Doesburg wil stoppen met het kunnen inleveren van kunststof verpakkingsafval op de Koppelweg. Hiervoor moeten huishouders containers of speciale zakken krijgen. Dat staat te lezen in een adviesnota die in de commissie VROM wordt behandeld inzake de evaluatie van het nieuwe afvalinzamelingssysteem.
In die nota wordt voorgesteld om de huidige driewekelijkse afvalinzameling te handhaven. Daarnaast moet de brengvoorziening van kunststof verpakkingsafval op de Koppelweg worden opgeheven. Verder moeten alle huishoudens in aanmerking komen voor een container of speciale plastic zakken om kunststof aan huis aan te kunnen bieden.
Ook moet de voorlichting verbeteren zodat stank- en madenhinder in warme perioden kan worden voorkomen of worden geminimaliseerd. Verder moet worden onderzocht hoe de GFT-inzameling in de binnenstad kan worden verbeterd en hoe de tevredenheid kan toenemen. Tenslotte wordt voorgesteld om het afvalbeleid in 2015 opnieuw te evalueren.
De wijziging van het afvalbeleid in de gemeente Doesburg zorgde vorig jaar voor flinke ophef. Bij de invoering van het nieuwe beleid werd afgelopen om in de zomer van 2013 te evalueren. De komende tijd zal naar verwachting door de lokale politiek weer veel worden gesproken over het afvalbeleid in Doesburg.
Het idee om plastic afval ook in zakken te kunnen aanbieden is afkomstig van GroenLinks. Dit is verwoord in een amendement van 26 januari 2012. GroenLinks vond destijds geen enkele partij bereid haar amendement te steunen. Het is nog eens opnieuw geprobeerd in september 2012 met een motie van het CDA en GroenLinks. Daarin wordt voorgesteld om de huishoudens die een container voor kunststof verpakkingsmateriaal hebben geweigerd de mogelijkheid te geven om het afval met zakken te laten ophalen. Tenslotte hebben zij, net als de mensen die in appartementen wonen, onvoldoende ruimte om een extra container te plaatsen. Het aanbieden van plastic afval in plastic zakken kan veel inwoners van Doesburg een wekelijkse tocht naar de stadswerf besparen. Ook deze motie kon niet op steun van de andere partijen rekenen. Gelukkig geeft dit College blijk van voortschrijdend inzicht en komt er hopenlijk alsnog de mogelijkheid om het plastic afval in plastic zakken aan te bieden.
Wat het CDA betreft wordt er in ieder geval door het college een belofte gebroken. De Doesburgers was beloofd om de locatie Stadswerf voor het zelf wegbrengen van plastic afval te handhaven nadat de oranje afvalbollen ons al “ontnomen” waren. Deze mogelijkheid wordt een flink deel van de Doesburgers, die zeer zeker bereid zijn om het afval te scheiden, onthouden als het college haar zin krijgt. Deze groep wordt dus min of meer gedwongen om een extra container in hun tuin te stallen. Er wordt door het college dus voorbij gegaan aan allerlei praktische bezwaren. Enigszins acceptabel zou nog zijn als het college ook deze bewoners de mogelijkheid biedt om hun plastic afval in zakken aan te laten bieden. Het verplicht stallen van een extra container is dan niet aan de orde. Een motie van onze fractie van deze strekking is echter vorig jaar al weggestemd.
Het rapportcijfer voor het huidige afvalbeleid is, ondanks hogere scheiding- en aanbiedingencijfers, teruggezakt naar een 6.3 terwijl dat bij het oude afval beleid een 7.3 was. Het college heeft zich een 7.0 als tevredenheidscijfer tot doel gesteld. Dat streefcijfer wordt om, misschien wel voor de hand liggende redenen, niet gehaald.
Het college kan hier wat aan doen als ze echt willen: hou de Stadswerf als brenglocatie voor het plastic open en maakt het aanbieden van groenafval gratis. Een ander alternatief is nog, als het voorgaande niet kan, om dan het aanbieden van snoei- en/ of GFTafval op de Stadswerf gratis te maken. Als daarmee minder restafval aangeboden wordt is dit kostentechnisch gezien wellicht nog een betaalbaar alternatief. Daarnaast hopen we nog steeds op de mogelijkheid om de aanbiedmogelijkheid van zakken voor het aanbieden van plastic afval in plaats van en extra container.
Ik ben zeer benieuwd wat de reden is om de oranje bollen voor plastic afval weg te halen bij de stadswerf want daar lees ik niets over in dit artikel. Nog meer bakken in de tuin zal voor de meeste mensen niet erg handig zijn maar wanneer er op een of andere manier een kostenbesparing aan vast zit dan heb je kans dat men een extra bak veel minder erg vind.
Volgens mij moet je het waarderen en stimuleren dat mensen hun afval scheiden en daarbij de moeite nemen hun plastic afval zelf naar de werf te brengen.
(ik denk dat Henk mij dit gaat uitleggen!)
In aanvulling op mijn eerder reactie: de mogelijkheid tot het aanbieden van plastic afval in zakken wordt overigens opengesteld voor alle Doesburgers. Dit neemt de praktische bezwaren niet weg. Als je geen ruimte hebt voor extra container zit je waarschijnlijk ook niet te wachten om je schuurtje vol te stoppen met zakken met plastic afval die je 1 keer per drie weken kunt aanbieden. Dus laat de Stadswerf maar mooi als brenglocatie voor het plastic afval bestaan.
