De Culturele Zondag van 7 april in Doesburg heeft een speciaal thema. Grafiek zoals het door de eeuwen heen is vervaardigd is de leidraad. Op vijf plekken kunnen de bezoekers zien hoe het procédé van deze kunstuiting in zijn werk gaat. Met lichtbeelden worden in de Burgerzaal van het Stadhuis om 16.00 uur door Margo Ellen de werkwijzen uiteen gezet.
Op vijf locaties werkt men aan de productie van grafiek.
Bij zilveratelier Blok aan de Roggestraat ziet de bezoeker de techniek van het graveren. Door het steken van lijnen in een koperen plaat met een burijn (een soort guts) ontstaat een afbeelding. Een afdruk van zo’n kopergravure heeft een geheel eigen karakter. Al in de 14e/15e eeuw maakten edelsmeden op deze wijze afdrukken. Ter plekke laat Marcel Blok de verschillen zien met andere druktechnieken. Ook vertelt hij over de relatie van de graveertechniek met het edelsmeden.
Ad van de Brink aan de Paardenmarkt is als kunstenaar al circa 45 jaar met etsen bezig. Zijn manier van werken is expressionistisch en daarbij is zijn eigen stijl, een soort handschrift, duidelijk te herkennen. Hij wijkt daarmee tamelijk af van wat er gebruikelijk is bij het etsen. Ook zijn schilderijen en beelden hebben een eigen kenmerken.
Bij de historische boekdrukkerij De Arend is werk te zien van Ina Timmer. Ook zij etst al tientallen jaren. Van haar zijn deze middag circa 100 werken te bewonderen. Kenmerkend van haar kleurrijke werk is dat zij voor de kleurnuances gebruik maakt van gesmolten suiker en hars. In de boekdrukkerij vindt uitleg plaats over het procédé. Uiteraard wordt er ook op de ouderwetse persen gedrukt met loden en houten letters.
Bij Loeki van Bruggen aan de Zandbergstraat 11 zijn diverse dames drukdoende met het creëren van etsen van basis tot eindproduct. Deze locatie is normaliter niet betrokken bij de Culturele Zondag, maar daar in deze historische stadsboerderij al jaren leerlingen het etsen beoefenen, is het bijzonder aantrekkelijk om hier een kijkje te nemen.
Aan de Heerenstraat 16 laat beeldend kunstenaar Margo Ellen haar werk zien in een 14e eeuwse boogkelder. Haar werk wordt zowel aangekocht door binnenlandse liefhebbers, maar ze verkoopt ook regelmatig naar het buitenland. Niet voor niets ontving zij de Grafiekprijs van Noord Nederland. Ook zij schept een geheel eigen sfeer in haar werk, waarbij haar buitenlandse reizen van invloed zijn.
Naast de vijf genoemde activiteiten is bij meerdere deelnemers specifiek iets gedaan met het thema Grafiek.
Lezing
Als afsluiting van de middag hebben de gezamenlijke deelnemers van de Culturele Zondag een lezing over dit onderwerp georganiseerd in de Burgerzaal van het prachtige Stadhuis van de oude Hanzestad. Margo Ellen zal daar aan de hand van enkele tientallen lichtbeelden laten zien hoe vanaf Rembrandt, via Paulus Potter, Anton Heyboer tot vandaag het etsen zich heeft ontwikkeld. De verschillende technieken, zoals droge naald, aquatinten en vernis-mou komen aan de orde. Ook zal zij originele platen en afdrukken tonen. Het is zeer de moeite waard om hierbij aanwezig te zijn.
Gratis
Alle deelnemers van de culturele route, dat zijn er circa 30, zijn gratis te bezoeken. Hun deuren zijn open van 12.00 – 17.00 uur. Een plattegrond is af te halen bij de VVV en bij de deelnemers. Ook aan het bijwonen van de lezing zijn geen kosten verbonden. Daarbij geldt wel: vol is vol.