Het toerisme van Doesburg wordt zwaar getroffen door de maatregelen als gevolg van de coronacrisis. Nu het evenementenseizoen tot ver in de zomer volledig stil ligt, zal het aantal bezoekers naar onze stad kelderen. Met alle gevolgen van dien.
Wie de Monitor Economie en Toerisme bekijkt en gaat tellen wat we missen aan bezoekers vanwege het niet doorgaan van evenementen als Hanzefeesten, kermis, Verrassend Doesburg (voorheen Doesburg Binnenste Buiten) en Fotograficamarkt, komt op een schatting uit op een kleine 400.000 bezoekers, die niet naar Doesburg komen.
Daarbij is geen rekening gehouden met de culturele zondagen en Montmartre markten, die na 1 september als mogelijk de maatregelen worden versoepeld, weer opgestart kunnen worden. In het najaar staan nog de Doesburgse Kadedagen, Doesburg Jazz en de Kerstmarkt als trekpleisters op het programma en mogelijk worden nieuwe evenementen ingeschoven of opgestart. Maar of mensen tegen die tijd trek hebben om erop uit te gaan, is nog maar de vraag.
Dagbezoeken
Feit is dat het dagtoerisme in Doesburg keihard wordt getroffen. Vooral in de zomer telt Doesburg extra veel passanten, die nu geheel of gedeeltelijk wegblijven. Een verschuiving van het aantal evenementen naar het najaar kan iets goed maken, maar staat in geen verhouding wat we verliezen aan bezoekers in deze periode.
Het wegblijven van toeristen en dagjesbezoekers heeft ook grote gevolgen voor de gemeentelijke schatkist. De jaarlijkse toeristenbelasting zal fors minder zijn en ook parkeergelden zullen afnemen. In 2018 harkte Doesburg met ruim 150.000 overnachtingen alleen al een slordige 208.000 euro aan toeristenbelasting binnen. Dat aantal zal fors lager uitkomen dit jaar.
De horeca is een van de hardst getroffen branches in deze tijd, en dat terwijl Doesburg mede vanwege het toerisme juist een hoge horecagraad heeft. Het Zesde Zintuig heeft inmiddels de brasserie in de stad gesloten als gevolg van coronacrisis, en gaat nu onder de naam Nice to Feed You door als cateringbedrijf. Andere horecazaken hebben zich gestort op afhaal- en bezorgmenu’s, om zo toch wat omzet te genereren. Maar dat er sprake is van een omzetval, is wel duidelijk. Wie ’s avonds door de stad loopt, ziet het troosteloze aanblik van de lege horecazaken.
Nieuwe initiatieven
Als we verder inzoomen op de Doesburgse economie zien we dat de maakindustrie en het transport en logistiek de grootste banenscheppers zijn. De vraag is wat die gaan merken van de crisis en wat de gevolgen voor de banen zijn, als de Nederlandse economie in een recessie komt. Een recessie zal ook van invloed zijn op het aantal winkels en de leegstand in de binnenstad, zo valt te verwachten.
Vanuit de lokale politiek zijn er nog geen geluiden te horen hoe we de Doesburgse economie op korte termijn een extra impuls kunnen geven, buiten de beschikbare maatregelen zoals tegemoetkoming in de loonkosten en extra steun voor ondernemers die vanuit ‘Den Haag’ beschikbaar zijn gesteld. Met het oog op het verloren toeristenseizoen en het feit dat we het verlies in het najaar bij lange na niet kunnen terugwinnen, lijkt het wenselijk dat de lokale beleidsmakers zo snel mogelijk met initiatieven komen om de Doesburgse economie weer in gang te brengen. Kijken naar Den Haag en wachten wat er in de Hofstad wordt gedaan, lijkt onwenselijk. Zeker omdat lokale inkomsten uit belastingen naar beneden gaan en kosten zoals bijstandsuitkeringen fors zullen oplopen.
