Bijdrage door vriend van DoesburgDirect.nl Delikasa
Edwin en Henny van Delikasa introduceren Luursche: Een jonge kaas van de melk van hun eigen koeien. Edwin Breimer en Henny Bilderbeek runnen sinds 2000 een melkveebedrijf in het buitengebied van Toldijk dat inmiddels is uitgegroeid tot 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Dierwelzijn, biodiversiteit en klimaat staan voorop in hun bedrijfsvoering. Vorig jaar zomer namen ze kaas- en delicatessenwinkel Delikasa over en vanaf dat moment was het hun wens om een deel van hun melk van eigen koeien te verwerken tot kaas en te verkopen in hun winkel. Dat is hen gelukt en op donderdag 23 januari werd de naam van de nieuwe kaas onthuld door burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg en Wilko Pelgrom, wethouder landbouw van Bronckhorst.
Door Ceciel Bremer
Op 1 juli 2024 werden Edwin en Henny de nieuwe eigenaren van Delikasa in Doesburg. In november ging melk van hun eigen koeien naar een kaasmaker en na zes weken rijpen was hun eigen kaas een feit en ligt Luursche in hun winkel. “Een heerlijke jonge rauwmelkse kaas. Een echt streekproduct”, vertelt Henny die het vaste gezicht is in de winkel. Burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg en Wilko Pelgrom, wethouder landbouw van Bronckhorst, proefden eerst de nieuwe kaas en onthulden daarna de naam van de nieuwe kaassoort Luursche; een afgeleide van De Luur, de streek waar het melkveebedrijf van de familie is gevestigd en waar de vijfde generatie zich klaarstoomt om het bedrijf in de toekomst over te nemen.
Melk als beginproduct
Toen Edwin en Henny 25 jaar geleden de boerderij van haar familie overnamen in de Lamstraat in Toldijk wilde het echtpaar vanaf het begin een kwalitatief goed product leveren met oog voor het dierwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Ze kozen voor het concept van PlanetProof, waarbij boeren die aan strenge eisen voldoen dit keurmerk mogen gebruiken en daarmee aantonen dat ze op duurzame wijze produceren. “Onze koeien krijgen hoogwaardige voeding, kunnen vrij grazen en worden gemolken met moderne robots. We staan nog steeds volledig achter het concept, maar melk is hierbij ons eindproduct terwijl het een beginproduct kan zijn. Kijk maar naar de geboorte van een kind; het eerste wat een kind krijgt, is melk. We zochten daarom naar een uitbreiding van onze activiteiten”, vertelt Edwin.
Hij verdiepte zich in de mogelijkheden, werd vanaf de oprichting lid van Vruchtbare Kringloop Oost (een lerend netwerk van en voor de landbouw in Oost-Nederland), is daar inmiddels bestuurlijk actief en heeft als speerpunt om de verbinding te zoeken met de samenleving. “Onze boerderij staat symbool voor verbinding. Henny’s opa heeft vroeger grond uitgeruild om ervoor te zorgen dat de Hoefkensestraat in Drempt werd verbonden met de Lamstraat en de Paardestraat in Steenderen. Onze boerderij staat op een soort kruispunt: we wonen in Toldijk, maar onze koeien lopen ook in Doesburg en Drempt.”
Overname Delikasa
Ondertussen zocht Henny ander werk na een loopbaan van 36 jaar in de zorg. Zo namen ze kaas- en delicatessenwinkel Delikasa in Doesburg over. Henny: “Een perfecte kans om de producten van onze boerderij te verkopen en zo ons melkveebedrijf te verbinden met onze winkel. We zijn blij en trots dat dit gelukt is, mede door de hulp van onze vier kinderen. Onze zonen willen later de boerderij overnemen en onze dochters helpen mee in de winkel waar we ook nog vers gebrande noten, Doesburgse mosterd, wijnen, salades en andere lekkernijen verkopen. We nodigen iedereen uit om onze Luursche kaas te proeven in Delikasa.”
foto: Henny Bilderbeek en Edwin Breimer kijken trots toe hoe burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg (l) en Wilko Pelgrom, wethouder landbouw van Bronckhorst ( r), de naam van hun nieuwe kaas onthullen. Foto: Wim van Hof
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Kelly & Tess, Ralph Klaassen, Rietbergh, Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, Delikasa,Hillenaar Optiek, Etos Doesburg, Restaurant China, enSkinCare Huid- en Oedeemtherapie.