Wethouder Peter Bollen van de gemeente Doesburg heeft maandag 1 juni een contract ondertekend met stichting Sent uit Babberich. Stichting Sent (Samen een Nieuwe Toekomst) zet zich in om mensen die al langer uit het arbeidsproces zijn aan een betaalde baan te helpen. Stichting Sent biedt mensen tijdelijk werk en praktische begeleiding naar een andere baan. Het contract is gebaseerd op no cure, no pay basis en wordt afgesloten voor 2015.
‘Een re-integratie traject is bedoeld om mensen weer aan het werk te helpen. Mensen met een bijstandsuitkering en gedeeltelijk arbeidsgeschikten vinden vaak moeilijk werk. De gemeente helpt hen daarbij. En daarin hebben we in Stichting Sent een geweldige partner gevonden’, aldus Peter Bollen. ´De kracht van Sent zit in de kleinschaligheid van het bedrijf en de gedrevenheid en passie van het ondernemersechtpaar dat Sent heeft opgericht. Wij zijn dan ook erg blij met deze voortgezette samenwerking.´
Het afgelopen jaar is er een samenwerking tussen gemeente Doesburg en Stichting Sent opgebouwd. Vanwege de succesvolle aanpak hebben verschillende omliggende gemeenten ondertussen ook een overeenkomst afgesloten met Sent op basis van no cure no pay. Pas nadat een deelnemer uitstroomt naar werk, betaalt de gemeente een bonus. Doordat meerdere gemeenten nu kandidaten gaan aanleveren kan Sent haar activiteiten ook verder uitbreiden.
Sent is een werk- leerbedrijf, opgericht om mensen met een uitkering te begeleiden naar een reguliere baan. Dit doet Sent door een werkomgeving te bieden waarin mensen in een vaste structuur aan het werk zijn met behoud van uitkering. Het werken wordt gecombineerd met ondersteuning bij het solliciteren en praktische coaching bij de uitvoering van werkzaamheden.
Iedere deelnemer wordt wekelijks begeleid bij het opstellen van een brief en cv, er zijn gesprekken met de trajectconsulent van Sent en er wordt actief gezocht naar vacatures. De combinatie van werken en sollicitatieondersteuning leidde over het eerste kwartaal van 2015 tot een uitstroompercentage van 50 %.
Als er geen banen zijn waarop moet dan worden gesolliciteerd?
Wordt dit het werken zonder loon traject?
Dus dwangarbeid?
Stop werken zonder loon!
Ja, dit wordt een werken zonder loon traject. Dus ja, dwangarbeid…..
Stop werken zonder loon.
Stop werken zonder opbouw van enig recht (pensioen, vakantie-, ziekte-dagen).
Er zijn in Nederland 610.000 uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en 500.000 nuggers, maakt 1.100.000 werkzoekenden voor 110.000 vacatures waarvan dan nog een deel niet vervulbaar of zelfs gefingeerd is.
Dergelijke trajecten waar geen baan garantie aan zit zijn voor de deelnemers volstrekt nutteloos. Na een half jaar voor nop gewerkt te hebben mogen ze weer terug naar af en komt de volgende ploeg. Het enige effect dat er is, is dat voor iedere “deelnemer” iemand anders die voorheen betaald werk had werkloos wordt.
Het bijna compleet wegvallen van de vraagzijde van de markt wordt door deze projecten nog flink vergroot.
Ja en als je de heren ziet glunderen, hebben ze ook aandeeltjes in de andere bedrijven die er bij betrokken zijn. Die stichting maakt geen winst natuurlijk maar dat recyclingbedrijf en dat reïntegratieburo gaan als een speer.
Dit is opnieuw knollen voor citroenen verkopen. Er zijn geen banen en dat hele circus van re-integratie en trainingen is slechts bedoeld om de begeleiders een leuk inkomen te garanderen. De mensen worden straks via leer/werk trajecten aan het werk gezet, met de smoes dat ze zo aan het werk komen. Het zou toch knap zijn dat SENT iets lukt, wat de hele re-integratie sector nog nergens gelukt is. Maar wel roepen 50% uitstroom. Ja uitstroom naar werken zonder loon. Bedrijven krijgen onder het voorwendsel van “leer plek”gewoon een goedkope arbeidskracht. Het enige wat het oplevert, is verdringing, meer mensen naar de WW en later naar de bijstand. Dit hele project kost geld en dat had beter besteed kunnen worden om mensen een fatsoenlijke uitkering te geven en het zo mogelijk te maken dat ze een zinnige bijdrage leveren en er normaal voor betaald worden via CAO loon of minimaal Wettelijk minimum Loon. Maar dat is de heren ondernemers te duur blijkbaar
Waar staat dat het om werken zonder loon gaat? Is hier sprake van eigen interpretatie (je leest wat je wilt lezen) of zijn voorbeelden/feiten te benoemen?
