CDA wil snel nieuwe plannen voor invulling Turfhaven

Het CDA in Doesburg wil dat het college zo mogelijk een alternatieve bestemming zoekt voor de GTW-loods nu het plan ‘Durfhaven’ niet doorgaat. De coalitiepartij denkt aan een evenementen annex parkeerterrein als inrichting van de Turfhaven.

Dat laat het weten in een reactie op het eerder vandaag naar buiten gekomen bericht over de terugtrekking van projectontwikkelaar Courage. Het CDA betreurt het afblazen van de plannen en hoopt op een snelle invulling van het gebied.

CDA Doesburg wil dat het college, gesteund door een grootst mogelijke raadsmeerderheid, zo snel mogelijk een alternatieve bestemming zoekt en realiseert voor de GTW loods, zo laat het weten op haar website. Het inrichten van de locatie als evenemententerrein annex parkeerterrein, al dan niet met enkel met behoud van de spanten van de GTW -loods, behoort wat het CDA betreft tot mogelijkheden.

Het nog langer laten staan van de loods in de huidige bouwvallige toestand vindt CDA niet wenselijk, nu de Turfhaven is opgeknapt en de passantenhaven beschikt over nieuwe aanlegsteigers.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgLa BoucherieStadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.

42 reacties

 1. a. g. schrader

  Het nieuws komt bij mij niet binnen als een donderslag bij heldere hemel. Ik heb het gelijk een 1 april grap genoemd. Echter voordat er nieuwe plannen worden gemaakt zou er een optelsommetje gemaakt moeten worden wat het haventraject de gemeente tot vandaag heeft gekost. En neem daar de kosten in de toekomst met mee. En dan de verantwoor-delijke mensen ter verantwoording roepen. Er zijn vaker politieke kopstukken gevallen door mindere fout ingeschatte zaken. We hebben wel een mooie haven gekregen, maar geen praktische en daar komt nog bij dat de haven is ingekort met 300 meter steiger. Daarnaast wordt de lange steiger plm. 100 m verhuurt aan vaste liggers. Voor de goede verstandhouding dus ook daar kunnen geen passanten liggen. Als we zo doorgaan wordt het een financiele molensteen om de nek van de gemeente.

 2. Theo Houkes

  Ha ha heb ik het niet gezegt en geschreven het is niks en word niks nu nog de verantwoordelijke wethouders laten opstappen dit is weer weggegooid geld loods afbreken en parkeerplaatsen maken

 3. Peter van den Broeke

  Aan de andere kant: hebben we gezien hoe vol de passantenhaven ligt? En dat zijn allemaal mensen die lekker even Doesburg inlopen om een terrasje re pikken of alleen maar even een boodschapje te doen. Daarbij komen ze tot denkntdekking dag Doesburg eigenlijk wel heel gezellig is. Dit moet de achterliggende gedachte Ijn bij dit soort projecten. Se kost gaat nu eenmaal voor de baat uit!

 4. Patrick Ott

  De SP was al in het begin sceptisch over dit prestige plan maar kon de naïviteit van de coalitie partijen, met steun van de vlammende betogen van het cda, niet afremmen.

 5. a. g. schrader

  Peter je weet nog steeds niet wat een volle haven voor Doesburg is. Dat zijn zo’n 35 tot 40 schepen die blijven overnachten en zo’n 15 schepen die alleen komen voor een boodschap. Dit per dag. Voordat de gemeente het overnam was dat in de maanden juni, juli en augustus iedere dag een normaal beeld. De stichting Doesburgs Goed die de haven bijna 25 jaar heeft beheerddeed met de inkomsten van de liggelden veel goed werk dit voornamelijk voor de middenstand. Een voorbeeld de culturele zondag was zonder jaren achtereen financiele steun van D.G.. nooit van de grond gekomen. En vergeet de centen niet die ze per seizoen in Doesburg spendeerde zo n 2500 tot 3000 schepen maakt ruim anderhalf euroton. dat was een win-win situatie.

 6. Peter van den Broeke

  Goede info, mijnheer Schrader, maar u veryeld niet of het nu veranderd is. Dat zou ik graag willen weten. Dat er veel schepen liggen dat zie ik iedere dag en dat de schepen steeds groter worden is ook een feit. Maar watnis het verschil? Ben heel benieuwd. Dank voor deze info.

