Zonne-energie opwekkingscentale Rotra officieel geopend

Burgemeester Kees Luesink van Doesburg heeft de zonne-energieopwekkingscentrale van Rotra dinsdag officieel geopend. De centrale is sinds oktober vorig jaar in gebruik en levert schone energie op die te vergelijken is aan het gebruik van zo’n 35 huishoudens.

 

‘Op het dak van het warehouse waar fietsen staat, is vijfduizend vierkante meter zonnepanelen geinstalleerd. Deze zonnepanelen zorgen voor 100 kilowatt piek output. De energieopbrengst is gelijk aan het gebruik van zo’n 35 woningen’, laat Guus van Groningen van Rotra weten.

 

Met een druk op de knop opende burgemeester Luesink dinsdagochtend de nieuwe zonne-energieopwekkingscentrale. De installatie van de panelen passen volgens Van Groningen in het beleid van Rotra. De Doesburgse transportgigant profileert zich de laatste jaren nadrukkelijk als duurzame onderneming.

 

‘De opgewekte energie wordt direct gebruikt door Rotra; extra energie wordt teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Zonne-energie is milieuvriendelijk en er komen bij productie, in tegenstelling tot het verbranden van aardgas of steenkool, geen schadelijke stoffen vrij’, aldus Van Groningen

10 reacties

 1. Frans

  Hopelijk gaat de gemeente Doesburg een voorbeeld nemen aan deze goede wijze van invulling voor een groen energie beleid,gemeente Doesburg:geef zelf ook z’n invulling door met een groene stadsvisie te komen, voor ons nu en in de toekomst van onze kinderen.

 2. Kees van Immerzeel

  Een prima initiatief van de Rotra!

 3. Rudi Oorlog

  Ik kan me helemaal vinden in de woorden van Kees en Frans.
  Het beleid ten aanzien van het plaatsen van zonnepanelen voor particulieren zou versoepelt moeten worden.

 4. hhhhhhhhhhh

  Hebben ze de zonnepanelen soms voor een vrienden prijsje van Ubbink omdat ze deze aan de straat stenen niet kwijt kunnen

 5. Richard Kok

  De argumentatie van ene hhhhhhhh ontgaat mij volledig en mist in mijn ogen relevantie. Ik krijg wel een positief gevoel en energiek gevoel bij de zonnepanelen van Rotra, net als Kees van Immerzeel en Rudi Oorlog.

 6. appie van der beek

  ik ben wel eens benieuwd wat de terugverdien tijd is. De cijfers zijn mooi maar waarop gebaseerd?

 7. Jaap

  @Appie
  Ubbink kent de zogeheten Solar Configuratie
  http://www.ubbink.nl/index.asp?view=solar&menu=118&path=|118|

  Als ik deze invul voor een dak van 5000 vierkant meter zou de investering zo’n 2,5 miljoen gekost hebben, de verwachte opbrengst 1,7 miljoen (geen idee of dit de kostprijs of de netto-opbrengsten zijn).

  Echter, het verwachte vermogen is dan circa 5 keer zo hoog dan hierboven vermeld staat.

  Ik vermoed dan ook dat de 5000 vierkante meter in bovenstaand artikel niet geheel juist is. Waarschijnlijk is dit een verkeerde interpretatie van de website van rotra.nl:

  “Met het plaatsen van zonnecellen op het dak genereert het 5000m2 grote pand voortaan zelf haar duurzame energie[..]”

  Hoeveel vierkante meter zonnecellen er geplaatst zijn is dus eigenlijk niet bekend.

 8. appie van der beek

  dat bedoel ik Jaap en hoelang duurt het dan voordat ik mijn investering heb terug verdiend? en dan ook nog eens zonder subsidies.

 9. Gert-Jan

  Terugverdientijd is leuk, maar je idealen zijn toch goud waard?
  Lever zelf met mijn 36 panelen flink wat kWh terug aan het net; heb bij m’n berekening “toen” berekend dat ik 75% van mijn eigen verbruik terugleverde en “dus” een 75% lagere stroomrekening. Laat ik nou vergeten zijn dat het alleen het stroomverbruik betreft en niet het (toen) vastrecht (nu netwerkkosten). Au!

 10. Richard Kok

  @Jaap @Appie van der Beek @Gert-Jan
  Heb naar aanleiding van jullie zinvolle reacties navraag gedaan bij Rotra. Hier hun antwoord:
  De zonne-energiecentrale bestaat uit 506 zonnepanelen; deze centrale levert jaarlijks gemiddeld 90.000 kWh aan stroom. Het teveel wordt tegen het gangbare afnametarief teruggeleverd aan energieleverancier Electrabel. Informatie over exacte terugverdientijd kan niet worden verstrekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