berentsen
Kort door de bocht: ik lees geen boeken, want daarvoor ontbreekt mij de tijd en de spirit. Ik ben een saaie gast, want we hebben Netflix maar daar doe ik niets mee. We volgen dagelijks alle zin en onzin over de ontwikkelingen van het Corona-virus en kijken af en toe een film. Mijn werkplaats aan de Ooipoortstraat is aan een verfrissing toe en dit is een mooie tijd om dat uit te voeren. En omdat we nog niet zo lang geleden zijn verhuisd en de tuin nog in zijn geheel moest worden aangelegd, ben ik daar ook mee begonnen. Verder is het ontwerptijd voor nieuwe modellen lampen. Muziek is een ander ding. Blues had en heeft altijd al mijn voorkeur (naast de voorliefde voor Neil Young) en is een prachtige en slepende muziekstijl die perfect past bij de tijd.

Anneke de Bundel
Ik lees eigenlijk altijd al veel, en verschillende boeken naast elkaar, maar in deze bijzondere tijd, kostte het me aanvankelijk moeite me te concentreren. Inmiddels lukt dat weer. Een Britse thrillerserie van Robert Bryndza, met een vrouwelijke inspecteur die tegen heilige huisjes schopt en iedere moord weet op te lossen. Ik las Running with Sherman van de Amerikaanse journalist Christopher McDougall, die op een dag een zwaar verwaarloosde ezel opvangt en met het beest gaat hardlopen om ‘m weer in conditie te krijgen en uiteindelijk meeloopt in de race aller races in Colorado. Het gordijn van Kader Abdollah over een ontmoeting met zijn demente moeder die hij alleen in de Arabische Emiraten kan zien, zo’n beetje de enige plek waar Iraniërs wel op vakantie mogen. Een ontroerend verhaal. Ik kijk en luister veel live optredens van artiesten op Instagram en Facebook. Omdat ik momenteel niet naar mijn Spaanse huisje kan en veel denk aan mijn buurvrouw van 90 en de andere dorpsbewoners daar, geniet ik van alle optredens van de Spaanse Javier Ruibal die hij vanuit zijn huiskamer geeft. iPad tegen een fles wijn van een lokale ondernemer en ik waan me toch daar.

Gert-Jan Tas
Rutger Bregman’s laatste twee boeken heb ik met plezier gelezen; “Gratis geld voor iedereen” waarin hij de financiële haalbaarheid van het onvoorwaardelijke basisinkomen ‘bewijst’ en in historisch perspectief zet en “De meeste mensen deugen” waarin hij de vraag stelt en beantwoordt. Ook “De logica van geluk” (Solve for Happy) van Mo Gawdat kan ik aanraden voor iedereen die om wat voor reden dan ook op zoek is naar geluk. Wat films en series betreft heb ik mij beperkt tot Netflix als abo-tv. Als guilty pleasure kijk ik graag naar First Dates, met name de Engelse versie is mijn favoriet. Op Netflix ben ik net begonnen aan de meest recente jaargang van La Casa Del Papel en Ozark. Kan niet wachten op de volgende jaargang van The Crown.

Frans van der Krul
Doordat ik mijn vrijwilligerswerk bij Caleidoz op dit moment niet kan uitvoeren door een contactverbod, ben ik genootzaak om toch een tijdelijke andere dagbestededing te zoeken. En dat heb ik gevonden in onder andere series kijken op Neflix. Fauda is een in 2015 begonnen Israëlische politieke thrillerserie. We kijken maar 2 afleveringen per dag. Papieren boeken lees ik echter niet meer, soms wel via e-books. Daarnaast genieten van het mooie weer buiten op balkon en luister daar veel naar muziek op Q-Music, via de radio.

Piet Vree
In deze dagen van thuiswerken en veel thuis blijven is er tijd over die nu niet besteed wordt aan de hobby’s buitenshuis. Vooral in de avond is er nu tijd om Netflix eens aan te zetten. Bingewatchen is mij nu ook bekend. Veel oorlogsfilms (met twee zoons) worden verslonden. En een serie die nu aan de beurt is, “The English game” over het ontstaan van het spelletje dat voetbal heet. Met een drummer in huis is het ook leuk om op YouTube lekkere muziek te ontdekken. Vooral de oude bekenden. Gitaren, stampende drumritmes en vooral live optredens. Met mijn oudste zoon ben ik ook nog bezig om een examenproject te realiseren. De bouw van een mini-Landrover. Allemaal te volgen op zijn Facebookpagina ‘Fastforwardproject’. Leuk om te doen als je de uurtjes over hebt. Last but not least, liggen er op mijn nachtkastje nog twee boeken die nu uitgelezen gaan worden. De biografie van Johan Cruijff en “Jongensdromen, het gouden seizoen van Ajax”.