 7. a. g. schrader

  Heer van den Broeke het aantal schepen dat de haven nu aandoet is aanzienlijk minder dan toen het nog gerund werd door Doesburgs Goed. De meters aanlegsteigers zijn drastisch ingekort. Dus er kunnen nu veel minder schepen per definitie afmeren dus lijkt het nu soms redelijk bezet, maar de schijn bedriegt. Probeer er maar eens 30 te tellen zo tegen zessen. No way.

 8. Theo Houkes

  Ha ha wat een gewauwel willen jullie die mislukking nog goed praten Door een paar bootjes die komen straks ook niet meer wat een fiasco geweldig gedaan klasse ik lach me helemaal gek

 9. Theo Houkes

  En mr ott jullie waren sceptisch dat kun je makkelijk zeggen naar deze mislukking maar je hebt ermee mee ingestemd dus niet zeuren ook schuldig en niet proberen eronderuit te draaien

 10. Nico van Zalen

  Weet je wat pas verspilling van gemeenschapsgeld is? Dat is elke euro die via een uitkering naar Theo Houkes gaat. Wat een misselijkmakend figuur zeg. Zelf de hand ophouden bij de gemeente maar wel alles en iedereen afzeiken. Een schande voor Doesburg die man. Ik denk dat ik hier de mening van veel Doesburgers verkondig. Ben helemaal klaar met die gast. Wegwezen en wegblijven!

 11. Richard Kok

  Aan Nico en Theo,
  Ik stel voor dat we elkaar in waarde laten en dat we niet op de man spelen. Is nergens voor nodig. Nu niet en straks niet. Graag aan de gedragsregels houden. Dank u. Groet, Richard

 12. Peter van den Broeke

  Richard, je hebt gelijk maar dit moet wel van twee kanten komen. Het kan niet zo zijn dat de commentaren op een onderwerp door de een wel op de man gespeeld mag worden en door de ander niet. Hetgeen dhr van Zalen betoogd is (jammergenoeg) de mening van velen alleen men wil er woorden aan vuul maken en dus met een positieve draai hier een invulling aan geven t.o.v. de heer in kwestie. Met enkel negativiteit bereiken we nu eenmaal niets!!

 13. Peter van den Broeke

  Foutje: men wil er GEEN woorden aan vuil maken!

 14. Kees van Immerzeel

  Jammer dat het (net) niet is gelukt. Maar ik vind het te prijzen dat het college de lat hoog heeft gelegd. Nu we weer met beide benen op de grond staan is het inderdaad zaak z.s.m. een plan B op tafel te leggen. Dat zal er wat eenvoudiger moeten uitzien. De optie ‘evenementen terrein met parkeergelegenheid’ ligt voor de hand. De contouren van de GTW loods kunnen behouden blijven door de spanten te conserveren en het dak te vernieuwen. Leg hier zonnepanelen op voor de duurzame energievoorziening (ca. 8×80=640 m2). De GTW loods als multi functionele ‘party tent’ is door GroenLinks al eerder als optie naar voren gebracht.

 15. Theo Houkes

  Nico van Zalen ha ha ha ha jij kunt mij niet raken wat je ook zegt maar je vergeet dat ik ook 45 jaar heb gewerkt laag bij de grond deze uitspraak

 16. Theo Houkes

  Richart kok Hoe zo verwijderen ik heb die van Zalen toch niet beledigd hij mij als hij er niet tegen kan moet hij opzouten

 17. Theo Houkes

  En mr van Zalen ter u informatie ik werk weer voorlopig negen maanden contract toppie hè geen geld van de gemeente nodig mischien kunt u het nu ophalen voor de turfhaven ha ha ha ha ha de groeten

 18. Richard Kok

  Vraag aan iedereen: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat reacties niet uit de bocht vliegen en dat we normaal op elkaar reageren zonder op de man te spelen? Moet ik overgaan tot het verwijderen van reacties en bepaalde personen de reactiemogelijkheid ontzeggen? Graag antwoorden op deze vragen, want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we op een vriendelijke wijze met elkaar om blijven gaan. Dank voor de input!

