Blog: Frans wie?

Ik kwam de naam Frans van der Krul regelmatig tegen op de site van DoesburgDirect.nl. Het viel me op dat Frans altijd wel een mening over had en of iedereen hier op zit te wachten of het hier wel of niet mee eens was is een tweede en derde. Zijn manier van schrijven, liet mij vermoeden dat hij een vakbondsman was. Of dit klopt, dat lezen jullie hieronder. In ieder geval heb ik twee uur, onder het genot van een kop koffie en thee bij De Waag, een onderhoudend en respectabel gesprek met Frans gehad waar onze meningen over en weer werden geventileerd.

 

Wie ben jij?

Ik ben een FNV vakbondsman pur sang, altijd al sociaal gedreven. Vooral het medeleven van de zwakkere mens in de maatschappij doet iets met mij. Ik doe al vrijwilligerswerk sinds mijn 17e.

 

Ben jij zelf geboren in Doesburg?

Nee, ik ben in 1953 in Utrecht geboren, maar omdat mijn oom en tante in Doesburg woonden, kwam ik als kind al in Doesburg.  Mijn oom (Harm Smedes) en mijn tante (Lien Groenemeijer) zijn de oprichters van Stidomi. Ik heb als kind zijnde veel bij hen gelogeerd en ging met hen ook altijd op pad. Op mijn 17e ben ik zelfstandig naar Brussel verhuisd en heb daar heel snel Frans geleerd. Deze tijd was hard, omdat ik op mijzelf aangewezen was en heeft mij zeer zelfstandig gemaakt. Na wat omzwervingen, ben ik uiteindelijk in 1978 in Doesburg weer terecht gekomen en heb mij daar gevestigd met mijn vrouw. Ik ben toen in eerste instantie huizen gaan opkopen, en heb deze weer verkocht, nadat ik deze had opgeknapt.

 

Hoe vul jij je dagen?

Ik ben begonnen als elektrotechnicus en heb mij laten omscholen naar procestechniek. Nadat ik in 2005 mijn baan kwijt geraakt ben bij Akzo heb ik veel losse projecten gedaan en heb ik 351 sollicitaties verstuurd. Een aantal jaren geleden (oktober 2011) ben ik bij De Buurtacademie terecht gekomen. Ik heb geholpen met de opzet van De Buurtacademie als concept en heb zo ook een tentoonstelling voor de FNV “werkende armen” mogen inrichten.

 

Waar sta, woon, werk jij over 5 jaar?

Ik kijk per dag en dus niet al te veel en te ver vooruit.

 

Wat is de mooiste ervaring in je leven?

Dat durf ik niet te zeggen. Vanzelfsprekend de geboorte van mijn zoon en dochter.

 

Wat vind jij dat ik over Doesburg en/of over de Doesburgers moet weten?

In de Veerpoortstraat staat een pand van voormalig wethouder Fred Jansen. Di thuis is in Jugendstil gebouwd en een prachtige pauw siert daar de entree van het pand. Dat zou je eens van dichtbij moeten bekijken. Ook mis ik een promotiefilm over Doesburg. Bijna iedere grote stad heeft wel een promofilm om mensen naar hun stad te trekken. Doesburg heeft dat niet. Ik vind dat er een stadspromotor moet komen, om Doesburg nog meer op de kaart te zetten.

 

Ik heb je tijdens het verkiezingsdebat gezien. Miste je nog iets op de verkiezingsprogramma’s van de partijen?

Er is geen enkele partij geweest die duidelijk zijn mening in de programma’s heeft vermeld. Het was allemaal zo vaag dat mensen geen duidelijke keus konden maken, want iedere partij wil het beste voor Doesburg en haar inwoners.  Zo was natuurlijk iedereen voor de ouderen en de jeugd, maar echte duidelijke plannen voor jeugd, zorg & welzijn, bleven achter.

 

Is er nog iets wat ik over jou zou moeten weten?

Ik houd heel veel van oude, maar ook moderne kunst. Zo vind ik kunst uit de jaren 20 geweldig. Denk hierbij aan Art Nouveau, Art Deco en Jugendstil. Maar ook de Cobra groep vind ik fascinerend.

 

Het is wel zo eerlijk dat jij mij ook een vraag mag stellen. Welke is dat?

Waarom ben jij naar Doesburg gekomen?

1.70 en blond haar….. Voor de liefde dus die ik in 2007 tijdens een driedaagse cursus in De Lutte heb ontmoet. Via onze toenmalige werkgevers gingen wij naar (dezelfde!) cursus toe en de rest laat zich wel raden. Eind 2008 zijn dochter Julia en ik verhuisd naar Doesburg.

 

Welke volgende persoon zou ik volgens jou moeten ontmoeten en interviewen?

Ik denk dat je Arend Kraayenbrink  eens zou moeten ontmoeten. Hij is een Doesburger die heel veel over de geschiedenis van Doesburg we

3 reacties

 1. Bert Stulp

  Hé Christa, prima interview, moet je vaker doen.
  Zo leer je mensen beter kennen en waarderen.

 2. Maarten Lindner

  Ook mis ik een promotiefilm over Doesburg. Bijna iedere grote stad heeft wel een promofilm om mensen naar hun stad te trekken. Doesburg heeft dat niet………..

  Frans , nog in concept maar we werken eraan … : https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=jJmrC87l4_g

 3. Richard Kok

  In de discussiegroep van DoesburgDirect.nl op LinkedIn.com staan meerdere fraaie voorbeelden van hoe steden/streken zich middels video kunnen promoten. Stuk voor stuk pareltjes en zeker online van grote waarde.
  Ga naar http://goo.gl/lrqNmQ om ze te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