CDA Doesburg plaatst kanttekeningen bij de nieuwe coalitie in Doesburg, die tussen Stadspartij, D66, VVD en PvdA. Vooral de keuze voor een vierde wethouder noemt CDA opvallend en stelt het dat hierbij niet de keuze van de informateurs wordt opgevolgd. Wat CDA betreft hadden Stadspartij en D66 kunnen doorgaan met behulp van een gedoogconstructie met andere partijen.
Het CDA zegt te begrijpen dat de huidige wethouderscapaciteit wordt uitgesmeerd over vier parttime wethouders, maar voegt er aan toe dat de noodzakelijkheid hiervan volledig ontbreekt. ‘Het is wellicht een politiek compromis tussen de PvdA en de VVD, maar het is de vraag of een dergelijke keuze de beste keuze voor Doesburg is. De tijd tot de gemeenteraadsverkiezingen is kort. Zonder zomerreces nog slechts 8 maanden. We hopen dat de nieuwe wethouders zich in deze bijzonder korte tijd stevig kunnen inwerken en de nodige dossierkennis kunnen opbouwen’, aldus CDA.
De CDA-fractie zal zich in deze periode constructief opstellen, zo laat het weten. ‘We steunen het college daar waar we kunnen en willen en zullen daarbij het belang van Doesburg laten prevaleren. Wij wensen de nieuwe coalitie veel succes.’
CDA stelt verder dat het had kunnen leven met de overblijvende coalitiepartijen Stadspartij en D66, waarbij een soort van gedoogconstructie zou plaatsvinden. CDA: ‘Wat het CDA betreft was het werkbaar geweest om met de twee overgebleven partijen de coalitie voort te zetten en “op de winkel passen”. Toegegeven, er moeten nog een aantal gevoelige besluiten genomen worden waaronder Presikhaaf, maar daarvoor hadden de achtergebleven coalitiepartijen toch gewoon steun kunnen zoeken bij de oppositiepartijen?’.
CDA meldt ook dat het zelf geen zin had om een rol te spelen in de coalitie na het terugtrekken van de SP. ‘Wij vinden dat de achterblijvende coalitiepartijen de lopende zaken gewoon kunnen afronden tot aan de volgende verkiezingen, met een herverdeling van de portefeuilletaken en gedoogsteun van een of meerdere oppositiepartijen. Opvallend daarbij is dat de PvdA en VVD geen moeite hebben om in het achtergebleven gat in de coalitie te springen en daarbij kennelijk op voorhand het volledige coalitieakkoord van SP, Stadspartij en D66 van harte omarmen’, stelt het CDA op scherpe toon.
Rust en consensus is volgens CDA belangrijk in de periode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. ‘Dat kan wat ons betreft prima in de vorm van gedoogsteun bij die onderwerpen waar we ons in kunnen en willen vinden. Datzelfde zal voor vele partijen gelden. Nogmaals: in het algemeen belang van Doesburg hadden de lopende zaken prima door de achtergebleven coalitiepartijen tot een goed einde gebracht kunnen worden’.
Wat er op dit moment in Doesburg gebeurt is heel erg slecht voor de geloofwaardigheid in het voortbestaan van zelfstandige kleine gemeentes. Gemeente Doesburg telt nog geen 12.000 inwoners en heeft voor het besturen ervan een burgermeester en vier wethouders nodig. Het feit dat er met part-time wethouders gewerkt wordt, geeft aan dat er onvoldoende kennis en kunde in de gemeenschap beschikbaar is om een efficient lokaal bestuur te vormen. De vorming van een coalitie van partijen die politiek zo enorm verschillen in doelstellingen (Stadspartij, D66, PvdA en VVD) plus een burgermeester met Groen Links bloed is zeer curieus. Landelijk zien we hoe moeilijk het is om door een coalitie van PvdA en VVD een gezamenlijk beleid te voeren. Kortom hoog tijd om Doesburg op te laten gaan in een buurgemeente, die bestuurlijk wel functioneert in de moderne tijd.