 19. robert duis

  @ http://www.doesburgdirect.nl

  a) Laten wij – burgers van Doesburg – vooral deze website omarmen, immers wij – niet politici – worden
  in staat gesteld onze mening te geven met de zekerheid dat niet alleen onze mede-burgers daar kennis
  van nemen, maar bovendien de hoop kunnen koesteren dat de beleid – makende politici ons geluid
  op zijn minst “tot zich nemen”. Geen garanties ……. dat is begrijpelijk.

  b) Laten wij – burgers van Doesburg – zonder uitzondering in onze uitingen op deze website alle vormen van
  fatsoenlijke communicatie in acht houden. Dat betekent correct taalgebruik en zeker onze op- en aanmerkingen
  niet “op de man gespeeld”.

  c) “Vrijheid van meningsuiting” is een gevoelige zaak in onze samenleving. Vooral niet verwarren met:
  “Vrijheid alles tegen iedereen te mogen roepen”.

  d) Zou mij kunnen voorstellen dat enkele van ons inmiddels met een aantal “gele kaarten” op zak lopen.
  Moge “rode kaarten” in dit spel niet van toepassing zijn.

 20. Arie NIks

  Wordt het niet eens tijd dat het voor de politiek verantwoordelijken een Brexit consequentie heeft? misschien kunnen we over de Turfhaven in Doesburg onder de bevolking ook eens een referendum houden!

 21. Peter van den Broeke

  Mee eena met dhr. Robert Duis.
  Helaas moet ik dan wel weer constateren dat sommigen onder de reactie-gevers het niet kunnen laten om toch “op de man te spelen”. Misschien toch verstandig af en toe een rode kaart in te bouwen.

 22. Rob Gossink

  Wat was het onderwerp ook al weer? O ja;” CDA wil snel nieuwe plannen voor invulling Turfhaven”. Laten we het daar eens over hebben.

 23. Frans van der Krul

  Nico van Zalen, waar slaat dit op Handje ophouden? Wie doet het niet als je in je recht bent ook huizen bezitters houden hun handje op, denk hierbij aan de teruggaven eigen huis, zoirgtoeslag enz…

 24. Frans van der Krul

  Rob Gossink,
  snel plannen en realistische plannen gaan niet goed samen in Doesburg.

 25. Arie NIks

  Waar blijft het referendum?

 26. a. g. schrader

  Hoop dat jullie mijn artikel in De regiobode hebben gelezen. Commentaar graag adhesiebetuigingen zijn ook welkom. Maar laten we a.u.b. ophouden elkaar de vlooien af te vangen. Geen beledigingen meer of vuilspuiterij, want dan hou ik het voor gezien om via deze bijzonder fraaie website te schrijven. Richard ga anders over tot het voorbehouden van plaatsing van commentaren die volgens jou niet door de beugel kunnen.

 27. theo

  Rob gissing misschien moet je een museum van de loods maken met dingen die daar vroeger allemaal gestaan en hoe er gewerkt werd misschien levert het dan nog wat op zo

 28. Arie NIks

  Vinden alle schrijvers het ook dat langzamerhand de bevolking echte inspraak moet krijgen? Wat heeft dit allemaal tot nu toe in al die jaren al gekost? De Regiobode/gemeenteadvertentie geeft aan dat de raad depolitiek verantwoordelijken moet controleren. Wanneer gaan ze dat over dit onderwerp doen en krijgt de bevolking dan ook eindelijk eens eerlijk te horen/lezen wat dit allemaal kost? En wat het ons allemaal nog meer mag gaan kosten.
  Referendum is wellicht nog zo gek niet als je echt draagvlak wil hebben!

 29. robert duis

  @ Doesburg.

  Een Referendum is een hele gevaarlijke techniek om er achter te komen wat een “groep”
  of wel inwoners van een bepaalde regio nu precies willen- of misschien juist niet willen.

  Voorbeeld:
  ————-
  De Brexit werd aangenomen door 17.5 miljoen Britten.
  Dat is circa 25% van alle Britten: 64 Miljoen.

  Gevolg:
  ———-
  Omdat circa een kwart (1/4) van de Britten vindt dat de UK van de EU afscheid moest nemen,
  zit niet alleen de UK, maar de gehele EU met een gigantisch administratieve chaos.
  Zelfs de twee grote promotors Johnson en Farage zijn geschrokken van de uitslag en vluchten
  voor de consequenties als twee ongelofelijke lafaards en dus in wezen als twee volks-verlakkers.

  Zal op deze mooie website niet onder woorden brengen wat ik van deze twee “gentlemen” denk.
  Het zou mij ongetwijfeld een RODE KAART van de heer Richard Kok opleveren!

 30. robert duis

  @Doesburg.

  Ook vandaag (06.07.2016) weer een voorbeeld hoe het Referendum over het associatie-verdrag
  met de Oekraïne onze eigen Politiek in een uiterst onhandige positie heeft gebracht
  t.a.v. de andere landen van de EU.

  Een relatief onbelangrijke kwestie welke voor onze binnenlandse politiek grote gevolgen kan hebben.