Ongelofelijk naïef maar kijk eens op de site:
“Er wordt gewerkt met een 3 fasen systeem, werken, leren of dagbesteding. De overeenkomst is op basis van, werken/leren of stage. Hiervoor wordt geen vergoeding gegeven, de deelnemers doen dit met behoud van uitkering. Indien er geen uitkering genoten word zal er een vrijwilligers overeenkomst gesloten worden welke ook zonder vergoeding is.”
Richard,
Dit gebeurd nu ook al in Doesburg, alleen noemt men het anders, werkervaringsplaats, werkleer plaats, activeringsplaats, dit zijn allemaal namen om werken met een uitkering te verhullen.
Zal 1 naam noemen in Doesburg en dat is La Lique en zo zijn er nog veel meer, laat de wethouder maar eens het eerlijke verhaal vertellen.
Hoeveel zwartboeken hierover nog te gaan.
zie voor meer info op Facebook Burgerhuis2014 de 58 reacties.
https://www.facebook.com/groups/ennuaandeslag/?fref=ts
Namens de werkgroep:
Stop FNV UitkeringsgerechtigdenWerken zonder Loon Regio Arnhem
meldpuntuitkeringen@gmail.com
Graag wil ik de wethouder wijzen op het volgende risico. Door de bonusconstructie heeft Sent er een financieel belang bij om te zorgen voor niet-duurzame uitstroom. Als iemand namelijk 2x instroomt kun je er 2x geld aan verdienen. Is de wethouder zich hiervan bewust? En zo ja, welke maatregelen worden er genomen om dit soort prikkels te voorkomen?
Bart (en anderen),
Kijk, je hebt niets. Geen baan. Niets. Alleen een uitkering. Wat is er dan mis om als een soort van opstapje eerst wat onbetaald werk te verrichten? Zo kom je uit een isolement en kun je weer werken aan zelfontplooiing. Een prima stap toch naar een betaalde baan op de arbeidsmarkt?
Ik zie het probleem niet zo, ben zeker niet naïef en zou in zo’n situatie echt alles aanpakken om ook maar in de buurt van een betaalde baan te komen.
Eind 2013 drie maanden werkervaringsplek na vier jaar niet gewerkt te hebben. Ondanks ruim 20 jaar werkervaring in (financieel) administratieve/secretariële functies, op een niveau 10+ levels hoger, WERKERVARINGsplek. Tja, je hebt het nou eenmaal niet altijd voor het uitkiezen… Anyway, WEP vanuit bijstand en na/via sollicitatiecursus loopbaanburo Bob via gemeente.
Ik werd voor gek verklaard, “je wordt gebruikt”, “geen baangarantie, ik ging niet”, ” Ze willen alleen maar gratis handen om hun zooi op te ruimen” blablablabla… Maar daardoor nu wel bezig met mijn derde BETAALDE baan en uit de bijstand! Weliswaar weer tijdelijk maar werk is werk. Structureel werken zonder loon zou ik ook niet zien zitten. Wie wel?
Overigens is er wel werk. Er is alleen niet genoeg werk voor iedereen. De kunst is om degene te zijn die ze willen aannemen. En dan lijkt mij iedere hulp welkom. Waarom niet eerst eens proberen en kijken of je er je voordeel mee kunt doen? Je kan die te strakke panty altijd nog aantrekken en er dan met een knal van verontwaardiging uit knappen als je daadwerkelijk gebruikt en uitgebuit wordt. Met positief denken kom je een stuk verder. Ben ik het levende bewijs van.
Bovendien is het enigszins onnozel andere resultaten te verwachten als je altijd maar hetzelfde blijft doen. Dus probeer eens wat anders. Want wie wil er nou voor onnozel versleten worden?