Culturele verarming
Wethouder Arthur Boone laat weten somber te zijn en grote vrees te hebben voor de toekomst. De toeristische gevolgen zijn volgens hem enorm en er is sprake van een culturele verarming. De beleidsmaker ziet geen heil in een regierol van de gemeente bij het planning van evenementen in het najaar. Daar zijn, volgens hem, evenementen zelf verantwoordelijk voor.
Gedeelde smart is halve smart. Elke gemeente krijgt te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Maar de ene gemeente is meer afhankelijk van toerisme en dagrecreatie dan de andere. De keuze van Doesburg om toerisme en cultuur belangrijke pijlers te laten zijn van de lokale economie, werkt nu hard door. Maar daar staat tegenover dat het binnenlandse toerisme in het tweede deel van het jaar wel eens in ons voordeel kan gaan spelen.
Want reizen naar verre landen zal door maatregelen en economische tegenwind een forse terugval krijgen. Daar staat tegenover dat het binnenlands toerisme weer snel kan opveren, als de maatregelen versoepelen en we het virus onder controle hebben. Dat kan voor Doesburg een reddingsboei zijn, als Nederlanders meer op vakantie gaan in eigen land. Maar dat we inleveren, staat vast.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, Delikasa, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg.
Geachte Heer Richard Kok,
U schetst een beeld dat ik wel iets te somber inschat.
Wij zullen de komende weken geconfronteerd worden met een
“Step by Step” loslaten van vele maatregelen die wij vangen onder
het begrip “Intelligent Lock Down”, waarbij het woord “Intelligent”
door een deel van de bevolking zelfs in twijfel getrokken wordt.
——————————————————————————–
Het is nu nog pas April 2020 en wellicht zal de situatie half Juni 2020
totaal “anders” zijn en zullen de mensen beginnen met een inhaalrace
van vele activiteiten welke zij gedurende een paar maanden gemist
hebben.
Geloof zelf dat mensen in het algemeen erg snel vergeten wat er allemaal
gebeurd is en over het algemeen heel snel het bekende patroon weer zullen
oppakken en dat betekent dat vele mensen de stad Doesburg wederom zullen
vereren met een bezoekje.
Niemand heeft de wijsheid in pacht. Niemand is helderziend.
Een zekere vorm van optimisme staat ons echter allen vrij en daar kan ook
Doesburg zich aan vastklampen.
——————————————————————————————–
Onze band zal niet optreden in het kader van het verboden
“Verrassend Doesburg” ,
maar dat hoeft niet te betekenen dat Doesburgers niet zelf allerlei
activiteiten kunnen ontplooien of zelf een regierol kunnen gaan vervullen.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – – – – – – – – – – – –
Met toestemming van de Gemeente komen wij graag op straat spelen en
wie het niet mooi vindt ……. moet maar even snel doorlopen ……:-)))))
Indien meerdere formaties dat zullen doen, wordt het nog een vrolijke boel!
Mark My Words!
Ik ben een positief ingesteld mens, Rob. Maar een raming van een economische krimp van 8 tot 9 procent is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw nog nooit geweest. Het gaat ook niet om de eerste weken/maanden nadat de lockdown voorbij is. Het gaat om de periode van herfst 2020 tot en met herfst 2022. De opkrabbelperiode, zeg maar. Die periode trekt alle reserves leeg en haalt veel franje weg. Daarna gaat het weer langzaam omhoog. Moraal van het verhaal: wat we nu in drie maanden verliezen, hebben we 3 jaar nodig om terug te winnen. Denk ik.
T.m. 19 mei geldt in ieder geval nog “Culturele activiteiten, zoals voorstellingen, tentoonstellingen en concerten, die niet vergunningsplichtig of meldplichtig zijn, zijn verboden tot en met 19 mei.”
Desondanks een te prijzen initiatief.
Beste Richard,
Jouw slotzin => “Denk ik”.
Mijn gevoel is 180 graden andersom.
Denk namelijk zelf dat de mensheid heel snel overgaat tot de orde van de dag
en dat via een inhaal-race er heel veel en heel snel “goedgemaakt” gaat worden.
