Blog: Waarom Open Coffee Doesburg een succes is

In 2009 schoten de Nederlandse Open Coffee’s als paddenstoelen uit de grond. Maandelijkse komen ondernemers in eigen omgeving samen om de dag te beginnen met een kopje koffie en te spreken met collega-ondernemers. In maart 2010 was ook de Doesburgse Open Coffee een feit. Een jaar geleden spraken wij met Jan Strating, mede-ondernemer uit Doesburg. Doesburg leek volgens ons de perfecte plaats om een Open Coffee te organiseren. Er zijn in Doesburg bijna negenhonderd ondernemingen, waarvan het merendeel kleinere bedrijven en zelfstandigen zijn. Veel van hen kennen elkaar niet, en dat is natuurlijk zonde!


Veel mogelijkheden om met andere ondernemers in contact te komen, biedt Doesburg niet. Er is geen bedrijfsverzamelgebouw waar je elkaar tegen kunt komen en er zijn geen bedrijvencontactdagen. Logisch natuurlijk, want daar is Doesburg misschien wel te klein voor. Een kans die volgens ons onbenut bleef. Het Open Coffee concept bood de uitkomst.


Een locatie voor de eerste Open Coffee bleek snel gevonden. Het Gasthuis du Soleil was gelijk enthousiast en stelde hun locatie aan de Gasthuisstraat direct beschikbaar. Vanaf de eerste Open Coffee openden zij iedere woensdagmorgen hun deuren voor ondernemers uit Doesburg en omgeving.


Aan ons de taak een persbericht de deur uit te doen, een uitnodiging te versturen naar zo’n honderd kennissen en hopen op een goede opkomst. En het is gelukt, de eerste Open Coffee werd door ruim zeventig mensen bezocht. Dit overtrof onze stoutste verwachtingen. Maar na de eerste keer werd het pas echt spannend. Hoeveel mensen zouden er de tweede keer komen? En met hoeveel mensen beginnen we over een half jaar de eerste woensdag van de maand? Het succes bleef, bij elke bijeenkomst waren er tussen de vijftig en honderd ondernemers uit Doesburg en omstreken. En steeds weer zagen we nieuwe gezichten en leerden we nieuwe mensen kennen.


Waarom is de Open Coffee in Doesburg nou zo’n succes? We hebben het de afgelopen tijd aan de bezoekers gevraagd en de volgende punten horen we het vaakst:

– Je spreekt altijd weer nieuwe mensen met leuke ideeën die ook nog om de hoek blijken te wonen;

– Doordat het in de ochtend is begin je de dag met een kopje koffie bij de Open Coffee en ga je vervolgens rond 10.00 uur weer aan het werk. Het kost dus maar weinig tijd;

– Je bent nergens lid van, je betaalt geen lidmaatschapsgeld, je hebt geen opkomstverplichting, je hoeft je niet aan te melden, ook niet af te melden, kortom: het is vrijblijvend;

– Er zijn geen speeches, geen workshops, geen visitekaartjesuitwisselingspunten, geen sponsors, geen addertjes onder het gras: gewoon elkaar leren kennen.


En het aller-aller-belangrijkst: het is ontstaan vanuit de behoefte van ondernemers om zelf collega-ondernemers te leren kennen. Het is geen initiatief van een landelijke organisatie of vanuit de politiek of van een bedrijf om hun product te verkopen. Het is een initiatief van Doesburgse ondernemers. Het vervult onze eigen behoefte en blijkbaar ook die van vele mede-ondernemers.


Op de eerste woensdag van maart viert Open Coffee Doesburg alweer haar eenjarig bestaan. En daarna? Daarna gaan we natuurlijk gewoon door! Zolang als de behoefte er is bij Doesburgse ondernemersCasper Bakker is ondernemer en runt samen met twee Doesburgse vrienden het bedrijf Logict. Voor DoesburgDirect.nl schrijft hij met regelmaat over ondernemen en ondernemersschap in Doesburg, telkens vanuit een andere invalshoek.
4 reacties

 1. Richard

  Leuk stuk over een zinvol intiatief!

 2. Frans

  Wordt hier ook eerlijke koffie geschonken?

 3. Casper Bakker

  In ieder geval lekkere koffie. Kom je op 2 maart ook een bakkie doen Frans?

 4. Frans

  Ik zal komen op 2 maart, lekker kan ook eerlijk zijn!
  Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