Mooie, energieke reactie Lisette. Je bent een voorbeeld voor anderen.
Helpen re-integratietrajecten mensen aan het werk? De lange termijn effecten blijken te zijn onderzocht (http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/03/17/langetermijneffecten-van-re-integratie.html. Conclusie: WW’ers die reintegratie-traject volgen hebben na acht jaar 50,8 maanden gewerkt.
Zonder traject zouden dit 47 maanden zijn geweest (3,8 maanden meer). Het helpt dus. Een beetje. Op de lange termijn. Op korte termijn (12-24 maanden) blijkt een re-integratietraject doorgaans te leiden tot een LAGERE kans op werk, doordat werklozen die een traject volgen minder bezig zijn met het zoeken naar een nieuwe baan. Op basis hiervan vind ik dat er onvoldoende basis is om geld en energie te steken in re-integratietrajecten. Wat je er verder ook van mag vinden. Overigens: deed bureau BOB niet de re-integratie trajecten voor Doesburg in opdracht van Cambio? Waarom huurt de gemeente Doesburg nu zelf een ander bureau in?
Kees,
De gemeente heeft loopbaanburo Bob ingehuurd en niet Cambio.
Werd de raad over deze deal niet geïnformeerd?
Loopbaanburo Bop is al een tijdje richtin exit, veel gaat nu naar het WSP in Velp, het gratis uitdeelpunt van de gemeente voor mensen met een uitkering en straks komt daar Presikhaafbedrijven nog bij.
Kijk eens op de site van Burgerhuis hier staan ca 77 reacties .https://www.facebook.com/groups/ennuaandeslag/permalink/461906327311939/
Frans, Ik lees nu in de “Dienstverleningsovereenkomst re-integratie” dat de gemeente de re-integratieopdracht inkoopt bij Cambio en Cambio verplicht om de re-integratieopdracht uit te laten voeren door Loopbaanburo BOB. Dit lijkt me trouwens niet zo’n handige constructie want bij eventuele klachten over BOB heb je dan als gemeente weinig verhaal. Maar formeel moet dus Cambio worden aangesproken over de resultaten van de re-integratieopdracht.
Hoi Kees,
Duidelijk, maar de feitelijke opdrachtgever, is diegene die het geld geeft, dus de gemeente Doesburg!
Gemeente Doesburg gebruikt Cambio dus als doorgeef luik, dat zal wel goedkoper zijn dan rechtstreeks, volgens mij is dit kosten verhogend!
Cambio koopt in en mag alleen vragen hoe hoog moet ik springen, zo wordt re-integratie wel heet erg duur! en over de netto resultaten maar te zwijgen (echte uitstroom) en de kosten die gemaakt worden door Cambio zijn niet terug te vinden in de verslagen (bij oa Buurtacademie) zoals deze aan de raad is gepresenteerd. Denk hierbij aan gebruik ruimten en gebruik van apparatuur .
Nu met de komst van Sent de kerstboom verkoper, wordt de zoveelste re-integratie bedrijf (geen lid van blik op werk en dus een FREE RIDER binnen de reintegratie)) binnen gehaald, hoeveel zinloze trajecten moeten er nog volgen voordat deze waanzin stopt?
Is dit nou marktwerking? Een kerstbomenverkoper, die een stichting zonder winstoogmerk opzet en een gemeente die bij het ene bedrijf inkoopt met de verplichting het andere bedrijf voor de uitvoering in te schakelen. Zo zitten alle neven en nichten inmiddels wel aangeschoven bij de grote ruif van het reïntegratieproject. En misschien kan er voor de gemeente van de winter wel een gratis kerstboom vanaf met een leuk artikeltje in de dorpskrant.
Maar zou het niet veel minder belastinggeld kosten de mensen die aan het werk moeten gewoon loon te betalen?