De allergrootste les zal zijn:
Er moet in Europa wederom veel meer geproduceerd
gaan worden en dus minder afhankelijkheid van het Verre Oosten.
Zoals wij reeds vele oorlogen en vele pandemieën hebben “weggedrukt”
zal het Corona Virus ook snel vergeten zijn. Denk ik.
De manier waarop Richard de situatie schetst, is in mijn ogen heel reeel. Het is zoals het is; 2020 zal voor de ondernemer in de boeken gaan als een verloren jaar. Ik kan alleen als horeca ondernemer spreken en geloof me, dit jaar kan niet meer worden goed gemaakt.
Ook al zou na 20 mei het eea weer opgestart worden, dit gebeurt nooit in een keer. En ook al zullen mensen er weer op uit gaan, heel veel mensen zullen huiverig blijven om de menigte weer op te zoeken. Hoe je het ook wend of keert, het zal nooit meer worden, zoals het was. Voorlopig niet in ieder geval..
Wij waren in de omstandigheden dat wij er ZELF voor konden kiezen om de zaak te sluiten. Wij zijn in de gelukkige omstandigheden om een nieuwe start te kunnen maken met ons cateringbedrijf, waarvan veel vaste gasten uit Doesburg gebruik maken. Iets waar we heel dankbaar voor zijn, wat we de afgelopen 12 jaar hebben opgebouwd en zeker nooit zullen vergeten.
Als ik zie hoe zeer gewaardeerde collega’s hun best doen om, op welke manier dan ook, omzet te genereren dan maak ik een diepe buiging naar hen. Ik zie dat ze worstelen met alles wat ineens op hun dak komt. Ik zie dat ze positief blijven naar anderen toe. Ik zie de tranen van wanhoop…
Wij zijn er ook nog niet, maar ik denk dat wij het beste scenario van het slechtste hebben mogen kiezen.
Het heeft niks te maken met “het schetsen van een somber beeld”, maar met gezond verstand en reeel blijven. De hele situatie is klote en daar zullen wij als ondernemers en u als gast/bewoner nog heel lang last van houden…Het enige wat we kunnen doen is samen de schouders er onder zetten, elkaar helpen waar kan en er voor elkaar zijn.
Zo DENK ik erover!
Hallo Hannie Vos en Richard Kok,
Leuk dat U Mevrouw Vos zich heeft gemengd in de gevoelens en ideeën
over de gevolgen van de maatregelen de Corona Crisis betreffend, zoals
Richard Kok en ondergetekende deze verschillend menen te moeten
inschatten.
Sta dus nu duidelijk met 2-1 “achter”……. :-))))
Maaarrrrr ….. een jaar bestaat uit 12 maanden en wij zijn nu heel duidelijk
afhankelijk van wel – of geen versoepelende maatregelen van het Kabinet.
De scepter is tot op heden gezwaaid door de virologen en andere medische
specialisten en dat voornamelijk vanwege de problematiek op de
IC-afdelingen van de tachtig (80) Nederlandse ziekenhuizen.
In het geval de specialisten op het gebied van financiën en economie meer
armslag zullen krijgen gecombineerd met gunstiger cijfers uit de ziekenhuizen,
dan geloof ik dat Nederland – ook de Horeca – een hele grote oplevingskans zal
kunnen doormaken door de te verwachten versoepelende restricties.
Weet niet of U “thuis bent” in de voetbal-wereld, maar dan zou ik willen
wijzen op de metamorfose van de club SC Feyenoord welke voor de Kerst
naar “beneden” keek en thans op de derde plaats nog een goede kans
op Europees Voetbal heeft.
Kortom …… verwacht dat ook de Horeca een en ander met enig optimisme
moet blijven beschouwen en 2020 nog niet als een “verloren” jaar moet zien.
Blijft Allen Gezond!