  Derhalve een gevaarlijk instrument dat in wezen alleen maar last veroorzaakt en Nederland geen stap
  vooruit helpt.

  ————————————————————————————————————————————–

  http://www.nu.nl/associatieverdrag-oekraine/4288730/rutte-heeft-meer-tijd-nodig-oekraine-verdrag.html

 31. Gert-Jan Tas

  @Referendum fans en haters

  Referendum is zo oud als de democratie en heet dan “verkiezingen”. Niet alleen in Nederland zie je de laatste jaren een roep om een refendum over tal van onderwerpen. Hoe zou dat komen? Mijn mening is dat “wiij” van mening zijn gehoord te moeten worden en “dus”klaarblijkelijk vinden dat onze gekozen vertegenwoordigers dat niet goed doen.

  En waarom is dat?

  Na verkiezingen, waarbij hopelijk iedereen stemt op basis van verkiezingsprogramma’s -alhoewel ik denk dat we veelal uit “gewoonte” of sociale druk onze stem uitbrengen (als we dat al doen)- ontstaan er “coalities” van partijen met vaak zeer tegenstrijdige verkiezingsprogramma’s. Bij de uitvoering van het politieke beleid worden dan hel vreemde compromissen gesloten; de controle daarop geschiedt ook weer door diezelfde meerderheidscoalitie die vaak meer hecht aan het “pluche” dan aan hun uitgangspunten (die hebben ze immers bij de coalitievorming ingeleverd). Met als gevolg voor de burgen onbegrijpelijke beslissingen, een gevoel dat “ze” “ons” niet vertegenwoordigen en “dus” de behoefte ontstaat om dan maar een referendum over zo’n onderwerp te houden.En …….., sommige individuele volksvertegenwoordigers houden wel hun poot stijf op baisi van hun oude ideaal, splitsen zich af van de moederpartij en doen bij de volgende verkiezingen zelf mee waardoor het politieke landschap nog meer verwaterd, nog vreemdere coalities gevormd worden, nog meer vreemde compromissen en een nog sterkere roep om referenda.

  Voor je het weet zit de Doesburgse raadszaal vol met tig-duizend individuen.

  Als gekozen vertegenwoordigers zich nu eens beter aan hun eigen programma en hun idealen (!!!) vast gaan houden, minder vreemde coaltities vormen, zonder last enz. politiek gaan bedrijven en dus voor “ons” weer herkenbaar worden, ontstaan er vanzelf weer herkenbare beslissingen en neemt de roep om referenda af.

  Ik zie individualisering van de maatschappij die nu al een aantal jaren in gang is gezet ook een goede voedingsbodem zijn voor het afstandnemen van collectiviteitsgedachten en helaas ook van de sociale solidariteit.

  Ik heb wel eens heimwee naar die goede oude tijd (hoewel…) waarbij in onderwijs, pers, omroepen, verenigingen enz. duidelijk sociale groepsvorming werd gedaan op basis van bijv. geloof, sociale status e.d.
  Dat was duidelijk en bood houvast!

 32. robert duis

  @ Gert-Jan Tas.

  Dank voor Uw interessante bespiegelingen rond het begrip “Referendum”.

  Hetgeen nog niet ter sprake kwam:
  ———————————————–

  “Hoe is het mogelijk dat over zoiets belangrijks als het behoren van een land tot een Europese Eenheid
  of misschien wel niet daartoe willen behoren…. de aantallen stemmen zo dicht bij elkaar liggen: 48%-52%!”

  Voer voor Sociologen / Sociaal Psychologen / Economen en vooral Statistici want een en ander heeft
  vast heel veel te maken met: de “Wet van de Grote Getallen”.

  Dat laatste geeft aan dat de antwoorden niet gericht zijn op de vraag: “Engeland uit de EU of niet?”,
  maar met de vraag van elk individu afzonderlijk: “Wat brengt het mij persoonlijk?” ……….
  ………en dan blijkt dat deze “Wet van de Grote Getallen” …….. om de hoek komt kijken.

  Elke vier jaar Democratische Verkiezingen met de adviezen welke de heer Gert-Jan Tas noemt en vooral geen
  Referenda is mijns inziens nog steeds de beste Bestuursvorm.

 33. Peter van den Broeke

  Gert Jan Tas, dank voor dit betoog. Een goede kijk op de zaak, naar mijn mening.

