Zomeravondconcerten Martinikerk sluit af met stomme film

Op donderdag 1 september wordt de zomeravond orgelcyclus van StiDoMu in de Grote of Martinikerk in Doesburg besloten met de inmiddels traditionele orgelimprovisaties op het grote Walcker-orgel bij een historische, stomme film. Joost Langeveld ondersteunt met zijn orgelspel de beelden van de film Tartuffe (uit 1926) naar het gelijknamige satirische toneelstuk van Molière.

De regisseur van de filmische bewerking, Friedrich Wilhelm Murnau (1888 – 1931), presenteert dit drama als een film-binnen-een-film en maakt er zo een eigentijds verhaal van over geldzucht en schijnheiligheid.

Een sluwe, gierige huishoudster weet haar bejaarde werkgever zover te krijgen dat hij zijn erfenis aan haar vermaakt in plaats van aan zijn kleinzoon. Deze laatste vermomt zich vervolgens als eigenaar van een reisbioscoop. Het lukt hem om het huis van zijn grootvader binnen te komen, en daar presenteert hij een film over Tartuffe om de oude man de ogen te openen.

Murnau geniet vooral bekendheid om grootschalige films als Faust en Nosferatu. Dit is een meer intieme film, een zogenaamd Kammerspiel, waarin lichteffecten, close-ups en subtiele gebaren van de acteurs een grote rol spelen. Onder die acteurs bevinden zich overigens beroemdheden als Emil Jannings, Lil Dagover en Werner Krauss.

Opvallend en revolutionair is, dat deze film tot tweemaal toe zich rechtstreeks tot de kijker – tot U dus – wendt.

De organist Joost Langeveld studeerde orgel bij Bert Matter aan het Arnhems Conservatorium, na eerst les gehad te hebben van Cor Kee. Daarnaast studeerde hij sociologie en muziekwetenschap aan de Nijmeegse universiteit. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus met de hoogste onderscheiding en won twee maal de eerste prijs op het Internationale Orgelimprovisatieconcours te Haarlem.

Thans doceert hij muziekgeschiedenis aan de HOVO te Nijmegen na jarenlang als docent aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht verbonden te zijn geweest. Als organist is hij in dienst van de Grote of St. Stevenskerk te Nijmegen en geeft hij regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Daarbij combineert hij muziek vaak met andere takken van kunst. Zo heeft hij samengewerkt met verschillende dichters en verhalenvertellers, een streetdance-groep en een jongleur. Daarnaast geniet hij bekendheid als muzikaal begeleider van stomme films. Hij componeerde cabaret-, kerk- en straatliederen en publiceerde een boek over muziektheorie onder de titel Horen en zien.

De zomeravond orgelbespeling op 1 september begint om 20.00 uur. Toegang kost 10 euro, voor 65+ 9 euro en voor donateurs van StiDoMu 8 euro. Kaarten zijn te koop aan de kassa. De kerk gaat om 19.30 uur open. Het concert duur ongeveer een uur.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