Doesburg voert de ranglijst aan van de Liemerse pleinentest van De Gelderlander. Het Roggepleintje bij het stadhuis is vooralsnog de nummer één in de regionale pleinentest. Een kanttekening; er wordt nog een aantal Liemerse pleinen getest.


Maar de start is goed. De Roggestraat werd onlangs getest op sterke en zwakke punten en behaalde 7,8 punten. De huidige nummer twee, het Raadhuisplein in Zevenaar, staat met 7,0 op gepaste afstand. Gevolgd door de Markt in Lobith (6,5).


Het Roggepleintje pakt een vol punt op de onderdelen centrale ligging, zitplaatsen, groen, horeca, beslotenheid en publiek. Parkeren levert een halve punt op en de onderdelen winkels en kerk 0,4 punt. Tenslotte komt de 7,8 tot stand door een half bonuspunt.


Bij het schrijven van dit artikel zijn drie pleinen getest. Er volgen nog negen pleinen waaronder het plein op De Ooi in Doesburg. De punten in de test komen tot stand na gesprekken met omwonenden, lezers van de krant, gemeentebestuurders en deskundigen. Per onderdeel is maximaal een punt te behalen en de maximale totaalscore bedraagt tien punten.