Elja Vels
Kinderen zijn soms de beste raadgevers…… Nadat ik van onze kids te horen had gekregen dat puzzelen (legpuzzels) toch echt de meest zinloze tijdsbesteding in het leven is, werd ons Netflix geadviseerd. We kregen van de kinderen de tip om op Netflix: Sex Education te kijken. Inderdaad, een super leuke serie om samen naar te kijken. Daarna kwam de tip Stranger Things, maar dat is niet mijn genre. The Crown daarentegen heb ik binnen mum van tijd helemaal gekeken. Om eerlijk te zijn is een serie kijken wel leuk, maar het lekkerst vind ik toch om een boek te lezen. Het liefst een Scandinavische thriller, maar die heb ik allemaal wel gelezen, denk ik. Daarom nu bezig met R.I.P van de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurdardottir, derde deel uit een serie die apart ook goed te lezen zijn. De delen 1 en 2 (DNA en Vortex) zijn iets minder traag. Maar het is een prima boek. Goed verhaal en is een goed alternatief voor Scandinavische schrijvers. Alleen de namen in het boek zijn soms niet uit te spreken of te lezen.

Romy Kaatman
Met mijn grote verzameling voetbalbiografieën hoef ik mij gelukkig niet te vervelen thuis. Op dit moment ben ik Balverliefd over de ex-voetbalster Anouk Hoogendijk aan het lezen. Met het mooie en zonnige weer vind ik het heerlijk om in de achtertuin te lezen. Mijn favoriete voetbalbiografie is Ik, Zlatan. Daarnaast luister ik graag muziek op Spotify. Ik vraag mijn Google Home vaak om de afspeellijst Beste van NL of This is Tino Martin af te spelen. De muziek staat vaak aan als achtergrondmuziek bij andere bezigheden in en rondom het huis.

Casper Bakker
Waar ik het normaal gesproken heerlijk vind om thuis te blijven en te lezen, ben ik sinds het 5-dagen-in-de-week-thuiswerken maar in de tuin gaan klussen in de weekenden. Maar inmiddels heb ik ook weer wat boeken en series opgepakt. Zo lees ik op dit moment “de Meeste Mensen Deugen”, wat eigenlijk een perfecte boodschap heeft in deze tijd. Ook lees ik enkele super technische boeken als “Kubernetes Up and Running”. Qua series kwamen de nieuwe seizoenen van Ozark en la Casa de Papel precies op tijd, die heb ik inmiddels achter de rug en zojuist met seizoen 8 van Homeland begonnen, mijn all-time-favorite serie.

Daniël Banda
Voornamelijk kijk ik samen met mijn zoon naar oude voetbalwedstrijden op TV, zoals EK en WK wedstrijden of de ouderwetse Europa cup I, II en III wedstrijden. Maar ook op social media kanalen zoals YouTube en Instagram kijken we veel terug naar oude, mooie doelpunten en hoogtepunten van wedstrijden. Waarbij ik tekst en uitleg kan geven hoe ik vroeger op jongere leeftijd deze wedstrijden heb beleefd met familie en vrienden. En wie in die tijd de belangrijke en goede voetballers waren (wereldwijd). Voor boeken lezen heb ik helaas geen tijd, hoewel ik wel een paar mooie pareltjes heb liggen om te lezen. Op Netflix heb ik in no time de serie La Casa de Papel afgekeken. Een fantastische serie met Spaans temperament. Deze serie moet je echt in de avond uren kijken als het buiten wat schemerig begint te worden. Je wordt compleet meegezogen in de serie!

Patrick Ott
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik thuis kan werken. Wel werk ik 50% minder omdat gewoon het aanbod minder is geworden. De vrij gekomen tijd gebruik ik om te wandelen in de natuur. Ik neem nu wat extra de tijd door even te gaan zitten of de hangmat op te hangen en te genieten van de natuur, de rust en contact met mezelf. Ik ben heus geen “zweverig type” maar heb het idee dat ik en vele andere de verbinding met de natuur zijn verloren. Vandaar mij kijktip en nadenktip: down too earth. Zie trailer -> https://youtu.be/AMgUWg0UfGY.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Dat kan! Mail jouw tekst naar richard@rrmediaenadvies.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg