Joost de Wolf kent Richard Kok via DoesburgDirect.nl. Joost en Richard hebben in het verleden mensen geportretteerd in de blog “Kunst in Beeld”. Iedere eerste zondag van de maand is het Culturele Zondag. Zij publiceerden de interviews de vrijdag daarvoor.

 

Na anderhalf jaar hebben Richard en Joost samen gezocht naar een nieuwe vorm. Joost bedacht een eigen rubriek “7 vragen voor de voorzitter”. Een eigen blog met veel mooi beeld was het doel. In 2013 is de rubriek 11 keer gepubliceerd………

 

Wie ben jij?

Ik vraag me altijd af bij zo’n vraag wat je moet antwoorden. Ik ben Joost, 39 jaar, en op dezelfde dag jarig als zoon Melle. Ik woon met partner Corinne en zoon Melle aan de Bleekerskade.

 

Ben jij zelf geboren en getogen in Doesburg?

Ja, geboren en getogen en nooit weggeweest en ik ga ook nooit weg! Mijn oude hobby, vissen kon ik vroeger goed uitvoeren in Doesburg en door het mountainbiken dat ik al 20 jaar zeer fanatiek doe ben ik graag dicht bij de natuur. En dus is het fijn om binnen 4km op de Veluwe te zijn…… Ideaal! Mijn vader had Bakkerij De Wolff in de Ooipoortstraat. Daarna zijn we naar de Windmolenstraat verhuisd. En nu woon ik dus aan de Bleekerskade.

 

Wat is de mooiste ervaring in je leven?

Poeh moeilijk. Ik wil eigenlijk niet zeggen de geboorte van mijn zoon. Ik ben niet zo van de momenten, meer van tijdsblokken die fijn zijn. Voor de geboorte van Melle ging ik zo’n 6 á 7 keer per jaar een weekend weg om in het buitenland te mountainbiken. De eerste drie jaar na zijn geboorte, zijn een relatief moeilijke periode geweest, terwijl wij nu in een fijne periode zijn beland. Alles gaat eigenlijk supergoed. Melle is nu 7 jaar. Ik weet dat toen ik 8 jaar was ik in de onschuld van mensen geloofde en nog geen ervaring met de slechtheid in de wereld had ervaren. Lekker buiten spelen of met auto’s, lego. Ik ben technisch aangelegd. Ik gebruik deze techniek ook in de fotografie.

 

Wat is de meest memorabele ervaring die je hebt gehad in Doesburg?

(Na even hier over nagedacht te hebben) Dat mijn vader met de zaak moest stoppen. Ik zat toen in de opleiding Metaal Fijn Mechaniek. Mijn vader had op 21 jarige leeftijd de zaak van mijn opa overgenomen en zat net voor zijn pensioen. Ik denk er de laatste tijd wat vaker aan, omdat ik ook ondernemend ben en weet hoe het is om een gezin draaiende te houden.

 

Wat vind jij dat ik over Doesburg en/of over de Doesburgers moet weten?

Ik merk dat er een grote groep is die erg ondernemend is en dingen organiseert voor Doesburg. Ik had dat eerder nooit opgemerkt en ervaren. Roy Kappert van Alberdeco Chocolateri) en ik zijn bezig een blikje op de markt aan het zetten voor Doesburg 777. Het is een herinneringsblikje welke nu al in productie is. Toen Doesburg 750 jaar bestond, werden er ook al dit soort dingen gedaan. Nu ik zelf ondernemend ben, ben ik veel actiever in het bedrijfsleven en merk ik dat op.

 

Is er iets wat ik over jou zou moeten weten?

Ik heb dus een technische vooropleiding gehad en eigenlijk het hele gezin fotografeerde als hobby. Bij de opkomst van de digitale camera’s heb ik heel lang met de aanschaf gewacht, totdat ik zeker wist dat er een goede op de markt kwam. Ik heb toen een digitale spiegelreflexcamera gekocht, en werd laaiend enthousiast, zo ook over het bewerken van foto’s en met name het digitaal kunnen archiveren vond ik super. Toen is eigenlijk alles in sneltreinvaart gegaan. In 2008 heb ik de fotovakschool in Apeldoorn gedaan. Eigenlijk was dit een grote aanfluiting; ik heb veel vrijstellingen gekregen omdat ik al veel ervaring had opgedaan door opdracht fotografie. En zo kon ik binnen de nieuwe steil van de FVS een eigen studieplan schrijven en daar naar werken. Ik ben afgestudeerd publieks – en publiciteitsfotograaf, kortweg redactionele- portretfotografie.

 

Hoe kom je aan je opdrachten?

Binnen de kennissenkring, via uitgeverijen en door slimme acquisities via het bestaande netwerk van kennissen. Ik vind belichting en compositie heel belangrijk. Mijn foto’s zijn over het algemeen vrij licht.

 

Het is wel zo eerlijk dat jij mij ook een vraag mag stellen Joost. Welke is dat?

Waarom ben jij met je landelijke vrijwilligerswerk gestopt een jaar geleden?

Vanwege ernstige gezondheidsklachten en twee zware operaties in 10 maanden tijd, was ik wel genoodzaakt om een intense en zware vrijwilligersbaan bij een grote landelijke patiëntenvereniging op te zeggen. Inmiddels gaat het stukken beter met mijn gezondheid en ben ik als lokale vrijwilliger aan de slag bij de R.K. Kerk en een politieke partij in Doesburg. Dat bevalt me uitstekend.

 

Welke volgende persoon zou ik volgens jou moeten ontmoeten en interviewen?

Ik heb Jerre Kremer ooit gefotografeerd. Hij is een eerlijke ondernemer met een fijne persoonlijkheid. Een interessante man die je eens zou moeten ontmoeten.

 

 

Joost is een verstandig en doortastend persoon die bijzonder veel passie voor zijn werk, hobby’s en gezin toont, maar ook zeer zeker voor Doesburg en het ondernemerschap. Wij hebben een zeer ontspannen en gezellige tijd bij De Waag beleefd, onder het genot van een kop koffie.