Het is heel triest van wat er nu gebeurd in vele plaatsen met de kleine middenstand en zeker ook hier in Doesburg die zeer sterk leunt op het toerisme als grote bron van inkomsten. Het zou de gemeente sieren om na deze beroerde situatie eens te gaan kijken om de economie van Doesburg wat meer body te geven en deze wat breder te trekken dan alleen toerisme.Ik denk hierbij aan de oude discussies van nog niet zolang geleden over :Kernwinkel gebied. Meer mensen trekken kan je oa bereiken met het zorgen dat je meer een regio functie gaat worden en dus meer stabiliteit en laat het begrip Kernwinkel centrum los.
Heer Duis,
Volledig ongerelateerd aan de discussie moet ik als Rotterdammer en langjarig Feijenoorder (jawel, voor mij nog steeds met een “ij” en niet een “y”, net zoals de wijk nog steeds met een “ij” wordt geschreven en “De Kuip” officieel nog steeds “Stadion Feijenoord” heet) toch voor de volledigheid een opmerking plaatsten:
Op 21 december 2010 fuseerde de amateurclub SC Feyenoord met Feyenoord Rotterdam N.V. (de profs) en Stadion Feijenoord (De Kuip) tot één organisatie: “Stichting Feyenoord”, waarbinnen SC Feyenoord als amateurtak verder gaat.
N.B.:
De “y” is “geboren” in het jaar 1970 toen Feijenoord als eerste Nederlandse club (!!!!) de Europa Cup 1 won (nu Champions League) en een “i j” of “ij” blijkbaar internationaal gezien niet meer gewenst was.
Heer TAS,
a) Dank voor het zetten van de puntjes op de …….ij !
b) Kan U nog melden dat ondergetekende op de tribune zat in Milaan toen
Ove Kindvall (midvoor uit Zweden) vlak voor het einde met een wippertje
over de doelman, de 2-1 winst scoorde en Feijenoord de Champions League
liet winnen.
c) Heel jammer dat dit jaar de opmars van uw Feijenoord op de derde plaats
moest eindigen vanwege het Corona Virus. Stilletjes had U vast nog gehoopt
dat Dick Advocaat met zijn elftal ook nog AZ en Ajax voorbij was gegaan?
Heer Duis,
Zie uw reactie nu pas.
Achteraf ben ik jaloers op u!!
Ik zat in november 1969 op de tribune bij volgens velen de beste wedstrijd ooit door Feijenoord (nog met een “ij”) gespeeld nl thuis tegen AC Milan (2-0); ik meen dat dat de kwartfinaleronde was.
Toen gingen we er er dus voor zitten; “wij” zouden 020 wel eens een poepie laten ruiken.
De finale tegen Celtic thuis in Velp voor de buis in een met ong 20 mensen volgepakte woonkamer. Wij waren in onze vrienden- en kennissenkring de enige met een kleuren tv!
Beeld was slecht naar ik mij herinner. Tsjindval (als we Herman Kuiphof mogen geloven) scoorde waar velen in de woonkamer niet meer naar de tv keken, want “dat is toch hands” van die verdediger. #Voordeel dus, avant la lettre!!
#herinneringen
Heer Gert-Jan Tas,
Dank voor Uw leuke reactie.
U zult het misschien ook apart vinden te vernemen dat ik zelf ooit gespeeld
heb tegen Feijenoorder Coen Moulijn! Toen nog in het Xerxes – shirt!
Hij was toen 16 jaar en een dik jaar later al in het Nederlands Elftal.
En wat te denken van twee van zijn collega’s Piet Keizer en Rob Rensenbrink,
allen “super-links-buitens” ….. een “soort” dat nu nog nauwelijks te vinden is.
Maar ….. de goal maken tegen het allerbeste 020 – team ooit – het Ajax met de
voorhoede => Keizer – Cruijff – Swart …… is mijn mooiste herinnering.
Kunt U vinden op het Internet:
———————————-
AFC – AJAX 1-6 op 16 Maart 1966
(een wedstrijd voor een goed doel destijds).