Het zou een goed idee zijn als bedrijven in staat gesteld zouden worden om betaalde stageplaatsen te kunnen bieden die dezelfde looptijd hebben als een nieuw te volgen opleiding. Nu kun je als bedrijf slechts twee keer een jaarcontact bieden terwijl opleidingen in het algemeen langer duren. Als het bedrijf een vergoeding geeft die gelijk is aan de uitkering gedurende de hele opleiding zijn er drie voordelen. De uitkeringsgerechtigde heeft een grotere kans op de arbeidsmarkt ( kan misschien zelfs wel blijven ) De gemeente heeft in elk geval gedurende een aantal jaren minder kosten, en het bedrijfsleven extra handen en een goede mogelijkheid om de juiste mensen te vinden. Hoe dan ook we hebben met elkaar de sociale plicht om de mensen die nu even geen plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden perspectief te blijven bieden. Daarom verdiend elk idee hieromtrent de kans om nader onderzocht te worden.
Stan,
Ben je opzoek naar”gratis ” personeel?
Stageplaatsen zijn oke, maar dan in het kader van een opleiding.
Als er mensen gaan werken dient bij de proeftijd het minimum loon te worden betaald en daarna volgens het CAO.
Zo kunnen we elkaar helpen!
Stan,
je idee vind ik helemaal niet slecht, al zijn er in de huidige participatiewet een paar flinke hobbels, zo niet bergen, die een idee als dit geen kans geven. Ik ga even uit van de bijstandsgerechtigden; de mensen onder de 27 worden teruggestuurd naar school en mogen zich in de schulden gaan steken bij het DUO. De bijstandsgerechtigden van boven de 27 krijgen geen meestal geen toestemming een opleiding te gaan volgen omdat zij beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt. Dan de opleidingen zelf; het is ergens natuurlijk belachelijk dat een MBO/HBO-opleiding 4 jaar moet duren. Tot zo ver een paar typisch Nederlandse kulregeltjes.. 😉
Terug naar het idee. Er rijzen mij wel een paar vragen. Ten eerste die vergoeding ter hoogte van de uitkering maar wie betaalt de opleiding? De uitkeringsgerechtigde kan het niet, de gemeente wil het niet. Het bedrijf? Ik zou zeggen ja, dat is dan gelijk een compensatie voor het feit dat ook met dit idee het minimumloon ontdoken wordt. Iets dat niet zou moeten. Het een en ander zou gegoten kunnen worden in een BBL-constructie waarbij de werknemer/student 4 dagen per week werkt en 1 dag per week op school de theorie krijgt. Uiteraard komt daar nog thuisstudie bij.
Ik ben er een groot voorstander van leren in de praktijk, het onderwijs loopt altijd achter op de ontwikkelingen en bedrijven lopen sneller mee.
Dus Stan, als je je kunt vinden in mijn aanvulling op jouw idee, houd ik me aanbevolen voor een plekje binnen jouw bedrijf om het mooie vak van opticien te leren.. 🙂
Richard, ik ben een beetje verbaas over je weinig realistische beeld van de bijstandsgerechtigde. Het overgrote deel zit niet in een isolement en zit ook niet thuis op de bank. Je ziet ze alleen weinig in de kroeg want daar is domweg geen geld voor.
Het echte vrijwilligerswerk buiten beschouwing gelaten: werken zonder loon is nooit aanvaardbaar. Werkervaring, werkritme, arbeidsfit, leerwerkplek… Allemaal synoniemen voor werken zonder loon en allemaal flauwekul. Je bent niet opeens je verstand kwijt als je in de bijstand belandt; je weet ook dan nog steeds hoe een wekker functioneert en wat je daar mee moet doen. Werkervaring, toen we begonnen met ons allereerste baantje, hadden we ook geen werkervaring, we waren niet arbeidsfit en we hadden geen werkritme en toch kregen we een salaris. Een uitkering is geen salaris want een salaris wordt niet gekort als je gaat samenwonen, in je vrije weekend naar het buitenland gaat zonder dat te melden, er nog een baantje bij neemt om je inkomen te verhogen en je hebt geen sollicitatieplicht bij je salaris.
Werken zonder loon, we moesten het maar niet normaal gaan vinden.
De hele participatieladder om te bepalen in hoeverre iemand meedoet in de maatschappij is sowieso een beetje vreemd. Het hoogst haalbare niveau (niveau 6) is betaald werk. Dat betekent eigenlijk dat alle gepensioneerden niet op het hoogst haalbare niveau meedoen in de maatschappij. Sterker nog, ook niet op het op een na hoogste niveau, namelijk betaald werk met ondersteuning. Dat geldt dus zelfs voor gepensioneerden die 40 uur in de week bezig zijn met vrijwilligerswerk. Daarmee blijven ze steken op niveau 4. Jongeren die de hele week op school zitten komen misschien zelfs niet verder dan niveau 3 op de participatieladder. Misschien een idee om die hele participatieladder los te laten. Volgens mij zijn inkomenszoekenden vooral gebaat bij oprechte interesse en een gelijkwaardig gesprek.