Rob: goed punt. De Stadswerf als brenglocatie voor plastic afval is een goede aanvullende oplossing. Wel is het zo dat in de praktijk hier allerlei ander afval wordt gedumpt. Maar ik verwacht dat, als de oranje bakken bij de Stadswerf verdwijnen, een deel van dit afval in de struiken beland. Zijn we nog verder van huis. Dus handhaven dan maar zou ik zeggen die oranje bakken bij de Stadswerf.
@Advis(z)eurs Afvalbeleid.
Als ik dit allemaal lees,
(waar ik voor minstens de helft geen touw aan kan vastknopen – maar dat zal aan mij liggen),
dan is EEN (1) zaak duidelijk:
HET WORDT TIJD voor een MINISTER van AFVALZAKEN.
@allen klik op “adviesnota” (in geel hierboven).
Dan kunt u lezen wat het advies is van het college aan de raad. Het afvalbeleid heeft een evaluatie gehad en het college geeft nu enkele aanpassingen. In de commissie VROM kan de raad hier nog vragen over stellen en eventueel andere adviezen geven. In de raadsvergadering van november wordt dan besloten of de raad deze adviezen overneemt.
Zo hebben we het vorig jaar afgesproken. Nu blijkt dat er veel restafval wordt gedumpt bij de werf medewerkers zijn dagelijks bezig de rommel op te ruimen en de kosten zijn 28.000 euro per jaar om dit in stand te houden. Reden dus om toch te kiezen voor Bak of zak! De burger krijgt nu de keuze mogelijkheid die er eerst niet was. Soms is terugkijken nodig om beleid aan te passen en dit wordt nu gedaan. Pluim dus voor het college!
Yvonne Irving dank voor je uitleg. Als er niet alleen plastic afval wordt gebracht maar ook ander afval gedumpt op die plek dan kan ik me voorstellen dat met de plannen gaat wijzigen. Deze kosten rijzen inderdaad de pan uit. Ik begrijp dat het nog steeds mogelijk blijft om plastic afbal gratis in te leveren op de werf maar de oranje bollen gaan verdwijnen. Zoals beschreven zijn de plastic containers idd te groot voor een eenpersoons huishouden maar daar biedt de gemeente losse zakken voor aan. Meer ledigingen kost ook meer geld.
Ik heb begrepen dat in de plannen (adviesnota) van het college NIET de mogelijkheid bestaat om zakken met plastic afval aan te bieden op de stadswerf (of ik moet eroverheen gelezen hebben). Volgens mij is dit niet het geval. Al zou deze mogelijkheid er wel zijn dan zie ik nog een probleem voor de werkenden onder ons aangezien de openingstijden van de werf beperkt zijn. Het aanbieden van plasic is buiten de openingstijden dan niet mogelijk.
Robert,
Bedoel je:
HET WORDT TIJD voor een MINISTER van AFVALZAKEN
of AFVALZAKKEN?
En juist die “oranje bollen” zijn geplaatst om ook buiten openingstijden plastic afval te kunnen inleveren. Net als met de zgn. luiercontainers. Op zich een goed werkend systeem. Het wordt inderdaad voor de werkenden onder ons een probleem om met de huidige beperkte openingstijden van de stadswerf (no offence) het afval aan te bieden op de werf.
Ook hierbij spelen de kosten de voornaamste rol begrijp ik. Afval moet toch ook geld kunnen opleveren?
Yvonne: 28000 euro per jaar om de oranje bakken te handhaven bij de werf. Is dat veel? Per inwoner gaat het om ca. 2,80 per jaar, ongeveer eveneel als het brengen van 1 vuilniszak bij de werf kost. Als de bakken weinig gebruikt zouden worden dan vind ik het inderdaad veel. Maar ze worden juist veel gebruikt. Andere overweging: voor gezinnen die niet het plastic tijdens de openingstijden van de werf kunnen brengen (bijv. i.v.m. werk) en geen ruimte hebben voor een container of plastic zakken kunnen nu ook plastic gescheiden aanbieden. En zo een klein beetje kosten besparen, want anders komt het plastic bij het grijze afval terecht. Kortom: de oranje containers voldoen in een behoefte en leveren een iets betere afvalscheiding op tegen kosten die te overzien zijn. Meer kwaliteit en service, dat kost wat extra ja. Of we het ervoor over hebben? Daar moeten we het nog maar eens over hebben. Dan nog wat: er wordt nu nogal wat troep neergezet bij de containers. Ja mag lijkt mij verwachten dat dit ook gebeurt als de containers zijn weggehaald. Dus daarvoor maakt het niet uit.
@Frans van der Krul.
Good Point!
Ik bedoel: Zaken en Zakken.
Kees,je beschrijft de juiste situatie, dus laten zo.
het is een beetje raar dat men afval niet in de containers doet en afval die er niet in hoort er naast zet, maar wat ik ook niet begrijp is dat dit al een paar jaar zo is want ik rij er iedere dag langs en na het weekend ligt er weer puin. misschien een hint om er camera’s(goede) te hangen zodat men kan waarnemen wie er dit neer legt, zodat men die persoon kan aanspreken en een riante boette kan geven, want ons kent ons in Doesburg dus zo moeilijk moet dat niet zijn en dan lijden de goede mensen daar niet onder plus de kosten worden weer gedrukt.
dit kun je in ieder geval proberen voordat je weer overal kosten in steekt en mensen opzadelt met andere duurdere opties die misschien helemaal niets opleveren….en misschien kan de Toezicht en Handhaving (BOA) ook eens meer aanwezig zijn in de nacht of meer patrouilleren…