Bij het lezen van het bericht dat de burgemeester van Zoetermeer een 5.5 scoorde voor de inburgeringstest, moest GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi eigenlijk wel lachen. De test over de kennis van de Nederlandse samenleving is voor nieuwe Nederlanders bedoeld die moeten inburgeren. ‘Dat een burgemeester de test met hakken over de sloot haalt, geeft toch niet aan dat hij niet is ingeburgerd?’, vraagt Dibi naar de bekende weg.
Dit verhaal lezend, bedacht ik mij: ‘Hoeveel weet ik eigenlijk over Doesburg en de Doesburgers?’ Wat is nu een echte Doesburger? Wat doet iemand die gaat verhuizen naar een nieuwe en vreemde gemeente of stad? Die gaat zich inschrijven in de basisadministratie van de betreffende gemeente en krijgt een gemeente- of stadsgids mee. Zo gebeurde dit ook bij mij!
Mag ik me voorstellen?
Christa Falhaber, geboren in Rotterdams ergens in de jaren 60 en sinds december 2008 met puberdochter Julia en vriend Edward woon- en werkzaam in Doesburg.
De afgelopen jaren heb ik veel Doesburgers zakelijk leren kennen vanwege de onderneming die mijn vriend Edward en ik in september 2009 zijn gestart. Ook hebben wij een paar leuke privé contacten opgedaan, en ken ik sommige winkels goed, maar je kent een stad pas echt als je de Doesburgers gaat vragen hoe zij hun stad zien. Eigenlijk een soort Inburgeringscursus Doesburg.
Hoe moet ik dat nu aanpakken? De Stadsgids van Doesburg er maar even op nageslagen; op een van de eerste bladzijdes prijkt de foto van onze burgervader Kees Luesink al, maar een ontmoeting als start lijkt me een beetje te hoog gegrepen, dus kwam bij mij al gauw de volgende vraag naar boven: Wat vinden de Doesburgers wat ik over Doesburg en haar inwoners moet weten?
Dus stel je vragen maar aan mij via DoesburgDirect, bij voorkeur in multiple choice zoals ook sommige vragen van de ‘echte’ inburgeringstest bevatten.
Hallo Christa,
Ik ben ook een import-Doesburgse, al kom ik wel zo’n beetje uit deze streek(Lochem). Ik woon hier sinds een jaar maar heb onze burgervader toch al enige malen de hand mogen schudden sinds ik, als vrijwilliger, in dienst ben bij de brandweer van Doesburg. Het zal mij benieuwen wat wij, als import, moeten weten over Doesburg.. 😀
Vertaal de vragen van de inburgering naar de Doesburgse situatie.
Waar ligt Doesburg?
Aan welk rivier ligt Doesburg?
Welke plaatsen grenzen aan Doesburg?
Welk deel van de stad behoord niet tot Doesburg.(vlg div Doesburgers)
Enz..
Ook iets voor jou Doree?
PS Christa,
De Doesburger bestaat niet.
@Christa Falhaber.
Weet het niet zeker maar haalt Mevrouw Christa Falhaber niet twee “Inburgerings” – zaken door elkaar?
1) De Test – Inburgeringscursus welke buitenlanders moeten “halen” om in Nederland te mogen blijven wonen en werken;
deze test wordt door miljoenen in Nederland geboren personen NIET gehaald in het geval zij deze test hen zou worden voorgelegd.
2) Een gedrag vertonen als “Niet geboren Doesburger” waarvan de zogenaamde echte “Doesburger” zegt:
“Ja ….. het lijkt wel of die Amsterdamse / Rotterdamse of Haagse mevrouw of mijnheer ongeveer weet hoe
het leven in de stad Doesburg in elkaar steekt” ……
Twee zaken die helemaal NIETS met elkaar te maken hebben.
Robert,
Lees het niet allemaal te letterlijk. Het gaat om het idee en de creativiteit rond de invulling van dit onderwerp. Christa is relatief nieuw in Doesburg en wil aan de hand van een serie interviews Doesburg beter leren kennen. Dat is toch leuk? Ik vind het een erg leuke invalshoek en zie graag uit naar wat ze zoal tegenkomt. Geef een creatieve geest de ruimte, dan verbleekt zwart-wit denken. Go Christa Go!
het zegt mij in ieder geval iets over de persoon van Robert Duis… 😉
inmiddels toch ook leuke reacties hierop gehad waarmee ik zeker iets ga doen.
En ja… ik heb onze burgervader in de straten van Doesburg zien lopen, zelfs kort een gesprekje mee gehad, dus wellicht dat er ooit nog eens een gesprek van import-Doesburger tot import-Doesburger eraan zit te komen.
@Richard.
Enkele creatieve gedachten rond het begrip “Doesburg” – vroeger ook wel “Duisburg” genoemd.
(Hoe kan het toch zijn dat als je “Duis” heet, in Doesburg nog zou moeten inburgeren).
“De vraag aan de “Doesburger”: Noem de DRIE belangrijkste zaken die je over jouw stad zou vertellen:
1) De Kerktoren, het Gemeentehuis en De Waag.
2) De Mosterdfabriek.
3) Een schilderachtig stadje aan de mooiste rivier van Nederland: De IJSSEL.
====================================================================
“Dezelfde vraag aan mij gesteld, zijnde een “niet Doesburger” ….. althans in de oorspronkelijke betekenis van het woord:
1) De mogelijkheid in 300 METER van de buitenweg in het hart van de stad te kunnen komen en dus ook “zijn”.
2) Een schilderachtige binnen-stad zonder maar EEN (1) verkeerslicht.
3) Een stad met weinig trottoirs, waardoor de voetganger “KONING” is, meestal midden op straat lopend en zelden aangereden.
Christa wat een leuk idée, mijn man heeft het dubbel meegemaakt toen hij 32 jaar geleden als Engelsman met een Doesburgse (ik) ging samen wonen. De Inburgerings cursus bestond nog niet maar wel de kritische goed bedoelde blikken en opmerkingen van Doesburgers. Ik heb een vraag voor je want dat was de bedoeling van je oproep.
Wat is de familie naam van de hand afdruk in een steen aan de buitenkant van de grote kerk.
A: Teerink
B: Haanappel
C: Schrader
D: Hartjes
Wie volgt? Kunnen we wat van elkaar leren over Doesburg, leuk toch 🙂
Ik snap dit niet helemaal want haar vriend Edward Althoff is toch een geboren en getogen Doesburger. Die zou haar alles over Doesburg en de Doesburger kunnen vertellen lijkt mij. Of is dit een charme offensief of zo.
@YvonneIrving… het handje van Haanappel staat op de steen.
Deze naam heb ik naast de door jou andere genoemde namen al voorbij horen komen.
Op de andere vragen zal ik een “wordt vervolgd” inbouwen.
Inderdaad leuke blog van mevrouw Falhaber. Trek u inderdaad niets aan van de mindere reacties. Veel succes met uw succesvolle onderneming. Slim van u en uw partner, lijkt mij een gat in de markt een verhuisservice voor oudere mensen. Het is jullie gegund.