De handtekeningenactie van de Doesburgers Edwin Hagedoorn en Lo Cohen om een ander afvalbeleid te krijgen in hun stad, heeft zevenhonderd handtekeningen opgeleverd. Bijna 600 mensen ondertekenden de online petitie en nog eens 130 Doesburgers zette hun krabbel onder een papieren petitie. Dat laten Hagedoorn en Cohen weten. De actievoerders zijn tevreden over de resultaten van hun petitie, maar minder te spreken over de gemeente. Ze vinden dat de communicatie en voorlichting van de gemeente en Berkel Milieu, de uitvoerder van het afvalbeleid, ver ondermaats is.
‘Op 17 juli hebben wij ons tot de gemeenteraad gericht met het verzoek nog eens goed naar de praktische consequenties van het nieuw in te voeren systeem van afvalinzameling te kijken en om in elk geval de inzamelcontainers voor plasticafval nabij de supermarkten te handhaven. Ons werd gemeld dat onze brief in de raadsvergadering van 27 september en in de commissie VROM daaraan voorafgaand op 20 september behandeld zou worden. Onze brief ontbreekt echter op de raadsagenda van 27 september en in de lijst van ingekomen stukken voor die vergadering’, aldus de verontwaardigde Cohen en Hagedoorn.
Cohen en Hagedoorn vinden dat er door de gemeente Doesburg onvoldoende is gekeken naar de praktische gevolgen van het gekozen systeem. ‘Als die gevolgen waren onderzocht bij alle alternatieven of varianten waaruit gekozen kon worden, was er vast iets anders uit gekomen. Het enige criterium lijkt de eis te zijn geweest van “kostenneutraal voor de burger”. Een vreemde eis en oncontroleerbaar, zolang de tarieven nog niet zijn vastgesteld.’
Naar de uitvoerbaarheid bij het nieuwe beleid voor Berkel Milieu is volgens Cohen en Hagendoorn goed gekeken. ‘Maar de uitvoerbaarheid voor ruim 5100 Doesburgse huishoudens lijkt van ondergeschikt belang. Het lijkt erop dat het belang van het bedrijf Berkel Milieu vóór dat van de burgers gaat. Het moet toch zo zijn dat Berkel Milieu er is voor de inwoners van Doesburg en niet andersom. Voorlichting en communicatie hadden centraal moeten staan vanaf het eerste begin van het proces. Nu lijkt voorlichting het sluitstuk. Dit kan het vertrouwen van de inwoners in hun overheid en de door haar ingehuurde dienstverleners niet vergroten. Wel roept het veel ergernis en onrust op’.
Cohen en Hagedoorn doen, gewapend met 700 handtekeningen, en zoals ze het zelf noemen ‘sterk beroep op de gemeenteraad om aan ons verzoek tegemoet te komen; stel u eens voor, wat dit alles in huishoudens teweeg gaat brengen, neem de bezwaren van de burgers serieus en handhaaf in elk geval de inzamelcontainers voor huishoudelijk plasticafval nabij de supermarkten’.
Geacht College,
Neem de bezwaren van de burger serieus,ik hoef niet per se gelijk te krijgen,als ik maar serieus wordt genomen. Als dat niet gebeurt, dan wordt het ‘ze’. ‘Want ze zien me niet meer’.
Cohen en Hagedoorn zijn tevreden over de resultaten van hun petitie, maar minder te spreken over de gemeente. Ze vinden dat de communicatie en voorlichting van de gemeente en Berkel Milieu, de uitvoerder van het afvalbeleid, ver ondermaats is.
In het college programma SAMEN VOOR DOESBURG 2010-2014 staat:
Wijkgericht werken dient centraal te staan, met een wezenlijke rol voor de wijkraden.
De bevolking wordt tijdig betrokken bij ontwikkelingen op alle relevante beleidsvelden en heeft ruime inspraak bij de besluitvorming.
Frans,
Goed opgemerkt. Zie ook onze reactie in januari 2012: http://www.cda.nl/Doesburg/Actueel/Nieuws/2012/1/4/Waarom_stemde_CDA_fractie_wel_tegen_afvalbeleid_.aspx