 34. A.van Tuyl

  Fantastische uitleg. Wat heeft dit met de bestemming van de loods te maken? Als ik voor mijn werkgever zoveel geld over de balk zou smijten dan zou dit consequenties hebben. In Doesburg niet, de verantwoordelijke wethouder(s) komen er keer op keer mee weg.

 35. robert duis

  @ A. van Tuyl.

  Dank voor Uw “inbreng” …… alhoewel deze behoorlijk “sarcastisch- en enigszins onterecht” is.

  Indien U de moeite neemt alle 34 reacties goed te lezen, dan komt U met ons tot de conclusie:

  1) ….. dat het hier inderdaad om een fantastische uitleg gaat (Gert-Jan Tas) en bovendien
  2) ….. dat het ook te maken heeft met de aanpak t.a.v. de plannen voor de Turfhaven met
  wel – of niet een te houden Referendum.

  Wedervraag: Welk geld precies ….. “is door wethouders over de balk gesmeten?”

 36. Gert-Jan Tas

  @A.van Tuijl

  Even daargelaten of er geld over de balk is gegooid, denk ik altijd maar dat ze (we) er in ieder van geleerd hebben (terugdraaien kan je het toch niet). Als je hier om een politicus of functionaris in een bedrijf (geloof mij, ik heb er in 40 jaar aan heel wat leiding gegeven) aan de kant zet, weet je zeker dat hij/zij die fout bij een ander niet weer maakt (heeft er immers van geleerd) en de “nieuwe” soortgelijke fouten bij jou waarschijnlijk (weer) opnieuw gaat maken ……

  Als het gezegde waar is nl. dat je van fouten maken leert, waarom “bestraffen” we dan het maken van fouten i.p.v. ze te bestraffen??????

  Zie dit soort “dingen” positief, zie ze als “Rakelingen”.
  Rakelingen????
  Ja, Rakelingen.
  Een rakeling is een positief woord voor iets nieuws dat je terecht hebt ondernomen maar dat (nog) niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. De redenen dat rakelingen uiteindelijk geen succes zijn geworden, kunnen divers zijn: de omstandigheden zijn veranderd; een betere optie is gekozen; je hebt een fout gemaakt; het lot heeft het anders beslist; er waren opeens andere prioriteiten, enz.
  Zie http://www.rakeling.nl voor verdere info en inspiratie.

 37. Arie NIks

  Allen heel hartelijk bedankt voor de geweldig goede reacties. Het is natuurlijk niet mijn bedoeling geweest een echt referendum te houden, maar om de discussie te krijgen of onze Raad zijn werk als controlerend orgaan wel ter harte neemt. Daarnaast hoef je maar bijeen klein clubje Doesburgers te komen enelk heeft zijn mening over de Turfhaven. Het zou m.i. Ook van klasse getuigen als de Raadsleden daar ook niet alleen hun luisterend oor naar richten, maar ook tot werkelijke daden overgaan.

  PS. Patrick, stort jij nu wel of niet dat derde deel van de kosten van de restauratie van de kraan in de gemeentekas?

 38. Kees van Immerzeel

  De Stadspartij Doesburg heeft het college verzocht de kosten voor de gemeente voor de ontwikkeling van de loods (de Durfhaven) op een rijtje te zetten. De verwachting is dat deze kosten zeer beperkt zijn, aangezien het risico van de ontwikkeling geheel bij de initiatiefnemers is gelegd en niet bij de gemeente.

 39. theo

  Ja arie niks de sp samen met de stadspartij die krijgen nog geld van de kabels en gasthuizen die in de grond liggen dus komt goed

 40. Frans van der Krul

  Theo,
  Hierover is net een uitspraak gedaan dat die heffingen niet mogen,dus een groot gat in de begroting

 41. a. g. schrader

  Geachte heer van Immerzeel, u gaat nu toch echt te ver met u betoog omtrent de kosten. Er was vast door de initiatiefnemers een ontsnappings clausule ingebouwd. En hoe u het ook keert of wendt de gemeente blijft met een haven zitten die niets opbrengt en alleen maar geld kost. Heeft gekost en in de toekomst zal het onderhoud van kraan en trechters ook voor rekening van de gemeente komen. En de loods zal ook op kosten van de gemeente komen of is het nu geen historisch erfgoed meer. Misschien weet u nog wel een miljoentje ergens vandaan te toveren. Of ligt dat al op de plank. en moet het alleen verschoven worden.

 42. Kees van Immerzeel

  Geachte heer Schrader, eerst maar eens afwachten wat de kosten voor de gemeente geweest zijn zou ik zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