Doesburg: winkels mogen open op zon- en feestdagen

Burgemeester en wethouders van Doesburg stellen de gemeenteraad voor dat ondernemers per 1 januari 2014 zelf mogen bepalen of zij op zon- en feestdagen open willen. Het college vindt keuzevrijheid voor ondernemers belangrijk.

 

Met het voorstel krijgen ondernemers volledige keuzevrijheid. Als de gemeenteraad op 19 december 2013 instemt met het voorstel, mogen ondernemers per 1 januari 2014 op alle zondagen en een aantal feestdagen van 06:00 uur tot 22:00 uur open. Op Eerste Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag mogen winkels niet open. Ook mogen winkels op 4 mei en 24 december niet na 19:00 uur geopend zijn.

 

Aanleiding voor het voorstel is de per 1 juli 2013 gewijzigde Winkeltijdenwet. Een aantal ondernemers heeft toen een verzoek ingediend om meer zondagen open te mogen. Daarnaast is met de gemeenteraad afgesproken dat de toerismebepaling uit de huidige verordening geëvalueerd werd. Op 16 oktober jl. is met alle belanghebbenden – voor- en tegenstanders – een debat gevoerd. De gehoorde argumenten zijn meegewogen in het uiteindelijke voorstel.

 

Het voorstel wordt op 4 december aanstaande in de raadscommissie Bestuurs- en Organisatiezaken besproken.

 

Het bestuur van Culturele Zondag in Doesburg heeft eerder laten weten niet blij te zijn wanneer winkels ook open zijn op dagen waarop de maandelijkse Culturele Route plaatsvindt. Volgende week houdt Culturele Zondag een persconferentie waarin het gaat toelichten hoe het actie gaat ondernemen. Eerder deze maand liet retailexpert Johan Bouwman tijdens een mini-symposium weten dat wanneer winkels open zijn tijdens de Culturele Zondag dit elkaar versterkt. De organisatie van Culturele Zondag liet op haar beurt weten dat de combinatie koopzondagen en Culturele Route nadelig werkt.

 

7 reacties

 1. Frans van der Krul

  Goed voorstel van het College,laat de keuze aan de ondernemers zelf!Heb wel mijn bedenkingen hierbij wat dit gaat inhouden voor kleine1 mans zaakjes.

 2. robert duis

  @Frans van der Krul.

  De kleine- en de grote EEN (1) MANS zaken hebben geen probleem:
  De deur gaat open of de deur blijft dicht. Eigen beslissing!

  De bedrijven met personeel daarentegen hebben wel een probleem:
  Hebben de medewerkers wel zin om te werken op de zondag en zullen de medewerkers
  niet om extra gage vragen?
  In dat laatste geval is de “winst” van het “open blijven” op de zondag weer onder serieuze druk.

 3. frans van der Krul

  Als een ieder zich houd aan het CAO voor zijn of haar bedrijfstak zullen de medewerkers niet om extra gage vragen is het netjes geregeld.
  Deur open of dicht?Of wordt het open anders failliet.Kleine zelfstandigen kunnen hier vaak niet aan meedoen, omdat zij ook een sociaal leven willen hebben.

 4. Peter van den Broeke

  Fijn dat dhr Steenbergen het opneemt voor de binnenstadbewoners! Maar het feit dat de winkels open zijn op zondag is niet hetgeen wat stoort, dat is het zware verkeer door de straten. De winkels open zorgt voor een gezellige sfeer in de binnenstad maar het doorgaande verkeer en met name de zware vrachtwagens zorgen voor overlast. Nee hoor, een goede zaak dat de winkeliers zelf kunnen en mogen bepalen wanneer ze open zijn. Een goeie kans om een boterham te verdienen.

 5. robert duis

  @Peter van den Broeke.

  Zware vrachtwagens op Zondag?

 6. Frans van der Krul

  Peter, HF Steenbergen is een vrouw, dit namens haar.

 7. Peter van den Broeke

  Allereerst mevrouw Steenbergen mijn welgemeende excuses! (met dank aan Frans van der Krul)
  Dan vervolgens @Robert Duis, binnenstadbewoners wonen niet alleen op zondag in de binnenstad! Van een winkelopening op zondag worden wij niet anders. Wat ik al zei, dat brengt gezelligheid in de stad. De grootste ergernis is het zware verkeer dat doordeweeks door de stad raast. Voor de rest is het leven en laten leven, het heeft voor- en nadelen en gelukkig wegen de nadelen niet op tegen de voordelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