Uiteraard is mij de naam van Richard Kok al vaker voorbij gekomen via Facebook,  DoesburgDirect.nl, Open Coffee Doesburg en LinkedIn. Gek genoeg heb ik Richard nooit persoonlijk ontmoet, dus vandaar mijn uitnodiging aan hem om een bakkie in de stad te gaan doen om hem beter te leren kennen. Verrassend genoeg werd het dit keer weer De Waag. De plek bij uitstek voor een goed gesprek met lekkere koffie.

 

Wie ben jij?

Oei de tijd gaat hard; ik ben 42 jaar en werk sinds 13 jaar bij Reed Business als community manager voor Misset Horeca waarbij ik mij vooral bezighoud met de online redactionele activiteiten van het merk.

 

Ik ben autodidact in online uitgeefland. Ik heb de avondschool Journalistiek in Utrecht gevolgd en als een van mijn opdrachten heb ik wielrenner Erik Breukink geïnterviewd. Dit interview heb ik uitgewerkt en via via kwam ik met De Gelderlander in contact. Zij hebben dit interview gelezen en toevallig zochten zij een sportverslaggever. Dat heb ik 4 jaar voor De Gelderlander mogen doen. Tussentijds ging ik bij Reed Business aan de slag. In 2001 waren we er vroeg bij met websites en nieuwsbrieven. Voor Misset Horeca schrijf ik berichten over onder andere personeel, faillissementen, ondernemerschap, inkoop en trends. Verder maak ik foto’s en video’s, dus de drie-eenheid schrijven-filmen-fotograferen is aanwezig.

 

Nieuwe media hebben altijd mijn interesse gehad, zoals social media, foto’s, video’s en blogpost. Het gevoel van je eigen wereldnieuws, zeg maar het nieuws om de hoek, werd sterker. Hondenpoep in jouw straat won het qua nieuwswaarde van spanningen in de buitenwijken van Parijs. Dat opende mijn ogen en zorgde ervoor dat ik op 1 januari 2010 DoesburgDirect.nl ben begonnen. Ik heb deze site met mijn webmaster aan de keukentafel zelf ontwikkeld en ben vervolgens gestart. DoesburgDirect.nl is een hyperlokaal platform voor en door Doesburgers en waarop ik mensen wil informeren, enthousiasmeren en activeren. Daarnaast ben ik jeugdtrainer bij Angerlo Vooruit en voetbal ik zelf vanaf mijn zesde op het veld bij eerst Drempt Vooruit dat later door een fusie is omgezet in HC’03. Verder voetbal ik op vrijdagavond met mijn vrienden, die ik al vanaf de lagere school ken, in de zaal.

 

Ben jij zelf geboren in Doesburg?

Ik ben in Drempt geboren en woon sinds een jaar of 12, 13 jaar op de Beinum in Doesburg. Mijn vriendin en ik hebben eerst gehuurd gewoond in Voor-Drempt en wilde na vijf jaar een huis kopen. Vanwege het aanbod van betaalbare koopwoningen zijn we in Beinum terechtgekomen. Inmiddels hebben we twee kinderen, een dochter van 6 en een zoon van 8.

 

Waar sta, woon, werk jij over 5 jaar?

Internet verandert alles en iedereen. Het is een soort van revolutie waarvan we de gevolgen nog niet kennen. Ik werk nu 4 dagen in de week in loondienst en een dag in de week voor mezelf met DoesburgDirect.nl en nog wat andere internetklussen. Dat is voorlopig een prima verhouding waarin ik me prima voel en veel leer. Ik zou ook geen keuze hierin willen maken.

 

Wat is het grappigste moment wat je in Doesburg heb meegemaakt?

Moeilijke vraag. (Na lang nadenken) Een bekend figuur uit de Doesburgse politiek heeft in de beginperiode op DoesburgDirect.nl onder een schuilnaam enkele malen op berichten van verschillende politieke partijen gereageerd. Ik kwam hier achter door het IP-adres wat deze persoon gebruikte. Ik heb toen gevraagd dit niet meer te doen. Overigens zeggen wij nog steeds gedag als we elkaar in de stad tegen komen.

 

Wat vind jij dat ik over Doesburg en/of over de Doesburgers moet weten?

De dorpjes om Doesburg heen doorgaans niet zoveel van Doesburg hebben, hoor je nog weleens op feestjes en partijen. Deze afkeer is best opvallend. Ze doen wel de boodschappen in Doesburg en hun kinderen halen zwemdiploma’s in zwembad Den Helder, dan is enige gereserveerdheid in een mening wel op z’n plaats. Het een en ander heeft ook met de cultuur en verleden te maken. Toen Doesburg jaren geleden onder curatele stond (‘artikel 12-gemeente), is er een bepaald beeld ontstaan. Dat beeld wordt aangescherpt met feiten als veel werklozen en kleine criminaliteit. Het percentage sociale huurwoningen bijvoorbeeld is in Doesburg hoger dan het landelijke gemiddelde. Dat komt ergens vandaan. Maar de aversie van omliggende dorpen is uit zijn verband gerukt, al heb ik wel het gevoel dat de jonge generatie hier minder mee bezig is.

 

Is er nog iets wat ik over jou zou moeten weten?

Ik heb heel veel mensen via DoesburgDirect.nl leren kennen. DoesburgDirect.nl speelt ook een rol in verbinden en informeren. Daar ben ik stiekem best een beetje trots op. Ik probeer per jaar plannetjes te maken voor DoesburgDirect.nl en gestaag te groeien. Ik ben een echte luisteraar, niet zo’n prater. Ik zou eigenlijk ook een compliment willen geven aan alle mensen die DoesburgDirect.nl bekijken, die meepraten door te reageren, en er is een compliment op z’n plaats voor de trouwe adverteerders. Er zijn verschillende instanties en personen die mij van allerlei nieuwtjes voorzien en betrokken zijn bij DoesburgDirect.nl en Doesburg.

 

Het is wel zo eerlijk dat jij mij ook een vraag mag stellen. Welke is dat?

Hoe zou jij als Nieuwe Doesburger de mentaliteit van de Doesburger omschrijven? En zeker als je je spiegelt aan de mentale omgeving.

Oei…. Ik heb een soort “haat/liefde verhouding” met Doesburg. Ik hou van de architectuur van de stad, de prachtige natuur, en alles wat zich in en om de stad af speelt, en dan heb ik het niet alleen over binnen de grachtengordel. Maar ik haat soms echt de mentaliteit van “schone schijn”, de vooringenomenheid van sommige mensen en het geroddel.  Maar aan de andere kant: als mensen over je roddelen ben je waarschijnlijk toch interessant voor hen….

 

Welke volgende persoon zou ik volgens jou moeten ontmoeten en interviewen?

Joost de Wolf. Ook een ‘hybride lid van de arbeidsmarkt’, net als ik. Joost is een geboren en getogen Doesburgers en kent als bakkerszoon de inns en outs in Doesburg. Is sportief en een serieuze fotovakman.

 

 

Ik heb Richard leren kennen als een vlotte vent, een attente spreker, met veel oog voor mensen, situaties en detail, die graag de touwtjes in handen heeft ;-).

Kortom; een aangename en spraakzame tafelpartner waarmee het leuk converseren is.