Zwemtalenten Aniek Bloemendaal en Lynn Kamphuis zijn zondag 24 maart naar Doetinchem geweest ter voorbereiding op de FISEC-spelen in Hongarije. Bloemendaal en Kamphuis zijn namens zwemvereniging DWV uit Doesburg als talentvolle leden opgeroepen om deel te nemen aan de FISEC-spelen. De FISEC-spelen zijn internationale meerdaagse sportwedstrijden voor scholieren die elk jaar door de FISEC, de Fédération Internationale Sportive de l’Enseignement Catholique, worden georganiseerd.

 

De deelnemers zijn scholieren tot 17 jaar oud en komen uit verschillende landen, allemaal aangesloten bij de FISEC. Het is een sporttoernooi dat vergelijkbaar is met de Olympische Spelen, maar dan in het klein en alleen voor jongeren. Bovendien worden de spelen geopend door de president van de FISEC in een officiële openingsceremonie, en is er na afloop van de spelen een spetterende sluitingsceremonie gevolgd door een groot afscheidsfeest.

 

De FISEC-spelen zijn niet alleen op sportief gebied een geweldig evenement, maar ook op cultureel gebied. Zo wordt er veel aandacht gestoken in het ontdekken en proeven – zowel letterlijk als figuurlijk – van de cultuur van het organiserende land. Een goed voorbeeld hiervan is de Bazar, een soort markt voor artikelen uit de deelnemende landen. Elke sporter neemt een aantal producten mee van thuis die typisch bij zijn herkomstland passen. Deze artikelen worden op de Bazar verkocht aan de deelnemende sporters en aan andere belangstellenden. De opbrengst gaat naar een lokaal goed doel.

 

De FISEC-spelen zijn niet bij iedereen bekend maar hebben al wel een rijke historie en die gaat terug tot 1948 dat was het eerste jaar waarin de FISEC-spelen werden gehouden toen nog alleen voor jongens maar daar ging wel wat aan vooraf. Op initiatief van het Franse UGSEL (Union Générale Sportive de l’Enseignement Libre) werd de FISEC (Fédération Internationale Sportive de l’Enseignement Catholique) gesticht en wel in 1946. De grondleggers waren Dhr. Barbier de la Serre en zijn onder-secretaris Dhr. Yves Bouvier. De bedoeling was om de aandacht te vestigen op de groeiende interesse van de fysieke ontwikkeling van de jeugd en gelijktijdig sportvriendelijke, sociale en christelijke waarden te stimuleren. Zij hoopten dit te bereiken door hun initiatief een internationaal karakter te geven.

 

De eerste internationale spelen voor jongens werden georganiseerd in 1948 te Monaco. Voor de meisjes was dit in 1959 te Leuven. Sinds 1972 is er een nauwere samenwerking tussen de jongens- en de meisjesafdeling. De eerste gemengde spelen vonden plaats in 1980. Sindsdien groeit het succes van de FISEC-spelen. Dit jaar worden de FISEC-spelen van 5 tot 11 juli gehouden in Keckskemet, Hongarije. Op de spelen komen 14 – tot 17-jarige jongeren uit 12 Europese landen en de USA, Brazilië, Jordanië, Kroatië en Palestina aan de start. In 1995 werd FISEC erkend door het Internationaal Olympisch Comité.De FISEC-spelen kennen individuele sporten zoals: atletiek, zwemmen, tennis en tafeltennis & teamsporten zoals: basketbal, voetbal, zaalvoetbal, handbal en volleybal).

 

Nederland neemt dit jaar deel in drie disciplines: zwemmen, atletiek en volleybal. Voor het zwemmen zijn er 16 meisjes en 16 jongens geselecteerd. De volledige ploeg bestaat uit 32 zwemmers met 4 begeleiders, 13 atletiekers en 2 begeleiders en 10 volleybalmeisjes met 2 begeleiders. De komende tijd zal er hard getraind worden en wordt iedereen klaar gestoomd voor de medaillejacht.

Aniek en Lynn 600