@bart louwman
Waarom zijn die 110.000 vacatures nog nog niet ingevuld als er zoveel werkzoekenden zijn?
Heeft dat te maken met benodigde opleidingen e.d.?
Sowieso zie ik her en der veel vacatures voorbij komen via sociale media, mijn werk, maar ook de regiobode. Vaak staan ze meerdere weken open. Kan het zijn dat werkzoekenden in Doesburg (geen idee hoeveel dat zijn) die vacatures missen en dat ze een beetje geholpen moeten worden?
Richard Buma,
Wie zegt dat de mensen niet reageren op de geplaatste vacatures,als ik wat te horen krijg op mijn sollicitatie is het :helaas de keuze niet op u gevallen veel suc6 verder of als ik na bel krijg ik te horen: staat die vacature er nog steeds op had allang moeten zijn verwijderd te veel spook vacatures. is al bezet, mijn leeftijd zal ook wel een rol spelen 62 jaar.
merk dat er veel spook vacatures zijn zie:http://www.recruitingroundtable.nl/2014/12/08/recruitment-spook-de-niet-bestaande-vacature/
Of kijk eens op:www.recruitingroundtable.nl/…/solliciteren-in-woud-van-nepvacatures-e…
http://www.intermediair.nl/…/hoe-bedrijven-sollicitanten-misleiden-met-spook...
@ Richard Buma
Nadenken is blijkbaar niet je sterkste kant, maar ik zal je een eindje op weg helpen. Van die 1.100.000 werkzoekenden zijn 400.000 verplicht om minstens 5 sollicitaties per week uit te sturen, de rest misschien minder. Hoeveel sollicitaies levert dat per week op voor die 110.000 vacatures?
Bart Louwman,
Wist je dit:Bij de nieuwe winkel van Media Markt in Duiven hebben 3.400 sollicitanten gereageerd op 100 vacatures.
Het is inderdaad gewoon een productiehal waar productie wordt gedraaid voor oa Deumatjes Blokker, plastick mapjes voor Action en nu spul van kerst inpakken voor Wibra, dus goedkope arbeids krachten waarvan Sent de vruchten plukt en wat zou je daar moeten leren? Dit was werk dat eerst door de SW Presikhaaf werd gedaan, daar kreeg men het minium loon, maar dat is zelfs te veel nu werken zonder loon!
coaching… laat me niet lachen, ja je mag een uurtje achter de computer solliciteren. Voor de rest van de tijd mag je je gaan matten rollen..wat heeft dat nou met “het verkrijgen van arbeidsvaardigheden” te maken?
beste Peter bollen denk jij nou dat je het wiel opnieuw hebt uitgevonden om met sent in zee te gaan het enigste wat hier gebeurt is dat mensen die buiten hun schuld om werkloos zijn geworden of door milieu eisen van de gemeente zie Verma Pack.
Weet je je zou is moeten gaan kijken in Doesburg wie er wel en niet gewerkt hebben ja want er lopen in Doesburg heel wat van die klantjes die nog nooit een vinger hebben uitgestoken ga dus niet jagen achter mensen die 30 of 40 jaar gewerkt hebben maar pak die klaplopers eruit zet die aan het werk en laat 50 en 60 +ers met rust.
Verder hoop ik dat jij je werk ook verliest en bij de voedselbank terecht komt trouwens ook een schande dat die nog bestaat in Doesburg had die 1.8 miljoen maar gebruikt voor deze mensen plaats van die fiasco smurf haven.
Doe is wat man en kraam geen onzin uit
Beste Max en Theo,
Sent is gestopt met deze vorm van dwangarbeid, dus werken zonder loon, ze verdiende te weinig aan werken zonder loon en zijn gestopt per 4 jan jl.
Beste Frans dat is goed om te horen kunnen ze me daar in ieder geval niet meer naar toe sturen groetjes theo
Een museum in Doesburg doet ook aan werken zonder loon!